TechAddikt Fotó, videó, film Canon Canon EOS 5Ds és Canon EOS 5Ds R: egyből két utódja is...

Canon EOS 5Ds és Canon EOS 5Ds R: egyből két utódja is érkezik az EOS 5D Mark III-nak

Nem titkoltan a Canon EOS 5D Mark III váz leváltására szánja az EOS 5Ds sorozatot a japán gyártó. Amikor 2012-ben megjelent a legendás EOS 5D Mark II utódja, az EOS 5D Mark III, a Canon ismét magasra helyezte a lécet, akár házon belül, akár pedig a konkurencia számára is.

canon_eos_5ds-5ds_r_techaddikt

Bejelentették tehát az EOS 5Ds-t, illetve az EOS 5Ds R-t, melyek megszólalásig hasonlítanak a korábbi, még mindig igen népszerű EOS 5D Mark III-ra: időjárásálló magnéziumvázzal bírnak, a kialakítás szinte teljesen megegyezik az elődével. A Canon ugyanakkor megemlíti, hogy számos részelemet megerősítettek, konkrétan az állvány meneti foglalatát, valamint a talpat és annak környékét, valamint a tükör felcsapásából adódó vibrációt optimalizálták, valamint magát az exponálást kezelő rendszert is újratervezték.

Mindezt annak érdekében, hogy még inkább stabilabb és elmosódásmentes képek készüljenek az effektíve 50.6 megapixel maximális felbontású, 36 x 24 milliméter átmérőjű full frame CMOS lapka segítségével.

canon_eos_5ds_elso_techaddikt

Megmaradt a képkivágás funkciója is, ennek megfelelően a 1.3x APS-H crop, illetve az 1.6x APS-C crop segítségével 30.5, valamint 19.5 megapixeles fotókat kreálhatunk.

Újragondolták a keresőt is, jelenleg 100 százalékos lefedettségű, intelligens pentaprizmás rendszer dolgozik az EOS 5Ds és EOS 5DS R vázakban, ViewFinder II néven.

canon_eos_5ds_r_techaddikt

Nyilván sokan fogják továbbra is az 5D sorozatot használni videózáshoz: a fix, 3.2 col képátlós LCD kijelző remekül támogatja az élőképes mozgóképkészítést (fotózást is), az információk kijelzése teljes mértékben testre szabható. Az ide tartozó Custom Quick Control funkcióval a fotós kiválaszthatja a számára ténylegesen szükséges infókat, melyeket meg szeretne jeleníteni. A videók készítése egyébként hasonlóképp zajlik majd, mint ahogyan megszokhattuk az EOS 5D Mark III esetében, tehát a maximális 1080p-s full HD felbontás megmarad, s akár 30 frame/sec sebességgel is rögzíthetünk, mono hanggal. Kapunk az elmaradhatatlan Time Lapse funkcióból is, továbbá finomra hangolhatjuk a streamet a Fine Detail beállítás használatával.

Nem lesz gond a nagyfelbontású képanyagok feldolgozásával, ugyanis az EOS 5Ds illtve EOS 5Ds R megkapta a Canon DIGIC 6 processzort, kettőt is egyből, így dupla erőháttérrel gazdálkodhatunk. A procedúra még akkor sem lassul, ha akár 5 teljes felbontású képet készítünk másodpercenként, a részletgazdag szín- és tónusvilágért pedig az EOS 7D Mark II-ben már bizonyított 252 zónás, 150 000 képpontból álló RGB+IR AE motor felel.

A Canon EOS 5D Mark III-hoz képest csökkent viszont a fényérzékenységi tartomány. Az EOS 5D Mark III-nál akár ISO 102400-zal is dolgozhattunk (kiterjesztett mód), jelen esetben viszont itt ISO 12800 a maximum. Ténylegesen az intervallum ISO 100-6400 (teljes kiterjesztett: ISO 50-12800). Ez nem feltétlenül jelent hátrányt, de el kell fogadunk, hogy az EOS 5Ds széria más felhasználási felületeket céloz meg, mint a korábbi, 3 frissítést megért EOS 5D.

canon_eos_5ds-felso_techaddikt

Az autófókusz (AF) rendszer továbbra is az EOS 1D X-től örökölt 61 pontos lefedettséget garantálja, 41 kereszttípusú kombinációval. Mindemellett hozzáférhető a téma- és helyzetfelismerő is (EOS SD – EOS Scene Detection), illetve a környezetfelismerő AF iTR technológia is.

Hasonlóan az 5D Mark III-hoz, az EOS 5Ds és az EOS 5Ds R dupla kártyafoglalattal rendelkezik (SD, CF). 3.5 milliméteres fejhallgató-aljzat nincsen, viszont HDMI és 3.5-ös mikrofonbemenet igen, ráadásként pedig az eddigi USB 2.0 szabványt használó bemenetet lecserélték az újabb, egyre elterjedtebb USB 3.0-ra. Az akkumulátor maradt a klasszikus lítium-ion alapú egység (LP-E6).

S hogy mi a különbség a Canon EOS 5Ds illetve EOS 5Ds R közt? Számottevően nem sok, mindössze annyi, hogy a 5Ds R-ből kihagyták az AA szűrőt (optikai aluláteresztő), így még inkább beirányozható a felhasználói célréteg megjelenés után.

canon_eos_5ds_hatso_techaddikt

A Canon EOS 5Ds, valamint EOS 5Ds R forgalmazása 2015 június hónapban kezdődik meg.

Kiemelt partnerünk, a Camera Kft., a Canon termékek hivatalos viszonteladója szintén a nyárra datálja a boltba érkezést, a cég webáruházában már előrendeléseket is fogadnak az EOS 5Ds modellre.

Bővebb információ: http://camerakft.hu

Camera Kft. webáruház: http://www.webshop.camerakft.hu/