TechAddikt Tesztek QNAP QNAP TS-228 – felhő otthonra, irodába

[TESZT] QNAP TS-228 – felhő otthonra, irodába

MEGOSZTÁS

Napjainkban egyre több helyen halljuk, olvassuk a home/office cloud, azaz az otthoni, irodai felhő kifejezést. Ideje komolyan vennünk: napjaink meghatározó részévé vált a hálózati alapú fel- és letöltés, fájlok tárolása – ehhez nyújt kimondottan ideális alapokat a QNAP TS-228 2 férőhelyes Turbo NAS.

Mit is jelent tulajdonképpen a NAS kifejezés? Természetesen rövidítés, mégpedig a Network Attached Storage, azaz a hálózatra csatolt tárolóeszköz szóösszetételből ered. Alapvetően egy viszonylag nagy tudású, alapvető célokra kifejlesztett szervergépről beszélünk a QNAP TS-228 esetében, amely szinte minden olyan tevékenységre alkalmas, amelyre egy hagyományos értelemben vett szervert használunk.

Kicsomagolás után előbukkan maga a QNAP TS-228 készülékház, a hozzá tartozó hálózati adapterrel, valamint a mellékelt LAN/UTP kábellel egyetemben. Nincs túlbonyolítva a tálalás, mint ahogyan maga a készülék kialakítása sem: az előlapon a legszükségesebb funkciógombok, mint például a ki- és bekapcsolásért felelős gomb, valamint a HDD, HDD-k visszajelzői találhatók. Ezen felül egy USB 3.0 szabványú aljzat is helyet kapott itt, hiszen a QNAP TS-228 alkalmas arra is, hogy külső, csatlakoztatott perifériákat kezeljen kiegészítő háttértárként, ha a dokkolókba helyezett winchesterek nem lennének elegendők helybiztosítás szempontjából.

A hátlapon mindösszesen a mellékelt adaptercsatlakozó aljzata, egy UTP port, valamint egy USB 2.0 kimenet található, ezen felül nincs más (például külön, önálló szóló VGA csatlakoztatásra sincs lehetőség, minden a gazdaszámítógép – akár remote módban – feladata a LAN-on keresztül.

Tehát a QNAP TS-228 teljes mértékben online, vagy belső hálózaton át irányítható, konfigurálható NAS eszköz. Mindez elősegíti, hogy a kompakt megközelítés, a remek, rugalmas kezelhetőség jelen legyen akár otthonról, akár ha távol vagyunk – utóbbi remek alternatívát nyújt ahhoz, hogy okosotthon-profillal akár biztonsági kamerarendszert is kössünk rá, 0-24 távfelügyeletet biztosítva.

A QNAP TS-228 készülékházába kettő 3.5-ös HDD-t tudunk elhelyezni, mi első körben egy hagyományos 1 TB-s megoldást integráltunk. A szerelés teljesen szimpla, a kis alsó csavarral rögzített készülékház-fedél pillanatok alatt eltávolítható, akár a „nagyobb testvérek” házainál; bár azoknál jóval egyszerűbb módon. Máris láthatóvá válik a két sín, melyekbe egymás fölé lehet behelyezni a HDD modulokat, ráadásul úgy, hogy még csavarozgatni sem kell: a gyártó ugyanis mellékel 2-2 pár műanyag rögzítőelemet, amelyek pont a HDD oldalán kialakított csavarnyílásokba illeszthető, így rendkívül rövid idő alatt pattan a helyére, továbbá még regzéscsillapító hatást is nyújt a gumis aljzatoknak köszönhetően.

Miután aktiváltuk az egyedi QNAP MyQNAPcloud szériaszámunkat (lehet QR kóddal, de be is lehet gépelni a kapcsolódó honlapon, máris indulhat az inicializálás, azaz HDD formázása, és a QNAP TS-228 saját operációs rendszerének installálása. Ez nyilván a HDD kapacitásától függő folyamat, eltarthat egy ideig, esetünkben az 1 TB-s mérethez körülbelül 5-6 percet kellett hozzászámolnunk.

Ha elkészült a folyamat, megkapjuk a QNAP saját felületét, amelyen át bejelentkezhetünk regisztrált user nevünkkel és jelszavunkkal. A felhasználói platform jól átlátható, lényegre törő, innen intézhetjük fájljaink szortírozását, de a médiafelület is remek: ugyanis kategorizálható vele minden, ami például otthoni házimozizáshoz, mutlimédia profilhoz elengedhetetlen.

Ami kifejezetten vonzó a QNAP TS-228-ban, az egyértelműen a tág testre szabhatóság. Legyen szó akár otthoni felhasználásról, akár távoli elérésről, az eszköz minden esetben igen sokoldalúan tud együttműködni az igényekkel, s természetesen a mai kor elvárásainak is abszolút megfelel. Ugyanis mára elképzelhetetlen, hogy a nagyfelbontású médiafájlok, terjedelmes dokumentumok, prezentációk, egyebek saját notebookunk vagy asztali számítógépünk merevlemezén pihenjenek, ekkora kapacitáshoz inkább fix, szerver jellegű megoldásokat kell keresnünk.

Számunkra egyébként már jó ideje aktuálissá vált a saját erőforrásokból működő tárhely/felhő kialakítása, ugyanis napi munkánk során – négy weboldal folyamatos üzemeltetése, tartalmának frissítése, az archiv anyagok letárolása, valamint a Wiedermann Media tevékenységéből adódó fájltárolás (forgatott videóanyagok, fénykép anyagok, cikkek dokumentumai, szerződések, számlák, stb.) is így tud, tudott új értelmet nyerni.

Folyamatosan jelentkezünk majd tapasztalatainkkal a Techaddikt.hu hasábjain, ugyanis folyamatos, napi használat alá vetjük az eszközt. Már most, pár nap elteltével látszik, hogy remek kisegítő társra találtunk személyében, megkönnyítendő a dolgos és kevésbé dolgos hétköznapokat.

QNAP T-228 specifikációk

CPU: ARM v7 @ 1.1 GHz Dual-core

RAM: 1GB DDR3 RAM

ROM: 4 GB

HDD: 2×3.5″ SATA 6Gb/s, 3Gb/s HDDs

LAN: 1xGigabit RJ-45 Ethernet port

USB: 1xUSB 3.0 (előlapi), 1x USB 2.0 (hátlapi)

LED: HDD 1-2, LAN, Status, USB

Gombok: Power/Status, USB One-Touch-Backup, reset

Kialakítás: mini toronyház

Méretek: 187.7x90x125 mm

Súly: 0.7 kilogramm HDD-k nélkül

Energiafogyasztás: HDD standby mód – 6.05 W, HDD működés közben (2x2TB HDD): 13.24 W

Zajszint: 17.0 dB(A)

Még több fotó a Techaddikt.hu Facebook oldalán, IDE kattintva.

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, QNAP, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág, MyActionCam

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte

Szólj hozzá!