TechAddikt Autóipar A Volvo Cars tacsingi autógyára 100 százalékban klímasemleges elektromos energiával üzemel

A Volvo Cars tacsingi autógyára 100 százalékban klímasemleges elektromos energiával üzemel

Miután a Volvo Cars csengtui autógyára tavaly nyár óta 100 százalékban megújuló forrásból származó elektromos energiával működik, most a vállalat másik nagy kínai üzeme, a tacsingi autógyár is teljes egészében klímasemleges elektromos energia felhasználására állt át.

A tacsingi autógyárral együtt immár a Volvo Cars globális gyártóhálózatának csaknem 90 százaléka klímasemleges forrásból származó elektromos energiával üzemel. Ezzel a vállalat fontos lépést tett azon célkitűzése felé, hogy 2025-re teljes globális gyártási tevékenységét klímasemlegessé tegye.

A jövőben a Hejlungcsiang tartományban működő tacsingi üzem energiaszükségletét biomasszából (87%) és szélerőművekből (17%) származó elektromos energia fedezi. Ezzel a várakozások szerint 34 ezer tonnával csökkenthető a gyár éves CO2-kibocsátását.

A tacsingi üzemet kiszolgáló biomassza-erőművek helyi, fenntartható forrásból származó, mezőgazdasági és erdőgazdálkodási maradványanyagokat hasznosítanak.

„A Volvo Cars számára a fenntarthatóság ugyanolyan fontos, mint a biztonság.” – mondta Javier Varela ipari tevékenységekért és minőségért felelős alelnök. „Ambiciózus klímavédelmi célkitűzéseink megvalósításához elengedhetetlen, hogy semlegesítsük gyártóhálózatunk károsanyag-kibocsátását. Nagy örömömre szolgál, hogy a tacsingi üzem mostantól 100 százalékban klímasemleges forrásból származó elektromos energiát használ fel.”

A Tacsingban elért mérföldkő mellett a Volvo Cars egyéb kínai üzemeiben is tovább csökkentette tevékenységeinek károsanyag-kibocsátását. A vállalat az utóbbi hónapokban arra biztatta helyi beszállítóit, hogy a Volvo Cars példáját követve ők is váltsanak 100%-ban klímasemleges energiára. A partnerek első reakciói rendkívül kedvezőek voltak.

Annak érdekében, hogy célkitűzésével összhangban 2025-re klímasemlegessé tehesse gyártási tevékenységeit, a Volvo Cars-nak klímasemleges elektromos és hőenergiát kell biztosítania üzemei számára. Ezen célok megvalósítása érdekében a Volvo Cars olyan helyi közigazgatási és üzleti partnereket keres, akik támogatják a fenntartható alternatívák fejlesztését.

„Klímavédelmi célkitűzéseinket kizárólag beszállítóinkkal szoros együttműködésben valósíthatjuk meg.” – mondta Javier Varela. „Kínában kiemelkedő támogatottságot tapasztaltunk ezen a téren; arra törekszünk, hogy az ország egész gyártóipara számára magasabbra emelhessük a fenntarthatósági mércét.”

A Volvo Cars klímasemleges gyártásra vonatkozó célkitűzése fontos részét képezi a vállalat általános klímavédelmi programjának, amelyet a legambiciózusabb ilyen irányú tervek között tartanak számon az autóiparban. A terv központi célkitűzése, hogy a Volvo Cars modellkínálatát 2030-ra 100 százalékban elektromos gépjárművek alkossák.

A klímavédelmi terv ugyanakkor nem éri be annyival, hogy teljes körű villamosítással csökkentse a járművek károsanyag-kibocsátását: a vállalat tágabb értelemben vett tevékenységeinek és beszállítói láncának szénkibocsátását is mérsékelni kívánja, valamint folyamatosan növeli erőfeszítéseit az anyagok újrahasznosítása és újrafelhasználása terén.

Rövid távon ezen lépések és egyéb intézkedések révén 2025-re a 2018-as értékekhez képest 40 százalékkal kívánja mérsékelni az egy autóra jutó, annak teljes életciklusára vetített szénkibocsátás mértékét. A Volvo Cars végső célja, hogy 2040-re teljes mértékben klímasemlegessé váljon.

Előző cikkLemezjátszó autóba? A Lexus kifejlesztette
Következő cikkDell Technologies, Alienware: a világ első gamer laptopja CHERRY MX billentyűkkel