TechAddikt Tesztek Genesis Genesis Radium 400 – stúdióminőség otthonra (is)

[TESZT] Genesis Radium 400 – stúdióminőség otthonra (is)

A Genesis Radium 400 nagyjából minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, mint a magasabb kategóriába tartozó stúdióeszközök. Viszont tudását, minőségét rendkívül barátságos árcédulával kínálja. Teszt.

Az audioeszközök piaca enyhén szólva telített. Főként, hogy napjaink felkapott “foglalkozásai”, “szakmái” közé tartozik a streaming, illetve az ezzel foglalkozó – ismét idézőjelben “mellékágazatok”. Félreértés ne essék: nem akarjuk degradálni, vagy nem helyén kezelni ezeket a vonalakat, de mi inkább tényleges professzionális környezetbe ültettük át a Genesis Radium 400 mikrofont.

Ugyanakkor a Genesis Radium 400 árképzése ténylegesen hozzáférhetővé teszi a terméket olyanok számára is, akik nem rendelkeznek akkora büdzsével, hogy a többszázezres kategóriában keresgéljenek, vásároljanak. S nagy valószínűséggel ez lesz az egyik legkiemeltebb népszerűség-pontja a tesztben is szereplő eszköznek.

Mint a nagyok: a Genesis Radium 400 rendkívül sok értékes és hasznos kiegészítővel érkezik. A gyártó mellékel hozzá például tartókonzolt, amely pillanatok alatt rögzíthető fix pontra a munkaasztal lapjához, polchoz, vagy bármihez, ami a munkakörnyezetben adja a feltételeket ehhez. A mikrofonhoz jár gyárilag habszivacs szélvédő kupak is, valamint zajszűrő is – utóbbi külön kis csavarral rögzíthető a tartókonzolhoz. A felfüggesztése teljesen elasztikus, tehát tetszés szerint hajlítható, maga a zajszűrőkeret is forgatható tetszőlegesen. Így tulajdonképp nincs olyan mikrofonpozíció, amelyhez ne alkalmazkodna remekül a Genesis Radium 400.

Maga a mikrofonegység rögzítése hagyományos, klasszikus jelleggel megy végbe. Mint minden stúdiómikrofon, itt is független felfogatást alkalmaztak, tehát maga a mikrofon – itt gumis megoldással – különállóan rögzül az állványzathoz és a kávához képest.

Az összeszerelés egy kevés rutint azért igényel, mivel a mikrofonegységet külön kell beszerelni a káva tartójába, ehhez viszont szét kell szedni a gumis felfogatózsanérokat. Érdemes lefotózni az eredeti helyzetet, majd összeszerelésnél alkalmazni, jól jöhet.

USB 2.0 felületen kommunikál a Genesis Radium 400 a csatlakoztatott PC-vel. Ez esetünkben iMac platformot jelentett – a rendszer pillanatok alatt felismerte (macOS Big Sur 11.4 jelenleg), a test phase-ek lefutottak, és minden OK státusszal bírt nagyjából 10 másodperc után. Ez azért lényeges, mert ebből jól láthatóan kiderült számunkra, hogy a Genesis Radium 400 tökéletesen multiplatformer, szélsőséges esetekben azért a macOS-nál szoktak lenni a mai napig kompatibilitási problémák. Itt nem voltak.

Mivel cégünk profilja erőteljesen fókuszál a médiaterületre – ez a fő profil – ezért számos olyan környezet állt, áll rendelkezésünkre, ahol a Genesis Radium 400-at be tudjuk, tudtuk vetni élesben. Utóhangosításhoz, narrációhoz például tökéletes a mikrofon, ugyanúgy énekhang felvételéhez is – itt inkább samplinghez lehet hasznosítani elsősorban. Mindezekhez a 192kHz-s 24bit mintavételi frekvencia ideális, a válaszidő-frekvencia tartomány is tág, 30-16000 Hz értékekkel rendelkezik.

Mivel a Genesis Radium 400 kondenzátormikrofon, ezért az érzékenységi tartomény is magas – a hangrögzítés kisebb távolságból is tiszta, zaj- és veszteségmentes. Az alapérzékenység egyébként -38 dB, ami azt jelenti, hogy elenyésző háttérzajt generál a rendszer, viszont ez megfelelő utómunka-korrekcióval eltüntethető a felvételből.

Genesis Radium 400 specifikációk

USB: Type-A/Type-B 2.0, vezetékes

Mintavételezési frekvencia: 192kHz/24bit

Kialakítás: kardioid

Típus: kondenzátor mikrofon

Frekvencia válaszidő tartomány: 30-16000 Hz

Érzékenység: -38dB

ÉRTÉKELÉS
Megjelenés
91 %
Kialakítás
91 %
Teljesítmény
90 %
Minőség
90 %
Ár-érték arány
94 %
Előző cikkMegjelent a QNAP kétportos 100 GbE hálózati bővítőkártyája
Következő cikk[TESZT] Acer Nitro XV240Y Pbmiiprx – újrafogalmazott gaming élmény?
teszt-genesis-radium-400-studiominoseg-otthonra-isKiváló minőség, kiváló ár-érték arány jellemzi a Genesis Radium 400-t.