TechAddikt Tesztek LG LG gram 16Z90P-G.AA56H – a pehelysúlyú versenyzők előnye?

[TESZT] LG gram 16Z90P-G.AA56H – a pehelysúlyú versenyzők előnye?

Nem titok, hogy az LG gram 16Z90P alapvetően kialakításával rabolja el a (nem csak) geekek szívét. Ultravékony, és ultrakönnyű. Mi kellhet még? Teszteltük.

Nagyon sokm sajtóanyag szól arról, hogy egy adott notebookot briefcase-hez, azaz borítéktáskához hasonlítanak. Korábban a hordozhatóságnál definiáltak így – befér egy ilyen alkalmatosságba -, azonban mára maga a hordozóeszköz az, ami a szinonímája lett egy-egy adott terméknek. Az LG gram 16Z90P esetében konkrétan ilyesmiről beszélhetünk, ugyanis a dobozból kicsomagolás után kisebbfajta sokként hatott (még ránk is, évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött), hogy egy laptop lehet ennyire könnyed, vékony, mint ez.

Ténylegesen annyi körülbelül, mint egy dosszié. Vagy egy mappa. Amolyan irodai eszköz, annak is szánták, meg az „on-the-go” usereknek, persze. Be a táskába, elő a repülőn, aztán mehet a vég nélküli munka. Na meg a ma kifejezetten divatos home office; oda is tökéletes. Tanulás, szórakoztatás: egyremegy, igazán univerzális darab az LG gram 16Z90P.

Meg persze uniszex is: a kiképzés letisztult, könnyed, suggalja a gram-feelinget, lekerkített élekkel, masszív burkolati megoldásokkal. A kijelző-burkolat arány egyébként magas, szinte csak pici vonalak jelzik a panel határait, így teljes értékű be- és megtekintést kapunk.

Ráadásul nem elegendő manapság a külcsín, legyen meg a kellő menőség belbecs szinteken is, nem igaz? A tesztelt LG gram 16Z90P Intel Core i5-1135G7 CPU-t kapott, amely alapórajelen 2.4 GHz-t teljesít, de természetesen rendelkezésre áll az Intel-féle túlhajtás opció is. Erre nem volt szükség, mert a taskeket remekül volt képes futtatni a rendszer így is, párhuzamosan nyolc szálnál húztuk meg a határt. Így zökkenőmentes munkafolyamatokat sikerült lemodelleznünk.

Remek képmegjelenítést hoz az LG gram 16Z90P, igaz, itt lehetne dedikált(abb) brand is, főként a 3D-centrikus alkalmazások hátteréhez. Ez nem azt jelenti, hogy a társított onboard Intel Iris Xe Graphics GPU mag nem lenne elegendő, hiszen az alapvető, például DirectX-tematikájú platformokat is remekbeszabottan támogatja, de azért elférne egy NVIDIA mag, na. Maya és egyéb 3D-felületeket nem futtattunk, viszont alapszintű játékra például tökély az LG gram 16Z90P – előkerült a jó öreg World of Warcraft is, ami mára már nem is annyira visszafogott gépigényű. 75 százalékos grafikai felbontás mellett sikerült masszívan 30 FPS felett tartani a frame-számot.

Nyiván nem gaming notebook az LG gram 16Z90P, viszont benchmarkként teljesen perfekt egy-egy játék futtatása. Ebből adódik, hogy videóvágásra (Premiere), fotószerkesztésre (Lightroom) alkalmas teljesen, ami nagy valószínűséggel feladata is lesz, lehet ennek a kategóriának.

Társítva tesztgépünkhöz 16 GB 4.2 GHz LPDDR4 RAM-ot kaptunk, amely elegendőnek bizonyult minden terheléses task futtatásához. A gépen Windows 10 OS futott, de nagy valószínűséggel gondtalan és kompromisszumoktól mentes Windows 11 supportot kapunk, ha frissítjük az oprendszert.

Lehet vitatkozni, hogy mire elég 512 GB tárhely. Nagyjából semmire, de azért annál több. Az OS mindennel együtt 80-100 GB helyet bír foglalni, a többi mehet az alkalmazásoknak. A tárhelyet egyébként egy NVMe SSD modul látja el, ötmásodperces OS-boottal, és gyors válaszidőkkel. Bővíteni viszont lehet, rendelkezésre áll plusz 1 csatolóhely SSD-hez.

Ideális kijelzőméretet kapunk az LG gram 16Z90P-től, ugyanis 16 col tiszta képátlóval rendelkezik az eszköz. Ez nem kevesebb, mint 40.5 centiméter, köszönhetően a fentebb már említett keskeny káva-kialakításnak. Az LCD panel WQXGA technológiás, IPS felülettel, LED háttérfénnyel, mindösszesen 2560×1600 felbontással rendelkezik.

Csatlakoztathatunk a notebookhoz számos külső perfériát, egyebek mellett DP-n át akár 4K monitort is. A maximalizált felbontással is jól megbirkózik az Intel Iris Xe, bár csodákra itt ne számítsunk azért 3D-téren.

Kétségkívül 80 Wh-s lítium-polimer akkumulátora a legerősebb pontja az LG gram 16Z90P-nek, ugyanis a gyártó több, mint 20 óra üzemidőt ad meg a specifikációkban. Jelentjük, ez teljesen helyt áll, ugyanis tesztelésünk során elértük a 22.3 órás rendelkezésre állási időt egyetlen töltéssel, vegyes (általános) felhasználás mellett.

LG gram 16Z90P specifikációk

CPU: Intel 11th Quad-core i5 1135G7 (8MB Cache, 2.4GHz, Turbo Boost Upto 4.2GHz)

OS: Windows 10 Home (64bit)

RAM: 16GB LPDDR 4×4266 MHz

Kijelző: DCI-P3 99% IPS LED 16,0″ (40,6cm) LCD HD webkamerával, képfelbontás: 16:10 WQXGA 2560×1600

SSD: NVMe 512GB (512GB + 1 csatlakozó)

Biztonsági rendszer: HDD biztonsági rendszer, fTPM/HW TPM (opció), Ujjlenyomat (opció), Biztonságos mód (Webkamera és mikrofon kikapcsoló gyorsgomb), Slim Kensington lock

Billentyűzet: nagyméretű megvilágított billentyűzet (Magyar)Touch PadPrecíz Touch Pad görgetés és gesztusvezérlés funkciókkal (méret: 131,5×82,6mm)

Akkumulátor: 80Wh

Méretek: 355,9×243,4×16,8 mm

Súly: 1.190 kg