TechAddikt Tesztek Panasonic Panasonic LUMIX G Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH – minden helyzetben...

[TESZT] Panasonic LUMIX G Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH – minden helyzetben megállja a helyét

Egyértelműen a Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH volt az az első prémiumszegmensbe rangsorolt objektív, amely a DG-szegmensben, konkrétan a micro four thirds (MFT) szabványvonalon megjelent. Bár idén, 2019-ben már ciklusának mésodik évét tapossa ez a termék, még mindig töretlen a népszerűsége a Panasonic G sorozatát használók (és az MFT-userek) körében. Teszt.

A Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH objektív több Panasonic G vázhoz társított prime lens, azaz olyan optika, amely tényleges univerzális felhasználást biztosít. No meg eleve olyan kellék ez, amely szinte minden fotós számára nélkülözhetetlen.

A micro four thirds szabvány esetében kétszeres szorzóról beszélünk, ha a full frame, azaz 35mm ekvilavens értékeket kerssük. Ennek megfelően a Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH 12-60-as tartománya 35mm szenzor esetében a duplájának, azaz 24-120mm intervallumot tesz ki, mely révén egy rendkívül flexibilis objektív a végeredmény.

Mint tesztjeink során tapasztaltuk, a Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH optika kimondottan strapabíró és ellenálló. Gyári tesztek is ezt támasztják alá, lehetett hallani extrém terhelésről, stressztűrésről, mínusz 10 fokra lefagyasztásról, és egyebekről. Mellé a termékismertető szerint csepp- és porálló, amely szintén nagyon fontos tényező, főként, ha szabadtéren dolgozunk vele.

Az ibjektív súlya 320 gramm, Panasonic Lumix G9L vázzal használva az ideális tömeget kapjuk személyében. Akár kézből fotózunk, akár gimballal videózunk, minden esetben könnyed a felhasználás. A tokozáson kettő gyűrű kapott helyet, hagyományosan a fókuszállító, valamint vario-verziók. Vario esetében a külső lencsetagot hordozó tubus kifelé nyit, ezzel számolnunk kell, ha szűkebb helyen fotózunk vagy filmezünk, valamint nem árt ügyelni a belső burkolatra, ha esetleg poros-homokos, és/vagy esős környezetben kell használatba vennünk; mindig legyen nálunk mikroszálas törlőkendő, és visszahúzás előtt töröljük teljesen szárazra. Ez persze aranyszabály, és minden hasonló felépításű objektívnél alkalmazandó.

A Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH objektív fel lett szerelve OIS technológuával, amely egy optikai képstabilizátor. Nagyon hasznos opció ez, hiszen a kis fókusztávoknál előnyös, ha minimalizált a beremegés (kézből fotózás), minimálisra csükkenthető a gyors expozíciójú fotók elmosódása, eléletlenedése. Ha pedig például a Panasonic LUMIX G9L, vagy a LUMIX GH5 vázzal használjuk, úgy a fényképezőgép hozza magával a kéttengelyes optikai stabilzátort is, úgyhogy a videófelvételek fahrtjai majd’ olyanok lesznek, mintha egy átlagos gimbalt használtunk volna a felvételek során. Jó, jó, csodákat ne várjunk, de instant megoldásnak több, mint jó. Átmenetileg.

AF tekintetében sincs szégyenkeznivalója a Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH objektívnek. Az elektronika egyszerre több autofókusz-pontot tud lekezelni gond nélkül, a váz által közvetített reakciók szinte azonnaliak, a végeredmény pedig tűéles rajzolatú álló- vagy mozgókép. Azért persze nyilván nem árt, ha a fényviszonyok optimálisak, egy MFT szenzortól nem szabad csodákat várnunk.

A rekeszérték f/2.8-4.0, tehát (12-60mm párhuzammal), ami átlagos, viszont a végeremény többet mutat, vizuálisan. Az élesség hibátlan 12mm-en f/2.8-on, egészen f/11-ig, de f/16 sem okoz problémát (f/4.0 négyszeres szorzó). Elemében viszont f/2.8 és f/8 közt érzi magát a Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH, itt a sarkok valósak és élesek, viszont f/16-tól f/22-ig bezárólag ismét lágyabbá válik a rajzolat.

Ami még nagyon fontos a Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH esetében, az a tényleges torzítás mértéke. Rég nem találkoztunk olyan objektívvel, amely ebben a tartományban ennyire megtartotta volna az eredeti íveket, vonalakat: ha például nagylátószögben, 12mm-en fotózunk totában egy autót oldalnézetből, nem találkozunk a szélek felfelé, vagy épp lefelé ívelésével, valamint chroma aberrációt sem tapasztaunk. Így ez az optika remekül alkalmas tárgy- és természetfotózásra is.

Panasonic LUMIX G Leica Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH specifikációk

Fényerő: f/2.8-4.0

Zoom tartomány: 12-60mm, 35mm-re számolva 24-120mm

Képstabilizátor: POWER O.I.S.

Rekesz tartomány: 2.8-22

Szűrőméret: 62mm bajonett MFT

Átmérő: 68,4 mm

Hossz: 86mm

Súly: 320 g

Felépítés: 14 lencsetag/12 csoport

Minimum fókusztávolság: 0.2 m

Maximum nagyítás: 0,3x

Látószög (horizontális/vertikális/diagonális): 84°-20°

Beépített AF motor: van

Por-/nedvességálló: igen, az objektív csak csepp- és porálló LUMIX vázakon biztosítja a csepp- és porálló funkciót