TechAddikt Autóipar A Toyota Startup Accelerator európai programja öt résztvevő céggel indított

A Toyota Startup Accelerator európai programja öt résztvevő céggel indított

A Toyota kiemelten fontosnak tartja a fiatal vállalkozások kreatív, előremutató elképzelések felkarolását, amelyek biztonságosabbá, környezetbarátabá, emberközelibbé tehetik a jövő mobilitását. Ennek jegyében a világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártója által jegyzett Toyota Startup Awards öt díjnyertes cége az ISDI Accelerator felügyelete alatt megkezdte négyhónapos üzleti képzését, ami segít majd fellendíteni a cégek üzletmenetét. Július 13-23. között a startup cégek egy ‘kiképzőtáborba’ kerülnek, ahol egyéni  igényeikre alakított, életközeli, interaktív és lebilincselő szakmai tartalmakkal ismerkednek, méghozzá nagyon  sokféle területen. Az akcelerátor program fontos része a Toyota törekvésének, amelynek mottója: “Mobilitást mindenkinek!”

A Toyota hisz abban, hogy ha az emberek szabadon tudnak mozogni, akkor bármire képesek lehetnek. A “Mobilitást mindenkinek!” jegyében a vállalat integrált mobilitási megoldásokat szeretne kínálni mindenki számára – beleértve a testi fogyatékkal élőket is –, ezzel gondoskodva egy nyitottabb és gondoskodóbb társadalom létrehozásáról, ami lehetővé teszi az emberek számára a bennük rejlő lehetőségek megvalósítását.  Tekintettel arra, hogy a startup-ökoszisztémában számos innovatív megoldás létezik a mindenkire kiterjedő mobilitás témakörében, a Toyota Motor Europe (TME) az  ISDI Accelerator céggel közösen útjára indította a ”Toyota Startup Awards” nevű pályázatot, amin közel 200 cég indult el 45 országból. Végül öt valóban formabontó startupot választottak ki, amelyek részt vehetnek az első Toyota Startup Accelerator programban. A Prosfit (Bulgária), a Seamless Vision (Izrael), a SociAbility(Egyesült Királyság), a Wheeliz (Franciaország) és az ABLE Human Motion (Spanyolország) lesznek a résztvevői a “delokalizált” prémium kategóriás, fejlesztő-mentoráló programnak, ami az ISDI Accelerator felügyelete alatt folyik majd. A COVID-19 járvány kitörése miatt – az összes érintett egészsége és biztonsága érdekében – az összes tevékenység online környezetben történik. A Toyota Startup Accelerator ezeknek a korai szakaszban járó, de erős csapattal és ígéretes technológiákkal rendelkező cégeknek egy négyhónapos fejlesztési programot kínál. A startupok a saját, egyedi igényeikhez kiválasztott, tapasztalt mentorokat kapnak, akik az egész program során személyesen vezetik és segítik őket  abban, hogy továbbfejlesszék ötleteiket. Mindemellett a csapatok hozzáférést kapnak az ISDI és a Toyota európai hálózataihoz. Ezen az úton a cégek számára az első lépés egy úgynevezett ’kiképzőtábor’ lesz, ahol globális előadók osztják meg velük szakértelmüket, és tippekkel segítik őket üzleti szükségleteik kielégítésében. A kiképzőtábor programjában sokféle témakör szerepel, például a kultúra és tehetség, a marketing, a befektetés, az üzleti jog, az értékesítés, a termék, az innováció és az agilitás. Emellett a startupok prezentációkon vesznek részt Toyota know-how elsajátításához; az előadásokat a TME vezetői tartják majd a terméktervezés és bevezetés menedzselése, a Toyota Way elvek, és a technológiai kutatás-fejlesztés témáiban. A négyhónapos képzés egy Demo Nappal zárul, ahol a startupok bemutathatják termékeiket és ötleteiket, figyelembe véve a jövőbeni együttműködés lehetőségét a  TME-vel.  Ezt a rendezvényt Madridban rendezik a média, illetve a TME, illetve az ISDI képviselőinek és felsővezetőinek részvételével.

Ígéretes támogatott startupok

ProsFit kidolgozott és forgalomba hozott egy új megoldást a megfizethető árú és kényelmes protézisek gyártására. A hozzáférés több millió olyan ember számára lehetséges, akik enélkül szinte képtelenek lennének a mozgásra. A projekt megvalósulása esetén a jó minőségű szolgáltatások és a közösségi alapú rehabilitáció az alacsony és közepes jövedelmű emberek számára is hozzáférhetővé válik.

Seamless Vision olyan robotot épített, amely városi környezetben segít a látássérülteknek önállóan tájékozódni. Vezeti a felhasználókat, segít nekik új helyeket felfedezni, és biztonságban hazajutni. A technológia több érzékelő rendszert, illetve a környezet emberi érzékelését imitáló gépi tanulási modulokat alkalmaz. A felhasználó így teljesen önállóan tájékozódhat.

SociAbility a vendéglátó és kiskereskedelmi egységekkel kapcsolatos megbízható, részletes és pontos információk megosztása révén lehetővé teszik a fogyatékkal élők számára, hogy környezetüket magabiztosan, könnyedén és nyugodtan fedezhessék fel.
Wheeliz készítette el az első, kifejezetten kerekesszékkel használható járművek (WAV) kölcsönzésére szakosodott  weboldalt. Ez közvetlenül teszi lehetővé a kerekesszékes felhasználók számára a járműbérlést bármely WAV tulajdonostól.

Az ABLE Human Motion cégé az első kis tömegű, könnyen használható és kedvező árú külső testváz, aminek segítségével az alsó végtagi bénulással élő emberek újra képesek járni.