TechAddikt Tesztek Hardverteszt Sigma BC 9.16 ATS – alapvető funkciók kijelzése kerékpározáshoz, vezeték nélkül

[TESZT] Sigma BC 9.16 ATS – alapvető funkciók kijelzése kerékpározáshoz, vezeték nélkül

Javában tombol a nyár, ilyenkor kötelező jelleggel kerülnek elő a kerékpárok. Persze visszafogottabb a helyzet, ha 40 fok körüli átlaghőmérséklet virít (mint mostanában), de ettől még az elhívatottabbak kedve fikarcnyit sem csökken. A teljes értékű kerékpározáshoz elengedhetetlen egy jó bringás computer, jöjjön most a Sigma BC 9.16 ATS modell tesztje.

Örök kételyt jelent, hogy nem tudjuk eldönteni, melyik modellt válasszuk. Vagy egyáltalán: érdemes-e cyclocomputert vásárolni, ha már úgyis ott az okostelefon, és egy rakat app létezik rá.

Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A smartphone-irány jó, mert mondjuk a Runtastic-féle bringázós alkalmazás a ledolgozott kalóriamennyiségtől kezdve a részletes Google térképig mindent mutat, ugyanakkor számítanunk kell arra, hogy relatíve gyorsan fog merülni a telefon, mert az applikáció masszív igénybevételt jelent. Ráadásul a kijelző fényereje is véges, főként, ha nagyon erős a napsütés.

Ezzel szemben egy hagyományos kerékpáros computer monokróm, nincs akadálya a jó megjelenítésnek még a legextrémebb fényviszonyok közt sem (jó, éjszakai biciklizéshez már nem igazán alkalmasak, legalábbis a mainstreamhez tartozó átlagmodellek). Attól sem kell félnünk, hogy idő előtt lemerülnek, hiszen a gombelemekkel 2-3 évig is simán használhatjuk az eszközöket.

A Sigma BC 9.16 ATS tudja az összes olyan alapfunkciót, amelyet ma egy átlagos tudású computernek tudnia kell. Természetesen mutatja a mindenkori pillanatnyi sebességet, viszonylag pontosan. Ahhoz, hogy minden pontos legyen, használatbavétel előtt kalibrálni kell az egységet: meg kell adnunk a társított kerék átmérőjét. Itt, ha pontos adatot viszünk be a rendszerbe, cserébe minden klappol majd, ezt többször nem is kell állítanunk, ugyanis az eszköz rendelkezik backup memóriával.

Ugyanígy megadhatjuk első használatbavételnél az induló kilométerszámot (ha például egy 230 km-t futott bringára szereljük fel, akkor megadjuk a 230 kilométert, és onnan számol), de ugyanezt tehetjük a többi adat tekintetében is.
Beállításoknál szükség lesz egy hegyesebb eszközre (toll), de figyeljünk arra, hogy a kicsiny gombfelület a Sigma BC 9.16 ATS alján hajlamos a könnyű sérülésekre. Miután mindent beállítottunk, leokézzuk, és már mehet is a bevetés.

A pillanatnyi sebesség mellett a napi megtett távolságot is rögzíti a Sigma BC 9.16 ATS. Ezt természetesen az alsó részen lévő funkciógomb hosszan tartó lenyomásával tudjuk nullázni.

Mindezeken felül a Sigma BC 9.16 ATS mutatja a napi, valamint az összes megtett menetidőt. A napit tudjuk nullázni, az összes menetidőt nem – csakúgy, mint az összes megtett kilométer esetében. Utóbbinál viszont tizedest nem kapunk, csak kerek értékeket mutat a kijelző.

Láthatjuk még az átlagsebességünket, valamint a mindenkori/napi maximális sebességünket is. Ez szintén hasznos, ha statisztikát készítünk a biciklizésről.
A Sigma BC 9.16 ATS vezetéknélküli jelátvitelt használ, tehát a konfigurálásnál és felszerelésnél nem kell bajlódnunk a különböző kábelek elvezetésénél a vázon. Magát a computert mellékelt ragasztófólia segítségével rögzítjük, ami eléggé alapszintű megoldás; a végleges rögzítést a kormányrúdon átbújtatott gumigyűrűvel fejezzük be. A tartósín rögzítése lehet függőleges és vízszintes is, az átalakításhoz négy apró csavart kell meglazítanunk, és a műanyag érzékelős tartókonzolt máris tudjuk forgatni. Ebbe kattintható majd bele a legvégén a Sigma BC 9.16 ATS fejegység.

Kapunk természetesen egy érzékelőt is a Sigma BC 9.16 ATS csomagban, ezt az első kerék villájának egyik olaldára kell rögzítenünk hasonlóképp, mint a tartósínt a fejegységhez. Itt nincs ragasztófólia mellékelve, csak egy ergonómikusan felfekvő gumifelület, ez alkalmazkodik a villa vastagságához. A rögzítés hasonlóképp működik, mint a fentebb leírtak esetében, tehát gumigyűrűvel.

Sigma BC 9.16 ATS specifikációk

Általános funkciók:

7 nyelvre beállítható teljes szöveg kijelzés

Back-up funkció (memória chip)

Előre definiált kerékméret programozás

Automatikus Start / Stop

Vízálló IPX8 szabvány szerint szerszám nélkül szerelhető

UFSB-kompatibilis

Kerékpáros funkciók:

Aktuális sebesség

Átlagsebesség

Pillanatnyi és átlagsebesség összehasonlítása

Maximális sebesség

Napi megtett km

Összes megtett km

Kalória számláló

Idő funkciók:

Menetidő

Összes menetidő

Pontos idő

További funkciók:

Integrált adattároló chip: A beállítások és az adatok megőrzése elemcsere esetén

Adat kommunikáció Docking Station TOPLINE 2016

Kalória és összes kalória számláló

PC/Mac Ready

Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. A Techaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS

Szólj hozzá!