TechAddikt Fotó Nikon Nikon: külön keresési táblázat az N-LOG funkcióhoz

Nikon: külön keresési táblázat az N-LOG funkcióhoz

A Nikon bejelentett egy külön LUT-ot (keresési táblázatot) a Nikon Z 7 és Z 6 fényképezőgépek N-Log videófunkciójához.

A Z 7 és a Z 6 fényképezőgépek új firmware-frissítése idén fog megjelenni, és támogatni fogja a RAW-videókimenetet egyenesen a fényképezőgépről. A firmware lehetővé teszi a ProRes RAW-videóformátumban történő rögzítést az ATOMOS Ninja V 4K HDR monitoron/felvevőn. (Az ATOMOS a Nikon partnere a RAW-videókimeneti technológia kifejlesztésében.)

Ezzel a firmware-frissítéssel a Nikon Z 7 és Z 6 lesznek az első olyan fogyasztói fényképezőgépek, amelyek támogatják a RAW-videókimenetet, amely jelenleg csak a professzionális filmes kamerák esetén áll rendelkezésre. Akárcsak az állóképes RAW-formátum esetén, a RAW-videófájlokban található a legtöbb videóadat. Az utómunkálatok alatti színgradáció-igazítás még rugalmasabbá tételével a RAW-videókimenet támogatása egy szintre emeli a Nikon tükör nélküli fényképezőgépeket a professzionális filmes kamerákkal, így megfizethetőbb opciót kínál a filmgyártáshoz. A RAW-videókimenet funkció aktiválása egy további belső frissítést igényel, amelyet a helyi Nikon szervizközpontban lehet elvégeztetni díj ellenében.

A Nikon N-Log funkciójához készített LUT a Rec. 709 színtérrel kompatibilis, és számos verzióban elérhető, így a felhasználók könnyedén készíthetnek különböző megjelenésű felvételeket. Mivel 3D LUT-ról van szó, az RGB-színeken kívül lehetővé teszi a fényerő, a színtelítettség és a színárnyalat módosítását. A LUT gyakorlatilag az RGB-színértékek előre megadott adatait jelenti, amelyek segítségével módosítható a videófelvétel megjelenése az utómunkálatok alatt végzett színgradáció-igazítás során.

A Z 7 és a Z 6 N-Log HDMI-kimenetét 10 bites felvételre optimalizálták, így a képérzékelő teljes dinamikatartományát kihasználja. Több átmenetinformációt rögzít a csúcsfények és az árnyékok között, így rugalmasabb színgradáció-igazítást tesz lehetővé.