TechAddikt Tesztek Hardverteszt Ableton Push 3 – a MIDI kontroller, ami tényleg önálló hangszerré...

[TESZT] Ableton Push 3 – a MIDI kontroller, ami tényleg önálló hangszerré vált

Az 1-es verzió 2013-as megjelenése óta az Ableton hangszernek nevezi a Push hardverét. A múltban ez mindig is meglehetősen hiperbolikusnak tűnt – a Push 1 és 2 egyaránt nagyszerű volt a maga módján, de az Ableton saját marketing osztályán kívül senki sem gondolta komolyan, hogy egyik sem más, mint egy MIDI-interfész a Live számára. A legújabb verzió azonban valóban indokolhatja ezt a kategorizálást. Ableton Push 3 teszt.

Ez a harmadik generáció – amelyet egyszerűen Push néven ismernek, miközben az Ableton elhagyja a számozott elnevezést – számos dizájn finomítással és új funkcióval büszkélkedhet, de két szempont is kiemelkedik.

Az első egy felújított pad rács, amely többdimenziós polifonikus kifejezést ad a vezérlőhöz (más néven MPE), a sokkal sokoldalúbb és kifejezőbb játékélmény érdekében.

Nem árt elfogadnunk, hogy a Push immár vezérlős és önálló konfigurációkban is elérhető, utóbbi olyan CPU-val rendelkezik, amely a Push hardveren belül képes élőben futni, számítógéptől teljesen függetlenül. Még visszatérünk ezekre a szempontokra, de előbb vegyük ki a kisebb dolgokat az útból. Tervezési szempontból a hardver nem tér el nagymértékben a Push 2-től. Az egység nagyjából azonos méretű, ha nem meglepő módon nehezebb, az általános megjelenés és elrendezés pedig ismerős.

A hardverben a legjelentősebb változtatások hátul találhatók, ahol a lényegesen megnövekedett be- és kimenetek kihasználják az újonnan hozzáadott audio interfész képességeket. Vezérlés szempontjából a legszembetűnőbb kiegészítés egy méretes léptetőgörgető a felület jobb felső sarkában, amely iránykapcsolóként is funkcionál. Ez felgyorsítja a böngészést, az aktiválást és az eszközök közötti mozgást, és az alatta lévő iránygombokkal együtt használható.

Általánosságban elmondható, hogy a Push munkafolyamat keveset változott a 2-es verzióhoz képest, ami jó dolog. A meglévő felhasználóknak azonnal be kell rezelniük, még akkor is, ha egyes vezérlők már megvannak, másokat pedig átneveztek vagy lecseréltek. a képernyőt körülvevő gombok és érintésérzékeny forgatógombok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy hozzáadhassanak, szerkeszthessenek és előadhassanak Live eszközeivel, és vezérlő mód – harmadik féltől származó beépülő modulok. A munkafolyamat legjelentősebb változása az, hogy a Push mostantól képes klipeket és jeleneteket elindítani a képernyő és a navigációs vezérlők, valamint a pad rács segítségével. Ez azt jelenti, hogy a Push sokkal rugalmasabb lehet, amikor egyszerre kell hangszeren játszani és klipeket indítani, vagyis nem kell feláldoznia ezeket az új, kifejező padokat, amikor a Push-ot előadásra vagy jam-re használja.

A Push 3 a MIDI-szerkesztési lehetőségeket is továbbfejleszti a hardver használatakor, egy új Clip Edit móddal, amely részletesebben jeleníti meg a hangjegyeket a képernyőn, és pontosabb beállításokat tesz lehetővé a léptetőkerék segítségével. Vezérlőként ezek a padok a Push főoldalán találhatók, és beváltják a kifejezőképesség ígéretét. A „többdimenziós” jelleg több további érzékenységi szintet jelent a Push 2 mellett, amelyek mindegyike hangjegyenként van regisztrálva. A hangjelzéssel és a sebességgel együtt a padok rácsa reagál a többszólamú utóérintésre, valamint az egyes padok X és Y tengelye mentén történő mozgásra.

Az Ableton a közelmúltban a Live számos eszközét megújította, hogy reagáljon az MPE-re, így sok előre beállított készlet áll rendelkezésre ezeknek a kifejezéseknek a használatára. A legtöbb hangszer esetében az X-tengely mozgása szabályozza az egyes hangok hangmagasságának hajlását, míg az Y beállítja a mod kerékhez hasonló paramétereket, például a szűrő levágását vagy a zajszintet.

Ezek közül egyik sem egyedi a Push esetében. Az MPE-t az elmúlt években széles körben népszerűsítették olyan felszerelések révén, mint a Roli Seaboard sorozata, és hasonló pad-stílusú megvalósítást láttunk olyan hangszereken, mint a Polyend Medusa és Roger Linn’s Linnstrument. Ha valami, az Ableton felzárkózik az MPE fronton. Ennek ellenére a Push hihetetlenül egyszerűvé és hozzáférhetővé teszi az MPE vezérlést, és a funkcionalitás kiválóan működik a Push már intuitív mérlegrendszerével. Hatékonyan alakítja a Push-t egy kifejező játékfelületté, rossz válaszok nélkül, vagyis még a zeneileg leginkább analfabéta producer is képes kifejező zenei passzusokat létrehozni anélkül, hogy túl sok tróger hangot ütne el (6 éves kisfiunkat elbűvöli tőle).

Ha ettől a Push egy kicsit játékszerű hangzású, ne félj; rengeteg testreszabási lehetőség áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy beállítsák a padok reagáló viselkedését, valamint az MPE üzeneteket különböző paraméterekhez irányítsák. Azok, akik hajlandóak időt fektetni a megismerésre, valóban játszhatnak a Push-on, mint egy valódi hangszeren. A szintetizátorok előbeállításainál érdekesebbek az MPE-ready doblehetőségek, amelyek az extra kifejezési irányokat felhasználva egyszerre reálisabbak lehetnek – az akusztikus készletek esetében – és kreatívak is, az X és Y tengely segítségével megváltoztathatják a hangmagasságot. , szűrés és effektusok.

Mivel a Push hozzáféréssel rendelkezik a Live teljes szolgáltatáskészletéhez, a felhasználók létrehozhatják és testreszabhatják saját MPE-formátumú készleteiket, és saját belátásuk szerint használhatják a kifejezéseket. Kétségtelenül a legnagyobb beszédtéma ennek az új Push-nak az önálló üzemmódja. A Push most kétféle konfigurációban érhető el: egy vezérlőverzió, amely tartalmazza az interfészt, valamint a be- és kimenetek teljes skáláját, de működéséhez csatlakozni kell egy Live-ra telepített számítógéphez, és egy önálló verzió, amely egy beépített CPU-t és akkumulátort tartalmaz, így futtassa a Live-t a hardveren belül anélkül, hogy számítógépre vagy áramforrásra lenne szüksége.

A Push 3 egy egyedi Linux operációs rendszert futtat. Az eszköz Intel i3 processzort használ 8 GB RAM-mal és 256 GB-os merevlemezzel. Érdekes módon az Ableton frissíthetővé tette a Push-t, ami azt jelenti, hogy ezek a specifikációk a jövőben potenciálisan megváltozhatnak különböző hardverek cseréjével, amelyek jóval hosszabb szavatosságot biztosítanak, mint a Push 2 esetében tapasztaltuk.

Az Ableton 2023-ban hivatalos frissítéspakkot is kiad, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a Push lekötött vezérlős verzióját önállóvá alakítsák. Az akkumulátor élettartama körülbelül két óra. Nem sokat kell írni otthonról, de egy kis szórakoztató kreativitáshoz elég. Az igazi bónusz az élő előadáshoz tartozik, mivel ez azt jelenti, hogy a Push nem szakad ki, ha a tápkábel véletlenül lecsatlakozik a beállítás közepén.

Az önállóan használt Push valóban teljes Ableton Live-élményt kínál számítógéptől távol. Minden natív eszköz – beleértve az összes hangszert, hang- és MIDI-effektust is – használható a Push-on belül, az egyetlen korlátozás az, hogy nincs lehetőség harmadik féltől származó bővítmények használatára. Hozzáadhatja a Max for Live eszközöket is, bár a kompatibilitás attól függően változik, hogy a Push figyelembevételével formázták-e. A Live szolgáltatásainak és eszközeinek túlnyomó többsége is elérhető, beleértve a hangrögzítést, mintavételezést, vetemítést, szerkesztést és audio-MIDI-be adást. Hatékonyan, ha meg tudod csinálni a Push vezérlővel, akkor önállóan is.

A Live egyetlen jelentős területe, amely ebben a módban nem érhető el, az idővonal-alapú elrendezés nézet. Lehet, hogy egyesek ezt kihagyásnak tekintik, de én azt állítom, hogy a klip/jelenet alapú munkamenet nézetre összpontosítva az Ableton meg tudja akadályozni, hogy a Push munkafolyamata túl bonyolult legyen.

Az Ableton nem szab szigorú korlátokat arra vonatkozóan, hogy hány zeneszám adható hozzá önálló módban. Körülbelül 40 Wavetable-példányt sikerült futtatnunk a CPU maximalizálása előtt, és egy külön készletben hasonló számú Drift eszközt futtattunk.

Sikerült hozzáadnunk jó pár hangmintát, kivisszhangosítva. Meg kell azonban említenünk, hogy a Push 3 működése lassabbá, lagosabbá vált, mielőtt elérte volna ezt a határt. Összehasonlításképpen, ezek a számok valamivel több mint a fele annak, amit egy M1 CPU-val szerelt MacBook Pro-val tudunk futtatni. Az igazi bónusz abban rejlik, amit Ableton „folytonosságnak” nevez, vagyis: gyakorlatban is mennyire szimpla a projektek átvitele az önálló és az asztali számítógép között.

A Push 3 Wi-Fi-vel is rendelkezik, amely még önállóbbá és kifejezőbbé teszi az eszközt, és lehetőséget nyújt a felhasználók számára, hogy sample pakkokat töltsenek le Ableton-fiókjukból. Ha ugyanahhoz a hálózathoz csatlakozik, mint egy számítógép, a Push 3 megjelenik az Intézőben, és/vagy az asztalon, lehetővé téve a felhasználók számára a készletek, minták és előre beállított értékek zökkenőmentes, kétirányú átvitelét. Nyilvánvaló, hogy a harmadik féltől származó beépülő modulok hiánya a hardveren bizonyos kompatibilitási problémákat okoz, de ha ezeken az eszközökön lefagyasztja a műsorszámokat, és használja az „Összes összegyűjtése és mentése” funkciót, a Push minden lefagyott műsorszámot hangklipként importál. Van azonban egy terület, ahol ez a zökkenőmentes átvitel kicsit csorbul, ez a doboknál, és a mintaalapú előre beállított értékeknél csúcsosodik ki igazán.

Ha létrehozunk új felhasználói előbeállítást a saját mintáival, a Live nem köti össze ezeket az előre beállított értékekkel, így a Push 3-ba való átvitellel egy egyszerűbb vagy rack hiányzó minták maradnak, amelyeket újra kell rendelni.

Vannak megkerülő megoldások, de hasznos lenne az „összegyűjtés és mentés” lehetőség a felhasználói beállításokhoz. Ezenkívül furcsa módon a Push böngészője jelenleg nem működik olyan zökkenőmentesen hanghurkok esetén, mint az Eszközök esetében, és ha nem állít be Kedvencek rendszerét, akkor egy hosszú, szűretlen listán fog keresni, még akkor is, ha a hangja elnevezett mappákba van elrendezve. Mindkét problémát az Ableton elé terjesztettük, és azt mondtuk, hogy mindkettő megoldása folyamatban van.


A Push 3 mindkét változata új I/O tömböt tartalmaz az új interfész kihasználásához. Két előerősítővel felszerelt jack bemenet, két fő kimenet és még két hozzárendelhető monitor/fejhallgató kimenet található. Egy kellemes érintés azonban a Push tartalmaz ADAT be- és kimeneti portokat is, amelyek lehetővé teszik a bővítést akár 10 bemenetig és 12 kimenetig (ami azt jelenti, hogy elméletileg nyomon követhető egy kis sávos munkamenet a Push önállóan).

Vannak MIDI be- és kimeneti portok, bár mindkettő mini-jack port, és – a gyártók körében tapasztalható kiábrándító trendnek megfelelően – adapterek nincsenek benne.

Két USB-port található, az egyik USB-C a tethered használathoz és egy további USB a MIDI-vezérlő csatlakoztatásához.

Végül itt maradnak a Push 2 pedálbemenetei, de sztereó CV kimenetként is működnek, így a Push akár négy CV jelet is kiadhat egy sztereó elosztó használatával. Enyhe kellemetlenség, hogy az Ableton csak a Live Intrót csomagolja mindkét konfigurációval. A Live Intro maximum 16 audio, 16 MIDI és két Return sávra korlátozza a felhasználókat. Bár ez bőven elég, de kicsit olcsónak tűnik ilyen mesterséges korlátozásokat bevezetni, ha valaki közel 2 ezer GBP-t fizet ki egy egységért.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Push processzor nélküli verziója lényegesen drágább, mint a Push 2.

Tekintettel a továbbfejlesztett padokra és az interfész beépítésére, ez nem tűnik ésszerűtlennek, de rést hagy a piacon. Végül is nyugodtan feltételezhető, hogy a Push 2 jelenlegi tulajdonosai már rendelkeznek interfésszel, és esetleg nem szívesen fizetnek egy másikért. Talán az Ableton megnyitja az ajtót egy „Push Mini” előtt?

Mindezt félretéve, ez az új Push 3 egy kis kinyilatkoztatás. Kétségtelenül ez a legsimabb, legkifinomultabb „DAW-in-a-box” a piacon, és akár önállóan használják, akár nem, a kifejező párnák révén a „hangszer” állítások többnek tűnnek, mint a marketing.

Megéri a különálló konfigurációra költeni a pluszt? Ez az egyes gyártók munkafolyamatától függ. Jelenleg azt javasoljuk, hogy az élő előadók a legtöbbet hozzák ki belőle. A Push még vezérlő módban is kiváló, és tökéletesen lehetséges, hogy a lekötött laptopot egyszerűen félretesszük, és ugyanazt az élményt élvezzük sokkal olcsóbb áron.