TechAddikt Tesztek 2021 Nissan LEAF 40 kWh technológiák 2021 Nissan LEAF 40 kWh projekt: Apple Carplay használata

[TESZT] 2021 Nissan LEAF 40 kWh projekt: Apple Carplay használata

Testvérportálunkon, az Autóaddikt.hu-n folyamatosan mutatjuk be a Nissan LEAF előnyeit (remélhetőleg a hátrányait nem annyira kell, mivel nem lesznek). Mivel számtalan IT-innovatív megoildást is hordoz az autó, most egy ilyen irányvonalat képviselő opciót mutatunk be olvasóinknak.

Ez pedig nem más, mint az Apple Carplay. Nem újdonság, nem túl nagy kuriózum, és ráadásul már nagyjából minden modern infotainmenttel felszerelt autónak szerves részét képezi ez a feature. Van neki párhuzamos alternatívája is, az Android Auto. Értelemszerűen előbbi az Apple iOS-át, utóbbi pedig a Google Androidját hívatott kiszolgálni.

Tartós teszten használt Nissan LEAF-ünk tudja kezelni mindkettőt, elsőként az Apple Carplay-t vettük tehát górcső alá. Az egész egy tükrözéses rendszer, tehát a telefonunk tartalmát – beleértve az applikációkat, a kontaktlistánkat, mindent – szimplán tudjuk kezelni az infotainment kijelzőjén keresztül, tehát nem kell a mobillal bajlódni vezetés közben.

Mivel a Nissan LEAF maga is egy hightech cucc, ezért mindenképp elvárható tőle, hogy ilyesmit tudjon kezelni, mint az egy-az-egyben tükrözés. És milyen jól tudja! Mindössze egy szimpla USB kábellel csatlakoztatjuk az iPhone-t vagy az iPad-et a LEAF infotainmentjéhez (ezáltal villámgyors töltést is kapunk menet közben a mobileszközhöz), majd elegendő csak követni az infotainmenten megjelenő minimális utasításokat.

Nagyjából 15 másodperc után össze is áll a system, a jól ismert Apple iOS app-logók megjelennek, és máris rendelkezésre állnak.

Első Nissan LEAF útunk alkalmával, miután összepárosítottuk a Carplay-t az iPhone-nal, egyértelműen a Waze appot futtattuk. Gyönyörű támogatást ad a LEAF infotainmentje ennek (is), a kijelzett sprite-ok tiszták, jól kivehetők és értelmezhetőek. És ami fontos: gyors, meg pontos is az egész tálalás. Kötelező kivetített app a Waze, és tökéletesen helyettesít mindennemű gyári navigációt.

Ha zenét is óhajtunk mellé hallgatni, és már unalmas a rádióadók egyhangú zenei kínálata, akkor irány a Spotify app. Ez is kompromisszumok nélkül bírt működni a Nissan LEAF infotainmentjén az Apple Carplay-en keresztül, sőt, split screenben is használható a rendszer ilyenkor, egyszerre multitasking jelleggel. A zenék közt könnyed a váltás, minden szükséges információ megjelenítésre kerül, még maguk az előadók avatarjai, vagy kapcsolódó albumborítóik is.

Együttműködő partnereink: Nissan Magyarország, Nissan Solymár-Szalay Kft., Huawei, Acer

Előző cikkA Fujitsu kutatása szerint a digitális átalakulás egyértelmű értéket teremt a pénzügyi piacon
Következő cikkAz új kék Nintendo Switch konzol 2021 május 7-én érkezik Európába