TechAddikt Tesztek Alesis Alesis V MINI – jó alapok producereknek

[TESZT] Alesis V MINI – jó alapok producereknek

Sokan keresnek olyan megoldást alapvetően PC alapú zeneíráshoz, amellyel hatékony munkavégzés érhető el, valamint a pénztárcát sem terheli kifejezetten a beszerzés. A MIDI billentyűzetek elengedhetetlen kellékei a produceri munkának, épp ezért elkezdtük feltérképezni az optimális lehetőségeket – kezdjük a sort az Alesis V MINI 25 billentyűs klaviatúrájával!

Alapvetően az Alesis V MINI fő érdeme a hordozhatóság, a kompakt méret. Túlzással akár egy nagyobb kabátzsebbe is belefér, de egy notebook táska egyik rekeszébe, vagy egy hátizsák valamelyik zsebébe mindenképp. Tehát kimondottan travelsize, utazóbarát, apró helyen is elfér – bárhol, bármikor.

A helyigény is fontos persze, akkor is, ha fix helyen használjuk az Alesis V MINI-t, mondjuk házistúdiónkban. Egy szimpla íróasztal felületén is bőven elfér, akár a szimpla számítógép billentyűzet mellett, vagy a laptop előtt akár.

Lehetőség nyílik arra is, hogy az Alesis V MINI-vel szinte teljes mértékben átvegyük a társított zeneszerkesztő (szekvenszer) irányítását. Ehhez alapból a 25 billenésérzékeny minibillentyű siet segítségünkre, de találunk oktáv váltásra használatos pluszos és mínuszos gombokat is. Így pillanatok alatt megkomponálható trackenként a zene, feljátszva a bassline-t, az akkordokat, valamint a lead dallamot.

Ha mindez nem lenne elég, az Alesis V MINI rendelkezik négy, egymástól függetlenül és külön programozható tekerőgombbal/potméterrel is. Így a zeneszerkesztőhöz csatolt VST pluginek teljesen testre szabhatók, például nagyszerű segítség lehet analóg modellezésnél. Mindössze az Alesis weblapjáról kell letölteni a megfelelő segédszoftvert, mellyel a knobok, azaz a tekerőgombok programozhatók a megfelelő MIDI csatorna értékeihez. Így viszonylag egyszerűen hozható működésbe az eszköz számos extra funkciója.

Jelenleg bundle-ban jár az Alesis V MINI-hez az XPAND!2 plugin az AIR Music Tech prezentálásában. Már csak emiatt is jó választás beszerezni, hiszen viszonylag magas árazást kapott szólóban a szoftver, így viszont a MIDI billentyűzet árából még ezt is ki lehet termelni. Az XPAND!2 egy fejlett virtuális hangszer tehát, amely több, mint 2000 prémium presetet tartogat a felhasználó számára, az akusztikus hangszerektől egészen a futurisztikus szintetizátorokig bezárólag.

Folytatva az Alesis V MINI funkcióinak taglalását, nem mehetünk el szó nélkül az integrált Sustain gomb mellett sem: lenyomásával hangmintától függetlenül folyamatosan kitartott visszhangot kapunk. Természetesen az Alesis V MINI Editor-ral (feljebb már utaltunk rá) itt is finomhangolhatjuk a viselkedést, csakúgy, mint a Pitch Bend-et helyettesítő PB plusz-mínusz gombok esetében.

Minden kétséget kizáróan az Alesis V MINI egyik legjobb opciója az a négy pad, amellyel akár komplett ritmusszekvenciákat is irányíthatunk 4 sávon. P1-P4 felirattal a 2 oktávos billentyűzet kialakítása felett helyezkednek el az arányaiban hatalmas gombok, ezek még vakon is jól kézre esnek. Bár nem kell tartani attól, hogy bármelyik gomb (például sötétebb környezetben) kiesne a látómezőnkből játék közben, hiszen mindegyik megkapta az Alesis kékes árnyalatú háttérvilágítását. Tehát ha valamelyik funkciót beaktiváljuk a dedikált gombbal, az vagy folyamatosan világít, amíg aktív maga a funkció, vagy a lenyomásig villan fel annak függvényében, milyen erőkifejtéssel tettük.

Igen kedvező árazást kapott az Alesis V MINI, jelenleg 20-25 ezer forint környékén már beszerezhető az eszköz – feltéve, ha nincs készlethiány, annyira népszerűnek tűnik, nem véletlenül.

Még több infó: Alesis hivatalos honlap

Még több fotó: Techaddikt.hu Facebook oldal

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág, MyActionCam

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte