TechAddikt Hardver Fujitsu Íme, a Fugaku technológiáját használó Fujitsu szuperszámítógép-portfólió: PRIMEHPC FX1000 és PRIMEHPC FX700

Íme, a Fugaku technológiáját használó Fujitsu szuperszámítógép-portfólió: PRIMEHPC FX1000 és PRIMEHPC FX700

Korábban már írtunk a RIKEN kutatóintézet és a Fujitsu Limited által közösen fejlesztett, Arm technológiára épülő Fugaku szuperszámítógépről, mely az első helyen a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló Top500-as listán.

Magasszintű csúcsteljesítménnyel, remekül testreszabható kivitellel, kiváló energiahatékonysággal bírnak a Fujitsu PRIMEHPC termékcsalád tagjai. Szám szerint egyébként kettő fő termékről tudunk hírt adni. Nézzük a részleteket!

A PRIMEHPC sorozat ugyanazzal az A64FX CPU-val lett szerelve, amely a Fugaku által fejlesztett RIKEN szuperszámítógépben is megtalálható. Extrém gyors teljesítményt kapunk ezáltal, magas felskálázhatósággal. Ezek az eszközök rendkívül sokoldalú módon használhatók fel, a legtöbb iparágban helyet kaphatnak – többek közt új gyógyászati eszközök, gyógyszerek fejlesztésénél, természeti katasztrófák előrejelzésénél és azok visszaszorításánál meteorológiai berkekben, valamint például egy új anyag kifejlesztésénél, hogy azok kapcsán ne kelljen külön prototípust legyártani.

PRIMEHPC FX1000

Csúcsteljesítményű, magas szinteken skálázható, masszív szuperszámítógép az extrém feladatok elvégzéséhez – köszönhetően a feljebb említett Fugaku-technológiának akár 1.3 exaflop számítási teljesítményt is elérhetünk az eszközzel. Nem csak csúcsteljesítményről és magas szintű megbízhatóságról van szó, hanem világelső energiahatékonyságról is. Ez az eszköz új távlatokat képes nyitni a kutatás, valamint a fejlesztések terén. Olyan szinteken, ahol már szuperszámítógépekre van igény.

PRIMEHPC FX700

Könnyen elhelyezhető, helytakarékos modell a PRIMEHPC FX700, amely az A64FX CPU technológiáját hordozza, pontosan olyat, mint amilyen a Fugaku szuperszámítógépben is megtalálható. Magas teljesítményű ARM-szerverként szinte bármilyen területen helytáll, 19 colos rekeszbe könnyedén elhelyezhető remek léghűtésrendszerrel.

Visszakanyarodva kiindulópontukhoz, mely révén már utaltunk korábbi írásunkra: az eredeti rendszer a szuperszámítógépes teljesítményt értékelő többi listán is tarolt: első helyet szerzett a valós fizikai alkalmazásokat futtató szuperszámítógépek HPCG listáján, a mesterséges intelligencia jellemző feladataihoz szükséges teljesítményképességeket vizsgáló HPL-AI szuperszámítógépes listán csakúgy, mint a nagy adatfeldolgozási teljesítményt igénylő feladatok elvégzésének képességét értékelő Graph 500-as listán. Most történt meg első ízben, hogy ugyanaz a szuperszámítógép szerezte meg egyidejűleg a Top500-as, a HPCG és a Graph 500-as lista első helyét.

Ezeket az ilusztris eredményeket június 22-én, a nagy teljesítményű számítástechnikai megoldásokkal foglalkozó „ISC High Performance 2020 Digital” nemzetközi szakkonferencián jelentették be.

A kiváló eredmény bizonyítja a Fugaku kimagasló általános teljesítményét és a Társadalom 5.0 megteremtésében játszott jelentős szerepét.

Összegezve tehát: a Fujitsu világszerte hozzáférhető PRIMEHPC FX700 és FX1000 szuperszámítógép-sorozatának tagjai a RIKEN és a Fujitsu által közösen fejlesztett Fugaku szuperszámítógép technológiáját használják.