TechAddikt Fotó, videó, film Nikon Parkolók lenyűgöző fényképeken: a Nikon új kezdeményezése

Parkolók lenyűgöző fényképeken: a Nikon új kezdeményezése

A Nikon segít a fotósoknak a „vemÖdalen” frusztrációjának legyőzésében – ez az a jelenség, amikor valaki valami csodaszépet próbál megragadni, de a témáról már több ezer azonos kép létezik – azzal, hogy új szintre emeli a mindennapi dolgokat, és varázslatosan átalakítja a hagyományos, unalmas témák fotózását.

juan-jerez-nikon-d750-techaddikt

A Nikon, a világ különböző tájairól összehívott négy profi fotóst, hogy közönséges parkolókat alakítsanak át szenzációs jelenetekké a Nikon D750 segítségével. A projekt célja az, hogy ihletet adjon a fotósoknak, és a leghétköznapibb témák kreatív lehetőségeinek megragadására inspirálja őket. A profik bemutatják, hogy megfelelő felszereléssel, képességekkel és szemlélettel a fotósok vizuálisan lenyűgöző képeket alkothatnak még a legunalmasabbnak tűnő környezetekben is.

„Az egyik fő kreatív kihívás, amellyel a fotósok szembesülnek a téma megragadása során az, hogyan érjék el, hogy művük elkülönüljön a rengeteg hasonló képtől, amit a témáról korábban készítettek” – magyarázza Adrien Barakat, a projektben részt vevő négy élvonalbeli fotós egyike. „Könnyű a hagyományosabb képekre összpontosítani, de az igazán kreatív fotós bármilyen környezetben megtalálja saját történetét. Megmutattuk, hogy a mindennapi helyszíneket is egyedivé és varázslatossá lehet tenni a technika megfelelő elsajátításával, ha időt szánunk a téma tanulmányozására és megfelelően készítjük elő a képeket.”

A fotósokat azért választották ki, mert korábbi munkáikkal már bizonyították, hogy képesek megtalálni a szépséget olyan dolgokban, amelyeknek a hagyományos értelemben vett esztétikai értéke meglehetősen korlátozott. Az egyedi értelmezések között vannak Alastair Philip Wiper eldugott, éjszakai dán autóparkolói, amelyek mozifilmes hatást keltenek, valamint Aaron Pegg mozgásportréja, amelyen egy balerina látható, és amely arra hívja a tekintetünket, hogy befogadja a szemet vezető vonalakat és a végtelenbe vesző pontokat a képen. Adrien Barakat svájci fotós azt az elméletet mutatja be, hogy mindenből lehet téma, és minden témának ritmusa van. Ezt úgy szemlélteti, hogy bemutatja, a helyszín természetes anonimitását és tipológiáját kihasználva milyen különböző módokon tehető varázslatossá egy autóparkoló. Juan Jerez Franciaországból érkezett: képei a fénnyel és a nem várt tárgyak jelenlétével játszanak, azt demonstrálva, hogy a fotók szépsége nem a témától, hanem a téma megjelenítésétől függ.

„A Nikon arra ösztönzött, hogy a többi fotóst kreativitásuk határainak kitolására, és ezzel egyidejűleg fényképészeti tudásuk tökéletesítésére inspiráljam” – mondja Juan Jerez. „A projekt számomra lehetőséget nyújtott annak bizonyítására, hogy a kreatív szem és a szakmai tapasztalat kombinációja feltárhatja azokat a szépségeket, amelyeket a sokak által jelentéktelennek tartott helyek rejtenek, és ez természetesen nem csak az autóparkolókra igaz.”

A Nikon koppenhágai fotózásán csatlakozott Alastair Philip Wiperhez, hogy bepillantást nyújtson a projekt megvalósítását kísérő gondolkodásba és munkába.

A Nikon felhívja Európa fotósait arra, hogy kövessék a példát, és osszák meg a friss inspiráció hatására készült képeiket az #ElevateTheEveryday (hashtag) segítségével.

A projekt során a fotósok a következő Nikon eszközöket használták:

Alastair Philip Wiper: Alastair angol fotós és író, aki Koppenhágában él. Az emberek által létrehozott és épített dolgok bűvölik el. Fotós témáit az antropológiai megközelítés uralja, az infrastruktúra nem szándékolt szépségét keresi.

Juan Jerez: Juan spanyol építész és fotográfus, aki Párizsban dolgozik. Olyan képek létrehozását tűzte ki célul, amelyek képesek történeteket elmesélni; nem szavakkal, hanem fényekkel, árnyékokkal és formákkal dolgozik, amelyek a világ észlelésének más módját kínálják.

Aaron Pegg: Aaron New Yorkban élő fotós, aki 2013 novemberében kezdett üres állomásokat fényképezni szülővárosában. Az Instagram képei arra ihlették, hogy fényképezőgépet ragadjon, és megmutassa „az állomásokat »legnyersebb formájukban«, megragadva a szemet vezető vonalakat, a mélységélességet és a szimmetriát a szépség bemutatásához”.

Adrien Barakat: Adrien svájci építész és fotográfus. Építészeti hátterének köszönhetően kivételes kritikai szemléletet alakított ki, tökéletesen ismeri a teret, és különös figyelmet fordít a részletekre, hogy kifejezze témái esztétikai értékeit és erősségeit.