TechAddikt Hardver TP-Link TP-Link – Omada EAP és Archer BE: kapcsolhatjuk a hetedik sebességet!

TP-Link – Omada EAP és Archer BE: kapcsolhatjuk a hetedik sebességet!

Megkezdte a Wi-Fi 7-es szabványnak megfelelő routerei magyarországi forgalmazását a TP-Link. A világ vezető hálózati eszköz gyártója elsőként lép piacra a korszerűnek számító okosfelhő alapú rendszerek sebességét egy csapásra megkétszerező, a zsúfolt rendezvényhelyszíneken, irodaházakban egyaránt zökkenőmentesen működő, az internetes száguldás valódi élményét kínáló legújabb vezeték nélküli fejlesztésekkel. 

A TP-Link nagy hangsúlyt helyez a gyorsaságra, a világ első, teljes Wi-Fi 7-es eszközportfóliójának tavaly novemberi nemzetközi bemutatása után csupán néhány hónappal a gyártó legfrissebb termékei már hazánkban is elérhetőek. Kínálatában az üzleti felhasználók és a lakossági vásárlók megtalálhatják az őket kiszolgáló hálózatok képességeihez a jövőben is igazodni képes, a maguk számára a legmegfelelőbb, egyúttal a legköltséghatékonyabb fejlesztéseket. És hogy az elsőség trendiségén túl miért éppen a TP-Link Omada megoldásait válasszuk?

Befektetés a jövőbe

A TP-Link az üzleti felhasználók számára Omada EAP termékcsaládját kínálja. A kis- és középvállalkozások, illetve a nagyobb vállalatok vezeték nélküli internet hálózataiban működő, Wi-Fi 6-os szabványnak megfelelő routerek helyébe lépő Omada EAP770-es berendezések képességei egyelőre általában meghaladják a kiszolgáló alapinfrastruktúra lehetőségeit, hiszen a 10 Gbps-os internetkapcsolat napjainkban még távolról sem mindenütt áll rendelkezésre. Azaz, az egy-két éven belül kopogtató jövőbe fektet, aki ma a legfejlettebb TP-Link eszközök beszerzése mellett teszi le a voksát.

Az Omada EAP770-es tudására ezzel együtt hamarosan szükség lesz, az okostelefonok fejlődése, a videohívások és online konferenciák, az új alkalmazások, például a 4K vagy 8K videók, a VR/AR játékok, az egyidejű adat fel-, illetve letöltések, a távoli irodák már most is gyakran nehezen megoldható próbatétel elé állítják a legfeljebb 160 MHz-es sávszélességű Wi-Fi 6-os rendszereket. Az akadozó adatfolyam okozta problémákra, a széteső kapcsolatokra, a mozgókép „megfagyására” a kapacitások bővítése a válasz.

Ennek a válasznak a gyakorlati megvalósítása az Omada EAP770, amely 320 MHz-es sávszélességgel, azaz a jelenlegi legnagyobb átviteli csatorna duplájával kényezteti a felhasználót. A háromsávos, tehát a 2,4, az 5, valamint a 6 GHz-es frekvenciatartományt egyaránt teljes egészében kihasználó eszköz 11 Gbps-os átviteli sebességre, a ma elérhető kétszeresére képes. És ez még távolról sem minden, a TP-Link legújabb megoldásai a költséghatékonyság szempontjából is könnyedén állják a versenyt az előttük járó generációval.

A drágább az olcsóbb

Szokatlan eset, mégis előfordul, hogy valamiből a drágább az olcsóbb. Így van ez az Omada EAP770-es esetében is, amely noha 240 ezer forintos árával drágább Wi-Fi 6-os elődeinél, a kiadások mérlegelésénél kiderül, hogy teljesítménye révén alkalmazása kevésbé terheli meg a vásárló pénztárcáját. A látszólagos ellentmondás kulcsa az egy router által azonos időben kiszolgált kliensek, azaz felhasználók száma. A TP-Link új Wi-Fi 7-es berendezései akár két-háromszáz okoseszköz adatforgalmával is könnyedén megbirkóznak, így egy irodaépület, vagy sportcsarnok vezeték nélküli internetes lefedéséhez lényegesen kevesebbre lesz szükség belőlük. Márpedig kevesebb router, kisebb beszerzési költség.

Mindez azt üzeni, hogy az Omada EAP770-esek megvásárlásán nem csak a teljesen új hálózatok kialakítására készülő vállalkozások vezetőinek, hanem az öt-hat évnél régebben telepített, fejlesztésre szoruló vezeték nélküli üzleti rendszerek üzemeltetőinek is érdemes elgondolkodniuk. Már csak azért is, mert a TP-Link hetedik generációs routereinek szolgálatba állítása a meglévő hálózatokon nem igényel fizikai változtatásokat. Az új egységek a helyükre kerülnek, a csatlakozók a kattannak, változás csupán annyi lesz, hogy kevesebb router fogyasztja majd a villanyáramot.

 Civilek a szupersztrádán

A TP-Link a Wi-Fi 7-es portfólió fejlesztésekor gondolt a lakossági felhasználókra is. Az otthoni munkavégzést és a szórakozást szolgálja az Archer-modellcsalád, amelynek csúcsa a BE900-as router. A négysávos, akár 24 Gbps-os sebességre is képes eszköz lehetővé teszi a 4K/8K streamelést, az AR/VR játékok zavartalan használatát, vagy a villámgyors le- és feltöltéseket. A tizenkét antennájával maximális lefedettséget biztosító router nem csak páratlan képességekkel bír, de mutatós is, kezelését egyszerűvé teszi az előlapon elhelyezett érintőképernyő és a pontmátrix-kijelző. Szerényebb társai háromsávosak, az Archer BE800 19 Gbps, az Archer BE550 2,5 Gbps-os átvitelre képes.