TechAddikt Tesztek Huawei Huawei WATCH GT 2 Pro – minden egyben az egészséges életvitelhez

[TESZT] Huawei WATCH GT 2 Pro – minden egyben az egészséges életvitelhez

A Techaddikt.hu csapata egyértelműen ad arra, hogy egészségesen, mozgástudatosan és gyakorlatban jól kivitelezhető rendszer szerint koordinálja mindennapos életvitelét. Ehhez ma elengedhetetlen egy hordozható okoseszköz, amely figyeli és segíti a tudatos életmód folyamatos kivitelezését. A Huawei WATCH GT 2 Pro remek okosóra-választás, ez egyértelműen bebizonyosodtt. Teszteltük, és teszteljük folyamatosan.

Rendhagyó módon első körben iOS alapokon teszteltük és teszteljük a Huawei WATCH GT 2 Pro okosórát. Hamarosan a leginkább hozzá illú platformot is bevetjük, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a kezdeti bugok, fennakadások ellenére mára már az iOS is optimálisan képes kiszolgálni az eszközt.

Azonban először nézzük a Huawei WATCH GT 2 Pro küllemét, ami nagyon sok esetben prioritást élvezhet egy okosóra kiválasztásánál is. Maga a tálalás nagyszerű, ugyanis a sajtócsomag egy exkluzív díszdobozt tartalmazott, melyben maga az óra, illetve apró (és mennyire kellemes!) kiegészítő is jelen volt, stílusosan elegáns kivitelben. Ebből sok más gyártó is tanulhat, hiszen nagyon nem mindegy az első benyomás mikéntje, főként, ha masszív és permanens tesztelésről van szó. A Huawei-nek sikerült azért mindez úgy, hogy ne befolyásoljon semmiben, sikerüljön pártatlan maradni.

Unalomig hypeolt vonal az Apple Smartwatch, bár nyilván nem vitatható a minőség és a praktikum, meg a sokoldalúság. Viszont szűk látókörű az, aki kizárólag az almás márkára teszi le voksát, ugyanis a piac remek alternatívákat nyújt. A Huawei WATCH GT 2 Pro az egyik legjobb példa erre, ugyanis – visszatérve az előző bekezdések gondolatmenetéhez – ha a dizájn fontos, akkor ez az okosóra nyerésre áll a konkurenciával szemben. Itt ugyanis nem a jól megszokott álló téglalap-formátum van érvényben (ami egyébként a fitness vonalon véleményünk szerint az egyik legjobb fazon), hanem tradicionális óra-jelleget kapunk, kerek számlappal, konzervatív és eleganciát hordozó kialakítással.

A gyári szíj egyelőre, 2 hetes használat után nem mutat hajlamosságot a betöredezésre. Úgyhogy a kidolgozás itt is jó anyagminőségűnek tűnik – ha esetleg más megoldás után kiáltana ízlésónk, ez a “probléma” orvosolható egy típusazonos másik szíj beszerzésével. Vagy akár külső gyártó által forgalmazott szíj is rábiggyeszthető, a méret a lényeg, ugyebár.

A Huawei WATCH GT 2 Pro fő felülete egyértelműen a számlap, amely egy 1.39 col átlós AMOLED érintőkijelzőt hordoz magában. A felbontás 454×454 képpont, amely bőségesen elegendő a napi taskek, folyamatok ellenőrzéséhez és lefolytatásához. A kijelző egyébként gesztúrákat is képes kezelni, bár ez egyelőre eléggé darabosan bír működni, nyilván majd egy későbbi firmware update megoldja ezt a bakit.

Jobb oldalon helyzkednek el a Huawei WATCH GT 2 Pro funkciógombjai. A felső gombbal hívjuk életre magát a kijelzőt, bár beállítás kérdése az, hogy karmozdulatra felvillanjon, ahogyan magunk felé fordítjuk; például megnézzük, hány óra van éppen. Mert akármilyen fura, erre is tökéletes egy okosóra, sok egyéb hasznos funkciója mellett.

A jobb oldali gomb a főmenüsort nyitja meg másodszori lenyomásra. A menüben érintéses használattal lapozhatunk le és fel, majd rábökbve a megfelelő menüpontra máris aktiválhatjuk azt. Itt találhatóak a beállítás-funkciók is, amelyek elsősorban a basic vonalat tartalmazzák, a finomhangolást érdemes (és muszáj) a Huawei Health alkalmazáson keresztül végezni.

Bal oldali gombjával a Huawei WATCH GT 2 Pro második menücsoprotjába léphetünk, ahol szintén számos edzésterv, edtésforma és folyamat közül válogathatunk, valamint testre szabhatjuk a felső menü apró részleteit is (időintervallumok, terhelések, és a többi).

Konfigurálás kérdése, hogy a Huawei WATCH GT 2 Pro számlapján jobbra és balra léptetve legyezéssel mit hívunk elő a funkciók közül. Nálunk a nyerő beállítást maga a fő számlap-téma jelentette, majd jobbra léptetéssel a szívritmus kijelzése, a stressz szintjének kijelzése, a lokáció pillanatnyi hőmérséklettel és időjárás-helyzettel, valamint a napi lépésszámlálás- és kalóriaégetés ábrával.

A Huawei WATCH GT 2 Pro számos opcióval és funkcióval rendelkezik. Az Edzés menüpont például alkalmas arra, hogy beltéri – példál edzőtermi – aktivitást mérjen, szívritmus figyeléssel, kalóriaégetéssel, stressz-szint méréssel. Az edzésekhez külön jegyzeteket is társíthatunk, majd kielemezhetjük az edzésállapotot részletekbe menően.

Maguk az edzések igen sokrétűek lehetnek. Külön szabadtéri és beltéri csoportok állnak rendelkezésre, mint kerékpározás, túrázás, séta, futás, mászás, úszás, snowboardozás, síelés, elliptikus edzés, triatlon, evezés. Bő a paletta, ráadásul tökéletesen testre szabható a struktúra minden esetben.

További nagyon hasznos opciókkal is fel lett szerelve a Huawei WATCH GT 2 Pro. Figyelhetjük például a pillanatnyi stressz-szintünket, ami alapvetően nem a lelkiállapotunk minőségét, hanem a külső behatások (például fizikai terhelés) szintjét átlagolja.

Megmérhetjük véroxigén-szintünket is a Huawei WATCH GT 2 Pro segítségével, ami szintén nagyon hasznos funkciót jelent egészségi állapotunk felméréshez, illetve pillanatnyi monitorozásához. Ehhez nyilván elengedhetetlen a folyamatos szívritmus-figyelés is, hiszen számtalan esetben óriási segítség lehet az, ha esetleges elváltozást, problémát észlel a rendszer.

Napi szintű lépésszám figyelést is kapunk a Huawei WATCH GT 2 Pro menüjében. A napi ajánlott lépésszám-mennyiség 10000, efelett még jobb. Ehhez még hozzácsapódik a napi szintű megtett kilométerszám, a magasság változások, valamint az elégetett kalóriák száma, s így lesz teljes az összkép.

Kifejezetten hasznos opció még a Huawei WATCH GT 2 Pro az alvásfigyelés. Az ehhez kapcsolódó analitika kielemzi minden egyes alkalommal az alvásunk minőségét, figyeli a lélegzésünket, valamint az alvásállapot különféle fázisait is rögzíti időszakosan lebontva.

Ahogyan már feljebb említettük, jelenleg a Huawei WATCH GT 2 Pro-hoz iOS alapú Huawei Health alkalmazást használunk. Véleményünk szerint nagyon alulértékelt lett a felhasználók által, pedig ahhoz képest, hogy idegen platformnak számít a Huawei esetében, meggyőző működést produkál. Az első napokban akadtak szinkronizálási problémák, viszont mostanra teljesen rugalmas, jól hangolható Bluetooth kapcsolódással rendelkezik. Egyetlen felróható hiányosság jelenleg a háttértémák letöltésének hiánya, amely a Huawei áruházából, illetve Androidon érhető csak el. Bízunk benne, ezt a mínuszt is sikerül kiküszöbölni előbb-utóbb.

4 GB beépített ROM-mal rendelkezik a Huawei WATCH GT 2 Pro. Direktben felmásolható az eszközre médiaanyag, elsősorban zenelejátszás oldható meg dedikált jelleggel, de természetesen Bluetooth-on keresztül is működhet a streamelés.

Kirin A1 + STL4R9 CPU-t kapott a Huawei WATCH GT 2 Pro, amely bőségesen elegendő az akár több task egyidejű futásához is. Az óra rendszersebességével nincs is gond, pár esetben fordult eddig elő pillanatnyi lassulás, amely elsősorban a lépésszámláló realtime működésében volt észrevehető. Gyakorlatban a lépésszám beállt egy szintre, és több lépés plusz megtétele után frissített csak.

Beépített hangszórója révén a Huawei WATCH GT 2 Pro alkalmas hangalapú feladatok ellátására, tehát direktben tudunk zenét hallgatni, streamelt audio-t, de telefonunk kihangosítására is tökéletesen alkalmas. A bejövő üzeneteket (SMS, Messenger, Skype, Whatsapp, stb.) lekezeli, kijelzi, bár a bejövő hívások esetén többnyire “Ismeretlen szám” üzenetet kapunk hagyományos telefon és net alapú beszélgetések esetén is.

A Huawei WATCH GT 2 Pro rendelkezik beépített GPS lapkával, ennek megfelelően pontos helyzetmeghatározást képes lehetővé tenni. Edzéseknél hasznos e funkció, az összegzésnél annak rendje s módja szerint kapunk térképet, útvonallal, kielemzett aktivitással és pontokkal.

Összesen 7 darab szenzor található a Huawei WATCH GT 2 Pro-ban. Gyorsulás/sebességmérő szenzor, giroszkóp szenzor, geomágneses szenzor (iránytű és GPS), optikai szívritmus figyelő szenzor, fényérzékelő szenzor, légnyomást figyelő szenzor, kapacitív szenzor került beépítésre. Ezek összesége révén lesz igazán kifinomult eszköz a Huawei WATCH GT 2 Pro.

Kizárólag wireless tölthető a Huawei WATCH GT 2 Pro, ehhez a folyamathoz a csomagolásban természetesen találunk egy USB dokkolót. A töltés USB-n keresztül (külső PC-hez csatlakoztatva) villámgyors, 4 százalékról 100 százalékra alig fél óra kellett mindösszesen.

S végül nézzük az akkumulátor-üzemidőt! A Huawei WATCH GT 2 Pro gyári specifikációi szerint 2 hét rendelkezésre állási idő garantált tipikus használattal, erre rácáfolunk – bár kinek mi a tipikus használat. Az tény, hogy a tesztek során nagyjából mindenre bevetettük az órát, amire csak lehet – sportolás, telefonálás, zenehallgatás, éjjel-nappali viselet, aktivitásfigyelés folyamatosan, sok kijelző-használat. Így, ilyen felállás mellett 8 napos rendelkezésre állási időt kaptunk.

Huawei WATCH GT 2 Pro specifikációk

OS: Android 4.4+, iOS 9.0+

CPU: Kirin A1 + STL4R9

ROM: 4 GB

Kijelző: 1.39″ AMOLED érintésérzékeny, gesztúravezérlés

Felbontás: 454×454 HD

Hangszóró: beépített

Mikrofon: beépített

Kapcsolódás: GPS, Bluetooth 5.1 BLE/BR/EDR

Szenzorok: gyorsulás/sebességmérő szenzor, giroszkóp szenzor, geomágneses szenzor (iránytű és GPS), optikai szívritmus figyelő szenzor, fényérzékelő szenzor, légnyomást figyelő szenzor, kapacitív szenzor

Akkumulátor üzemidő: 14 nap (gyári), 8 nap (mért)

Töltés: vezeték nélküli mód, dokkoló

Vízállóság: 5 ATM szabvány

Méret: 46.7 mm x 46.7 mm x 11.4 mm

Súly: hozzávetőlegesen 52 gramm szíj nélkül