TechAddikt Tesztek Panasonic Panasonic VIERA TX-40AX630 teszt

Panasonic VIERA TX-40AX630 teszt

Korábbi írásunkban már sikeresen kiveséztük a Panasonic VIERA TX-50AX800E-t a Napimagazin.hu-n, japán gyártó 50 col képátmérővel megfejelt UHD okostelevízióját. Már akkor is – túlzások nélkül – ódákat zengtünk az Ultra HD előnyeiről, bár a hátrányok is előtérbe kerültek, igaz, utóbbiból azért jóval kevesebbet kellett pellengérre állítani.

panasonic_viera_tx40ax630e_techaddikt

Tény, hogy a Panasonic remekbeszabottan ért a design és technológiai innovációk elegyítéséhez, ugyanis meglátásunk szerint minden egyes termék a szegmensben rendkívül kellemes, modern és letisztult külsővel rendelkezik. A tesztben szereplő Panasonic VIERA TX-40AX630E esetében sincs ez másképp, kifejezetten hasonló külcsínnel bír, mint az akár nagytestvérnek is definiálható TX-50AX800E, pedig – ha megnézzük tüzetesen a specifikációkat – alapvetően e lineup 40, 48 és 55 colos versenyzőket vonultat fel. Persze nem kardinális probléma, ha egy termékpaletta azonos küllemmel és jellemzőkkel lesz-van felruházva, továbbá az is előny, ha hűen követi a jelenleg aktuális igények vonulatát.

A Panasonic tévéire tehát jellemző mindaz, amit fent említettünk. A Panasonic VIERA TX-40AX630E hű példája annak, hogy mai léptékkel már akár kicsinek számító, 40 col képátlós kategóriában is még van szufla, sőt, az UHD 4K megközelítés is kimagasló minőséggel kecsegteti a vásárlókat. Tulajdonképpen a 3840×2160 képpontos felbontás nem kevesebb, mint négyszerese a hagyományos értelemben vett full HD 1920×1080 rátának.

Múltkori publikációnkban már alaposan megvizsgáltuk a kiegészítőket, az érintőpados távirányó-kiegészítőt, magát a multifunkciós, ám enyhén túlzsúfolt alap távvezérlőt – jelen esetben maximum apróbb változásokat lehet felfedezni, a kiosztás, az elrendezés igen hasonló. Ez minden Panasonic smart tévé esetében így érzékelhető, a jól bevált recepten minek is kellene változtatni, ha az úgy rendben működik, a becélzott felhasználói réteg visszajelzései alapján is.

Tudásban messze megelőzi vetélytársait a Panasonic VIERA TX-40AX630E, ugyanis a gazdag funkcionalitás és opciók mind ezt támasztják alá, viszont a jelenlegi rendelkezésre álló kínálatot kitevő applikációk felhozatala egyelőre szegényes. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a firmware, illetve az OS jellegéből adódóan leginkább a nyugat-európai országok igényeire koncentrál, ebből adódóan a magyarországi alkalmazások fejlesztése is háttérbe szorul. Azért nyilvánvalóan akad olyan app, ami kielégítő lehet az átlagos user számára, mint például a Startlap TV, viszont sem a Filmbox Live, a HBO Go és a Fuso – csak hármat említve – nem rendelkezik támogatással.

Ne szegje kedvünket mindez, a Panasonic VIERA TX-40AX630E televízióját nem ezek miatt szeretjük elsősorban. Kettő fontos funkciót ragadnánk ki a felhozatalból: kezdjük a TV Anywhere szolgáltatással, mely révén egyfajta médiaszerverként tekinthetünk az okostévére. Saját tartalmainkat pillanatok alatt a kapcsolódó felhőszolgáltatásba tölthetjük fel, ezt bárhonnan, bármikor elérhetjük. Így lehetővé válik, hogy a rögzített tartalmakat, vagy akár az élő televíziós streameket okoskészülékekre (okostelefon, tablet) irányítsuk át, így akár menet közben is megtekinthessük azokat – autóban utazva, vagy a szabad ég alatt egy piknik közben.

Szorosan kapcsolódik a TV Anywhere szolgáltatáshoz a MyStream tartalomajánló rendszer, mely segítségével televíziózási szokásainkhoz igazítva érkeznek az ajánlatok egységesen, könnyedén átfésülhetően,

A Panasonic VIERA TX-40AX630E nem rendelkezik beépített kamerával, azonban opcionálisan megvásárolható Skype egység beszerezhető. Alaphangon tehát az információs sáv nem áll rendelkezésre, amellyel a rendszer figyeli aktivitásunkat (kamerafüggő), és különböző adategyütteseket, mint például figyelmezetések, üzenetek jelenít meg.

Jól ismert feature a Home Screen, ami tulajdonképp egy testre szabható kezdőképernyő, egyfajta kedvencek-menü, mindent egybegyűjthetünk, ami a közös családi tévézéshez elengedhetetlen számunkra. Mindezek mellé jegyzettömböt, naptárat és eseményidőzítőt is kapunk, bár a gépelés a mellékelt távirányítókon keresztül meglehetősen nehézkes, viszont csatlakoztatható külső billentyűzet is a Panasonic VIERA TX-40AX630E okostelevízióhoz.

Mint minden Panasonic okostévé, a Panasonic VIERA TX-40AX630E is rendkívül gazdaságos, ezt gyakorlatban is tapasztaltuk a teszt során. Az alkalmazott LED technológia még a 4K UHD panelek esetében is messzemenően környezetbarát, a 2013-as tavalyi modellekéhez képest hozzávetőlegesen 30 százalékkal csökkentett az energiafelhasználás. Az alkalmazott 16:9 képátlós 4K Ultra HD LED LCD 4K BLS IFC panel képfrissítése 1.2 MHz, ami rendkívül jó válaszidőt és mellé optimális színhűséget is garantál, ehhez persze nagy arányban hozzátesz a VIERA technológia is. A betekintési szög 176 fokos, így több néző is megtalálja a legjobb pozíciót szinte az összes irányból, a betükröződések ellen alkalmazott matt panelbevonat pedig jó szolgálatot tesz akkor, ha a szobába direktben szűrődik be a napfény. A kontrasztarány magas, jól állítható manuálisan, viszont a gyárilag beállított profilok (Dinamikus, Normál, Mozi, Valódi mozi) is remek választási alternatívát jelentenek. Ha pedig 3D-ben szeretnénk képfolyamot nézni, semmi akadálya, ugyanis az aktív 3D rendszer jó, fejfájás-mentes moziélményt biztosít, villódzás és vibrálás mentesen.

Hangzásban is kitűnő a Panasonic VIERA TX-40AX630E. A készülék két darab teljes tartományú, 2×10 Wattos hangsugárzót tartalmaz, ehhez hozzárendelhető a VR-Audio True Surround virtuális emuláció, ténylegesen térhatás-jelleggel. A zajszűrésért az alkalmazott Dolby Digital Plus illetve a DTS 2.0 technológiák felelnek, digitális kimenet rendelkezésre állása révén pedig külső hangrendszerekhez is csatlakoztatható a televízió. A képmódokhoz hasonlóan itt is kapunk négy felhasználói üzemmódot (Standard, Zene, Háttér és Felhasználó), de többsávos equalizer is megtalálható a funkciók közt.

Elfogadható kettősség jellemzi a Panasonic VIERA TX-40AX630E okostévét: az egyik a remek külső-belső értékek és minőség, a másik pedig az egyelőre fennálló visszafogott támogatottság. Utóbbi elenyésző befolyással bírhat azoknak, akik alapvetően nem asztali PC-ként vagy táblagépként szeretnék használni televíziójukat, hanem a tényleges felhasználásra helyezik a hangsúlyt. Úgy, hogy a tévézés mellett gond nélkül megnyithatnak egy-egy weboldalt, vagy akár YouTube videókat nézhetnek 4K-ban.

Jól átgondolt és megfontolt választások végeredménye lehet a Panasonic VIERA TX-40AX630E megvásárlása. Helytakarékos, mégis teljes értékű 4K UHD kijelző, magas színhűség és kontrasztarány jellemzi, kedvező ár-érték aránnyal.

Bővebb információ a gyártó hazai weboldalán érhető el, IDE kattintva.

Még több fotó: http://www.napimagazin.hu/teszt-panasonic-viera-tx-40ax630e-elfogadhato-kettosseg/