TechAddikt Hardver Fujitsu A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszerével optimalizálja ügyfelei befektetéseit a...

A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszerével optimalizálja ügyfelei befektetéseit a BBVA Bank

A Fujitsu a tegnapi napon együttműködést jelentett be Spanyolország második legnagyobb bankjával, a BBVA-val a Digital Annealer kvantumtechnológia által inspirált optimalizációs megoldás koncepciójának tesztelésére (PoC). A bank azt szeretné megtudni, képes-e a Digital Annealer jobb teljesítményt nyújtani a befektetési portfóliók optimalizálásához, mint a hagyományos számítási módszerek egy évtizednyi múltbeli adat feldolgozása alapján – minimális kockázat és maximális hozam elérése mellett. 

A pénzügyi szektorban az innováció terén vezető szerepre törekvő BBVA2 több vizsgálatot is végez annak felmérésére, milyen előnyöket kínálhatnak a kvantumtechnológiák a hagyományos eszközökhöz képest a különböző pénzügyi alkalmazási területeken. A BBVA ennek érdekében stratégiát dolgozott ki szakmai partnerkapcsolatok építésére, a technológia alkalmazását támogató belső kapacitás megerősítésére, a különböző elérhető eszközök tesztelésére, valamint kutatóközpontokkal, hagyományos vállalatokkal és startupokkal közös PoC-programok kidolgozására. A portfólió optimalizálása mellett a BBVA kutatói azt is vizsgálják, hogyan lehet alkalmazni a technológiát például pénzügyi forgatókönyvek, valutaarbitrázs és hitelbírálati folyamatok szimulálására.

A rendszeres portfólió-optimalizálás kihívást jelent a pénzintézetek számára. Míg az egyes értékpapírokra vonatkozóan viszonylag egyszerűen készíthetők előrejelzések, a teljes befektetési portfólió kiegyensúlyozása hihetetlenül összetett művelet a nagy számú lehetséges kombináció miatt. Mindössze 20 részvény optimális kombinációinak vizsgálatához is több mint egy kvintilló (1018) permutáció szükséges. A komplexitás miatt a portfólió-optimalizálás hagyományosan manuális feladat, amely empirikus adatok helyett gyakran találgatás alapján zajlik – egész egyszerűen azért, mert az összetett számítások messze meghaladják a normál számítógépek képességeit. A Fujitsu Digital Annealere azonban kifejezetten arra készült, hogy képes legyen perceken belül feldolgozni az ilyen bonyolult kombinatorikai problémákat. 

A BBVA kutatási és szabadalmi csapata azt vizsgálta meg, hogyan lehetne bevetni a Digital Annealert a befektetési portfólió optimalizálására. Ehhez különféle adatok, például a korábbi piaci árak alapján értékelték a különböző részvényeket, és határozták meg a hozzájuk kapcsolódó befektetés szintjét. A bank azt is a Fujitsu Digital Annealere segítségével szeretné meghatározni, milyen időpontban érdemes a leginkább megvenni vagy eladni az értékpapírokat a maximális portfólióérték eléréséhez.

A projekt egyelőre korai szakaszban tart, de az első eredmények azt mutatják, hogy a Digital Annealer több előnyt is kínál más eszközökhöz képest a komplex problémák gyors, pontos és hatékony megoldása terén. A BBVA és a Fujitsu közös PoC-projektje szerint a több mint 100 értékpapírt vagy tényezőt feldolgozó, nagyszabású számításoknál egyértelműen jobb eredmény érhető el a Digital Annealerrel. 

„Minden iparágban vannak területek, ahol nagy haszna lenne az optimalizálásnak, ám a problémák komplexitása miatt találgatással és a próba-szerencse elvet követve igyekeznek boldogulni. Bár valódi kvantumszámítástechnika még a laboratóriumi tesztelés stádiumában tart, áthidaló megoldásként a Digital Annealer már ma is rendkívüli gyorsasággal képes értékelni a különféle kombinációkat. A pénzügyi szektorban például az optimális portfólió azonosításával és a részvényvásárlás, illetve -eladás ideális időpontjának megállapításával jelentősen növeli a befektetések megtérülését” – mutatott rá Carlos Cordero, a Fujitsu spanyolországi technológiai vezérigazgató-helyettese. 

„A kvantumtechnológiák ökoszisztémája nagyon gyorsan fejlődik. A különféle állami és magánszektorbeli partnerekkel folytatott együttműködés meggyőződésünk szerint kulcsszerepet játszik abban, hogy a technológia előnyeit hasznosítva, érdemi fejlődést érjünk el a bankszektor és a társadalom egésze számára. Bár a technológia még a fejlesztés korai szakaszában tart, már ma is kézzelfogható pozitív hatást képes kifejteni a szektorban. Kutatásunk segít azonosítani azokat a területeket, ahol az eszközök megfelelő érettségi szintjének elérésével a kvantumszámítástechnika növelheti a versenyelőnyt. A BBVA-nál úgy gondoljuk, hogy a kvantumszámítástechnikára fontos szerep vár az évtized fontos társadalmi kihívásainak legyőzésében. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása összhangban áll a BBVA stratégia céljaival – például azzal, hogy a bővülő adattömeget hatékonyabban hasznosítva, jobb döntéseket hozzunk, és támogassuk a fenntarthatóbb jövő építését” – mutatott rá Carlos Kuchkovky, a BBVA kutatásokért és szabadalmakért felelős globális vezetője. 

A Fujitsu már eddig is több iparágban alkalmazta a Digital Annealert különféle problémák megoldására, például a hegesztőrobotok által a gépkocsi-összeszerelési gépsoron végzett műveletek optimális sorrendjének meghatározása, szállítójárművek útvonaltervezése, disztribúciós raktárak ideális áruelhelyezése és komissiózási útvonalainak megállapítása, közművállalatok beruházásmegtérülésének maximálása, valamint a gyógyszergyártásban az új hatóanyagok felfedezésének és új gyógyszertermékek kifejlesztésének gyorsítása terén.