TechAddikt Tesztek PC játékteszt Dirt 4 – mindenki megtalálja a maga számítását

[TESZT][PC] Dirt 4 – mindenki megtalálja a maga számítását

Különösen nagy öröm, ha autós játékot tesztelhetünk – kiváltképp, ha szimulátorról van szó. Mint ismeretes, testvérportálunk, az Autóaddikt.hu révén számtalan éles bevetést vezénylünk le különféle versenypályákon, “hús-vér” nagyteljesítményű autók volánjai mögött ülve, hallgatva az instruktor utasításait. Így egyértelmű, hogy van tényleges összehasonlítási alapunk, ha hasonló helyzetbe kerülünk egy-egy szimuláció révén. Most a Dirt 4 következik, alapos mustrával.

Nemrégiben a Porsche Hungaria által prezentált sajtónapon hajtottuk a Hungaroring kanyarjaiban az aktuális modellportfóliót, abból is a nagyteljesítményű variációk sokaságát – kedvencünk az Audi R8 mellett az A5 volt. Utána külhonban a Porsche aktualitásait vizsgáltuk testközelből pálya- és hagyományosabb terepkörülmények közt – épp ideális pillanatban érkezett szerkesztőségünkhöz a Dirt 4 tesztpéldánya. Benzingőztől átitatva, még szinte a kormány szorításától remegő kézzel szálltunk be a Playseat-be, hogy kiélezett helyzeteket villanthassunk a Dirt 4 kapcsán.

A nagysikerű Colin McRae-sorozat leszármazottja a Dirt széria. Ismérve, hogy a lehető legjobb szimulációs elemeket hordozza magában, néha már-már játszhatatlan megközelítésekkel. Pont egy autós sajtótájékoztatón sikerült rábírnunk egy igen tapasztalt ex-ralipilótát arra, hogy az ott felállított szimulátorral (Dirt 3) tegyen meg pár kört a kedvünkért, és vázolja utána a véleményét. Érdekes módon ő azt mondta, hogy jó-jó, de azért a valóság igencsak másmilyen. Pedig a szimulátor egy X-Y tengelyen minden irányba mozgó kabinnal felvértezett gépezet volt, teljes látómezőt lefedő monitorokkal, hű élményvisszaadással.

No de mindegy is, nyilván fejlődött azóta a széria, s a Dirt 4 meghozza az elvártat – majd a ralis kollégának bemutatjuk élesben, belehuppanhat a PlaySeat-be, és hajrá – beszámolunk majd erről is hamarosan.

A Dirt 4 egyik legnagyobb pozitívuma a fizika, illetve annak lemodellezése. Végre az autók normálisan törnek, nincs liszenszmegkötés – a legkisebb koccanás is végzetes lehet. Persze ehhez szimulátormódot kell választanunk (létezik Gamer és Simulation) – nyilván előbbi az árkádjelleget célozza, utóbbival viszont el lehet karistolni rendesen, jó sokáig. Tekintve az aprólékos beállításokat minden egyes competition előtt, vagy akár a részletgazdagságot figyelembe véve.

Tehát akik nevetségesen egyszerű, majdhogynem NFS-jellegű flippergolyópattogás-szerű vezetési élményt akarnak, azok ne a Dirt 4-ben keresgéljék életük értelmét. Viszont aki egy kicsit is konyít a vezetéshez, illetve keresi a kihívást, annak mindenféleképpen a Dirt 4 a legjobb választások egyike. Ugyanakkor a szimulációs mód sem olyan észveszejtően nehéz, mint a Dirt Rally spinoffban, ebből kifolyólag jobban is játszható az egész globálisan. Jobban, és élménytelibben.

Természetesen játszhatunk karriert – ez a legélvezetesebb nyilván. Itt nyílik mód pénzkeresésre is, karakterfejlesztésre, valamint később a csapatunkat is növeszthetjük.

Külön tetszetős, hogy a szponzorok matricáját az autónkra ragasztva nem csupán optikai látványelemmel ruházzuk fel a kocsit, hanem a bevételek is növekednek látványosan – amennyiben elmélyítjük a kapcsolatrendszert, amely elsősorban a sikeres eredményzárásoknak köszönhető.

A Dirt 4 egy kimondottan tetszetős, remekül testreszabható autós szimulációs játékká avanzsált, rendben kijavították a fejlesztők a korábbi, apróbb-nagyobb gyermekbetegségeket. Nem véletlenül hoztuk fel példaként néhány sorral feljebb a Colin McRae-irányvonalat, úgy tűnik, a Dirt 4-nem sikerült visszahoznia azt, amelyet a korábbi hardcore játékosok elvártak.

Aki tehát a poros, sáros, göröngyös utakon való versenyzést részesíti előnyben, annak kötelező választás lehet a Dirt 4. Viszont azoknak is ajánljuk, akik effektíve szeretik a szimulációkat, mivel a klasszikus értelemben vett ralizás mellett pályaautózásra is nyílik mód, lehetőség (innen a párhuzam a cikk elején). S persze ne feledjük: Playseat kötelező hozzá!

Autós szimulációs játéktesztjeinkhez a Playseat rendszereit használjuk.

Tesztünk elkészítéséhez Acer Predator 17 X gamer notebookot használtunk.

Szólj hozzá!