TechAddikt Tesztek Sony Sony WH-1000XM4 – még tovább fejlesztve

[TESZT] Sony WH-1000XM4 – még tovább fejlesztve

Korábbi tesztünkben a Sony WH-1000XM3 fejhallgatóját veséztük ki, azonban most az utód, a WH-1000XM4 kerül terítékre a Techaddikton. Sony WH-1000XM4 teszt.

Nyilvan az ma már nem nagy kunszt, ha egy fejhallgató vezetéknélküli, hiszen a legtöbb szegmensen belüli modell kiválóan megbirkózik a Bluetooth kapcsolat felépítésével, stabilan és jó minőségben tartja a kapcsolódást. Az sem nagy kunszt, ha a közvetített audiostream stúdióminőségű, hiszen sok gyártó modellje meglepően jó hangminőséget képes produkálni.

Persze nyilván más mondjuk egy gaming-vonal, mint a kifejezett hifi-audio irány; és nem véletlen, hogy az olyan gyártóknak, mint például a Sony, sikerült elhatárolódniuk szinte mindentől. Vagy legalábbis sikerült megtartaniuk a függetlenségüket kategória tekintetében.

A Sony WH-1000XM4 tipikusan magas hanghűséget kedvelők eszköze. Professzionálisnak ugyanakkor még ez a modell sem mondható, mivel azok szigorúan analóg jelleggel vezetékesek mind egyebek mellett a mai napig, ugyanis a tényleges lossless átvitelt 100 százalékosan ez a technológia biztosítja. Viszont van sok erénye és pozitívuma, az tény.

Elsősorban a kompakt kivitel az, ami vonzóvá teheti a Sony WH-1000XM4-et. A gyári csomagolás tartalmaz egy úti tokot, ebben sérülésmentesen szállítható az összehajtogatható fejhallgató. Az összehajtogatást szokni és tanulni kell, elsőre biztosan nem fog menni, ugyanis aszimmetrikus módon megy a hajtogatás. Viszont ha megvan a trükkje, onnantól kezdve nagyjából 30 másodperc alatt zsebrevágható a Sony WH-1000XM4.

Kategórialeső zajszűréssel promotálja a Sony a tesztben szereplő fejhallgatót. Alapvetően a fülpárnák speciálisan szigetelő habszivacs-alapú anyagokból állnak össze, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ténylegesen a legkülönfélébb szituációkban optimálisan lehessen használni a Sony WH-1000XM4. Ugyanakkor az úgynevezett adaptív hangszabályozás (Adaptive Sound Control) az, ami ténylegesen “zajszűrővé” teszi a Sony WH-1000XM4-et: a rendszer automatikusan alkalmazkodik a külső zajforrásokhoz, és azokhoz mérten halkít-hangosít, balanszírozza a hangerőt (Sense Engine).

Úgyhogy okosfejhallgatónak is nevezhetjük simán a Sony WH-1000XM4-et, főként, ha figyelembe veszünk olyan funkciókat, mint az automatikus mute, amikor mondjuk telefonhívásunk érkezik (telefonos párosítás esetén, nyilván), de érintésérzékeny szabályozást, mellé pedig Quick Attention opciót is kapunk.

Mindehhez egy QN1 HD zajszűrő processzor is társul, amely figyeli a mindenkori hangszinteket és hangszínek elegyét, besegít a külső környezeti behatások (zajok) szűrésébe. Egyfajta co-processzorként funkcionál a fő egység mellett, levéve a terhek nagy részét a központi rendszerfelállás válláról.

Tesztjeink során a Sony WH-1000XM4 akkumulátor üzemidejét is figyeltük, hiszen ez sem utolsó szempont egy hordozhatóságra kihegyezett fejhallgatónál. A Sony szerint akár 30 óra egyidejű rendelkezésre állás is elérhető, nálunk folyamatos használat mellett – összességében – 26 óra üzemidőt bírt a fejhallgató egy töltéssel. Ez jó eredménynek számít, főként, ha lebontjuk a tényleges használatot több napos periódusokra.

Tehát összességében kellemes eszköz a Sony WH-1000XM3, bár úgy érezzük, a több, mint 100 ezer forintos végfelhasználói árazás kissé borsos, hiszen ilyen árfekvésben már presztízs márkás, professzionális stúdiófejhallgatókat is beszerezhetünk. Igaz, azok vezetékesek, és nem mobilitásra lettek tervezve.

S végül nézzük a két legfontosabb különbséget a WH-1000XM4 és a WH-1000XM4 közt. A Sony WH-1000XM4 egyértelműen jobb és kiforrottabb zajszűréssel rendelkezik, szimpla hallás alapján 30-35 százalékos változás fedezhető fel a Sony WH-1000XM4 javára a WH-1000XM4 modellel szemben.

A másik különbség a konnektivitás fejlesztése, amely jelen esetben egy gyorsabb, még pontosabb vezetéknélküli kapcsolatot jelent. A Bluetooth 5.0 technológiának köszönhetően már szinte olyan lagmentesség érzékelhető wireless módban is, mint amelyet vezetékes megoldással érhetünk csak el.

Sony WH-1000XM4 specifikációk

Hangszóróegység: 40 mm, dóm rendszerű (CCAW lengőcséve)

DSEE HX: Igen

Bemenet: Sztereó minidugasz

Frekvenciaátvitel: 4 Hz – 40 000 Hz

Frekvenciaátvitel (Bluetooth): 20 Hz – 20 000 Hz (44,1 kHz mintavételezés) / 20 Hz – 40 000 Hz (LDAC 96 kHz mintavételezés, 990 kb/s)

Frekvenciaátvitel (aktív működés): 4 Hz – 40 000 Hz

Passzív működés: igen

NFC: Igen

Adatátvitel: Bluetooth 5.0

Kábel hossz: fejhallgatókábel (kb. 1,2 m, OFC-vezetékek, aranyozott sztereó mini csatlakozó)