TechAddikt Hardver Intel Bemutatjuk az Intel LTE Advanced technológiáját

Bemutatjuk az Intel LTE Advanced technológiáját

3G, 4G, LTE, 3GPP, ITU – mit is jelentenek ezek a technológiák a mobilozók számára?

intel_logo

Régóta halljuk a példátlan sebességről, állandó internetelérésről és egyszerű hozzáférésről szóló ígéreteket, amelyek végre valóban megvalósulhatnak!

A mobilipar jelenlegi helyzete

A következő generációs rendszerek kiépítésével a mobilhasználók egyre inkább átállnak a 3G rendszerekről a 4G-re. A 4G LTE technológia sokkal gyorsabb, és manapság már milliók használják. Az LTE Advanced technológia erre alapozva sokkal tökéletesebb felhasználói élményt nyújt a multimédiás alkalmazások, a valós idejű játékok és számos egyéb alkalmazás tekintetében.

Mit takar az LTE Advanced technológia?

Az Intel LTE Advanced egy következő generációs mobiltechnológia, melyet a 3GPP szabványosító szervezet (Third Generation Partnership Project) az LTE technológia továbbfejlesztéseként hozott létre. A jelenlegi LTE hálózatok, melyeket 2009-ben vezettek be, több szempontból is jóval fejlettebbek a 3G technológiánál, például adatátviteli sebesség tekintetében. Az LTE Advanced a 4G hálózatok egy következő evolúciós lépését jelenti.

Az LTE Advanced technológia számos jelentős újítást kínál az LTE-hez képest. Elsősorban az adatátviteli sebesség nőtt, ami a jelenlegi LTE technológiának akár a tízszerese is lehet. Az eszközök és az adótornyok közötti kapcsolat is sokkal zökkenőmentesebb, aminek következtében a toronytól való távolság sem befolyásolja a lefedettséget. Az LTE Advanced ezenkívül képes nagyobb mennyiségű adatot kezelni szűkebb frekvenciatartományban. Összességében az LTE Advanced technológia nagyobb hálózati kapacitást, stabilabb kapcsolatot és gyorsabb, illetve olcsóbb adatátvitelt nyújt a felhasználók számára.

Az LTE-Advanced technológia újdonságai:

  • Carrier Aggregation/vivő aggregáció

A mobilhálózatok sok esetben töredezett, a teljes frekvenciatartomány különböző részein található frekvenciákat használnak. Ez korábban jól működött, de ahhoz, hogy a korszerű LTE hálózatok még gyorsabbak legyenek, nagyobb, egybefüggő frekvencia blokkokra van szükség. Minél szélesebb a frekvencia sáv, annál magasabb adatátviteli sebesség érhető el. Az LTE Advanced technológia képes ezt a magasabb adatátviteli sebességet és kapacitást azáltal képes biztosítani, hogy kisebb frekvenciatartományokat összeköt egyetlen egésszé. Ebből az is következik, hogy az LTE Advanced technológia a jelenlegi LTE technológiánál sokkal gyorsabb.

  • Multiple Input Multiple Output (MIMO)

Az LTE Advanced technológia lehetővé teszi, hogy az eszközök kétszer annyi antennát használjanak, (mind a mobileszköz, mind az adótorony esetében), nagyobb adatátviteli sebességet érve el ezzel. Emellett így egyszerre több felhasználó veheti igénybe az adott frekvencia tartományt. A MIMO egyúttal anélkül növeli mindkét irányba a kapacitást (uplink, downlink), hogy emelkedne az energiafogyasztás.

  • Önszabályozás és hibaelhárítás

Ha a rendszer meghibásodik vagy megnő az adatmennyiség, az LTE Advanced hálózat automatikusan igazodik az elérhető hálózati erőforrásokhoz.

  • Összehangolt multipontok

Lehetővé válik, hogy az eszközök párhuzamosan több adótoronyhoz kapcsolódhassanak, illetve adatokat vigyenek át: ez hozzájárul az erősebb jelekhez és a gyorsabb adatátvitelhez. Korábban a mobileszközök egyszerre csak egy toronyhoz tudtak kapcsolódni, így ha csak egy torony volt a közelben, akadozó és lassabb volt az adatátvitel.

Az LTE Advanced technológia jelentősége

A mobilozók – akiknek a száma egyre nő – mind több nagy adatátviteli sebességet igénylő szolgáltatást, pl. videó streaming alkalmazásokat használnak. A jövőben új és futurisztikus szolgáltatások is megjelenhetnek a piacon: ilyenek lehetnek például a tele-medicina, virtuális valóság, távoli jelenlét és egyéb jövőbemutató megoldások. Az LTE Advanced technológia anélkül szolgálja ki az ügyfelek adatigényeit a jelenleg rendelkezésre álló spektrum kapacitás mellett, hogy a mobilszolgáltatóknak új hálózati infrastruktúrát kellene kiépíteniük.

Az Intel szerepe a következő generációs mobil számítástechnikában

Az Intel számos megoldást kínál mobileszközökre, valamint ehhez kapcsolódó technológiákra. Az Intel legfrissebb LTE Advanced technológiát kínáló modemje, az Intel® XMM™ 726x (XMM™ 7260 és XMM™ 7262), 40 MHz-es vivő aggregációt – ami a hagyományos LTE sávszélességének duplája –, illetve 300 Mbps elméleti letöltési sebességet kínál.