TechAddikt Tesztek Acer Acer Predator XB271HU – merész elképzelések

[TESZT] Acer Predator XB271HU – merész elképzelések

Valószínűleg a PC szegmens igencsak összekapta magát arra a korábban tett bejelentésre, miszerint a nextgen konzolpiac átalakíthatja a játékostársadalom struktúráját. Mielőtt nekifognánk az Acer Predator XB271HU kivesézésének, gondoljunk csak arra, hogy amikor a legújabb következő generációs játékgépek megjelentek, nagy erénynek számított – legalábbis egyes megítélések szerint – az 1920×1080 képpontos, azaz full HD felbontás, a 60 FPS megjelenítés.

acer-predator-xb271hu-teszt-techaddikt-001

Csakhogy ez a tendencia tulajdonképpen már anno is elavultnak számíthatott, figyelembe véve, hogy a PC-s irányvonal már akkor is pedzegette a teljes HD feletti határokat. Nem beszélve a jelen helyzetről, hiszen egyre inkább – s 2016-ban csúcsosodva – teret nyernek a WQHD és UHD felbontással operáló egységek, legyen szó akár videokártyáról, vagy monitorról.

A bevezetőt mindösszesen azért kanyarítottuk, hogy érzékelni tudjuk a különbségeket. Sokak által vitatott kérdés a PC-konzol párharc, ebbe most ne is menjünk bele, de az biztos, hogy a megfelelő anyagi háttérrel rendelkezve jobban kihasználható a manapság rendelkezésre álló technológia. Úgyhogy ha tökéletes, naprakész játékélményt óhajtunk magunkénak, akkor nincs apelláta: a PC-s irányban kell gondolkodnunk.

Egy belevaló játékra tervezett PC egyik legsarkalatosabb pontja a monitor kiválasztása. A Techaddikt.hu hasábjain már nem egyszer bemutattunk különböző alternatívákat a témában (például az előd XB270HU tesztje itt található: http://www.techaddikt.hu/teszt-acer-xb270hu-g-sync-mindent-a-jatekelmenyre-hangolva/), jelen tesztünk alanya is nem meglepően ebbe a szegmensbe sorolható. Nézzük, mit is tud az Acer Predator XB271HU gaming monitora!

acer-predator-xb271hu-teszt-techaddikt-002

27 col képátló ma az átlag, legalábbis, ha a gamer szegmenst vizsgáljuk. Ugyanakkor már bőven bevett tendencia, hogy 30 felett is érdemes nézelődni, bár a 21:9 képaránytól, illetve a társított felbontási rátáktól még mindig idegenkedhetnek a vásárlók. De ez sem fog sokáig tartani, nyilván.

Az Acer Predator XB271HU az XB270HU modellt váltja, s mint ahogyan említettük, 27 col képátlóval domborít. A kialakítás követi a legfrissebb trendeket, tehát a tokozás kávamentes, az alsó szakaszok vastagítottak csak, kihangsúlyozva ezzel pluszban a Predator logót.

Tipikus formát kapott talapzaton áll a kijelző, a lábazata szintén követi a már jól megszokott sötét-világos tónusú kettős színhasználatot, a formázás is figyelemfelkető. Ugyanakkor a korai Predator termékek jól érezhetően nagyobb hangsúlyt fektettek a vizualitásra, az Acer Predator XB271HU     esetében is visszafogottabb az összkép.

acer-predator-xb271hu-teszt-techaddikt-003

Ami nem is baj, hiszen elsődlegesen nyilván a belbecs számít. Bár ezt megcáfolandó, hogy a gamerek nagyon nagy számban a küllemet is előnyben kell, hogy részesítsék, hiszen a hőn szeretett, néhány esetben nemes alkatrészekből összeválogatott konfiguráció csak úgy hagyhat maradandó nyomot a barátokban, nem igaz?

Természetesen dönthető és forgatható (-5 és 35 fok közt) az Acer Predator XB271HU kijelzője, valamint a magasság is tág intervallumban állítható. Ezek az opciók mindenképp előnyösek, főként, ha olyan helyszínen eszközöljük a használatot, ahol a fényviszonyok, helyhiány, és a többi miatt komoly finomhangolásra van szükség a kalibrálás terén. Így szinte bizonyos, hogy maradéktalanul jó betekintési szöget kapnak mindazok, akik körülülik az eszközt.

Az Acer Predator XB271HU az NVIDIA G-SYNC technológiáját támogatja, ennek megfelelően kialakításra került az elmaradhatatlan Display Port is, mellé azonban kapunk egy HDMI, valamint USB támogatást is. Utóbbival kivitelezhető a közelben lévő mobileszközeink töltése is, de hubként is funkcionál; 4 darab 3.0 szabványú USB aljzatot találunk a készülék hátoldalán.

acer-predator-xb271hu-teszt-techaddikt-004

16:9 képrányú, IPS LED háttérvilágítású panelt kapott az Acer Predator XB271HU, mely 4 ms válaszidővel rendelkezik. A maximális felbontás 2560×1440 pixel, a színkeverés 16.7 millió árnyalatból építi fel a valósághű képvisszaadást, mindezt 1000:1 kontrasztaránnyal. S ami talán a legfontosabb a tesztmodell esetében a 144 Hz-es képfrissítés, ami ugyebár a tiszta, elmosódástól mentes játékélményhez elengedhetetlen. Az NVIDIA G-SYNC technológiáját segítségül hívva azonban egy kevéske túlhajtással 165 Hz-ig is tornászhatunk, mely eredményeképp még simább, közvetettebb megjelenítést kapunk. Igaz, ehhez combos VGA kell, valamint megfelelő háttér hardver, főként, ha WQHD-ben szeretnénk elérni egy tekintélyes FPS rátát.

Tesztjeinkhez kettő játékot vetettünk be: az elmaradhatatlan, jó öreg World of Warcraft-et, valamint a viszonylag még újnak számító Call of Duty: Black Ops 3-at. Előbbi a relatíve alacsonyabb gépigény jegyében lett kiválasztva, utóbbi pedig a koncentráltabb eredményekért. A WoW maximális beállításokkal, természetesen 2560×1440 felbontással átlag 70-110 FPS közt produkált, nyilván ez a hardvernek volt köszönhető elsősorban, viszont a villódzásmentes, sima megjelenítés minden tekintetben a helyén volt.

Bár a World of Warcraft nem kifejezetten a gyors akciózásról szól (persze van ott PVP is azért), úgyhogy a Call of Duty: Black Ops 3 bizonyult jelen esetben jobb tesztszoftvernek. Itt ugyebár már hirtelen fordulások, nézőpont-váltások a jellemzők; kihangsúlyozva a megfelelő hardveres jelenlétet is – például gamer vezetékes egér a teljesség igénye nélkül. Hirtelen irányváltásra az Acer Predator XB271HU megjelenített képe ugyanúgy egységes marad, mint mondjuk egy álló helyzetnél, nem tapasztalható lag, csúszás, aszinkron vagy épp szellemkép. A 4 ms válaszidő pont jól lett eltalálva a monitor karakterisztikájához.

acer-predator-xb271hu-teszt-techaddikt-005

Ha netán nem rendelkeznénk megfelelő hangrendszerrel, az Acer Predator XB271HU beépített, igaz, szerény teljesítményű hangszórói is jelenthetnek átmeneti megoldást. A házba integrált 2×2 Watt sztereó páros közepes minőségen szólaltatja meg a DP-n vagy HDMI-n át érkező audiojelet.

Alapvetően az Acer Predator XB271HU előremutató olyan értelemben is, hogy ha beszerezzük fő monitorként, akkor egészen biztos, hogy 1-2 évig állja a sarat a fejlődések tekintetében. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a 4K tartalmak előretörése is igen intenzív, viszont egyelőre ez a felbontás a kihasználhatóbb. A monitornál alkalmazható 165 Hz-es overboost pedig kifejezetten a merész elképzelésekkel rendelkező felhasználók óhajait válthatja valóra.

Acer Predator XB271HU specifikációk

Panel felbontás: 2560×1440 képpont (WQHD)

Panel típus: IPS LED LCD

Panel méret: 27 col/68.6 cm

Fényerő: 350 cd/m²

Kontrasztarány: 1000:1 natív

Válaszidő: 4 ms (GTG)

Betekintési szög: 178 fok vízszintes, 178 fok függőleges

Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike

Utómunka hardver: ASUSAcer, Gigabyte