TechAddikt Hírek Kaspersky Lab: a felhasználók negyede nincs tisztában a mobilos kiberfenyegetések kockázatával

Kaspersky Lab: a felhasználók negyede nincs tisztában a mobilos kiberfenyegetések kockázatával

A mobil eszközök ma népszerűbbek, mint valaha, de tulajdonosaik még mindig alábecsülik a bennük rejlő veszélyek nagyságát. A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint a felhasználók 27 százaléka keveset tud a rosszindulatú mobilos programokról. Ez a fajta hiányosság pedig könnyedén a kiberbűnözök malmára hajthatja a vizet.

samsung_smartphone

A kutatásból kiderült, hogy az androidos okostelefonok mindössze 47-, és az androidos tabletek 61 százaléka védett vírusirtó programmal, míg ezen okostelefonok 26- és a táblagépek 43 százalékán még jelszavas védelem sincs. A felhasználók kockázatos magatartása talán abból fakad, hogy 27 százalékuk nincs tisztában a mobil eszközöket fenyegető kiberveszélyek létezésével, míg 26 százalékuk bár tud róluk, mégsem aggódik emiatt.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a védelem nélküli androidos telefonok 18 százaléka pontosan azokat az információkat tartalmazza, amelyekre a támadók leginkább ki vannak hegyezve: bankkártyák PIN kódjai, online banki rendszerekhez való belépési jelszavak vagy más pénzügyi adatok. Míg a megkérdezettek 24 százaléka a közösségi oldalakhoz, magán-, és céges levelezéshez, VPN-hez és más érzékeny forrásokhoz tartozó jelszavait is a készülékén tárolja.

A felmérés alapján az Androidot használók több online veszéllyel találkoznak, mint a Windows rendszerű eszközök tulajdonosai. Utóbbiak többet is tudnak a veszélyekről, és 10-ből 9 esetben védik is az eszközeiket. A felmérés felfedte, hogy a vizsgált 12 hónapos időszakban az androidos okostelefont használók 41-, míg a táblagépet használók 24 százaléka szembesült rosszindulatú alkalmazással. Míg az okostelefont használók 18-, illetve a tablet használók 24 százalékának törték fel az online fiókját. A különböző rendszerek készülékeire mért összesített adatok a következőképp alakultak: 31 százalék (rosszindulatú alkalmazások), 14 százalék (online szolgáltatás fiókjának feltörése), 43 százalék (pénzügyi adatokat célzó kibertámadások) – vagyis jelentősen alacsonyabbak, mint a csak androidos eszközökre vonatkozó adatok.

“Nem meglepő, hogy a mobil használók egyre gyakrabban találkoznak online veszélyekkel, hiszen ezek az eszközök egyre több feladatot látnak el, és mivel egyre többen és többen használják őket, ezért a csalók figyelmét is felkeltik. Hogy elkerüljük azt, hogy átverés áldozatává váljunk, azt tanácsoljuk a felhasználóinknak, hogy védjék eszközeiket a kiberveszélyektől és különösen legyenek óvatosak a rajtuk tárolt érzékeny adatokkal.” – mondta Victor Yablokov, A Kaspersky Lab mobilos termékcsaládjának vezetője.

A Kaspersky Internet Security for Android megvédi az androidos eszközöket az ismert, és az újonnan felbukkanó mobilos fenyegetésektől is. A malware-, és az adathalászat elleni védelmen felül tartalmaz lopás-elleni technológiát is. Ez a megoldás nincs jelentős hatással sem az operációs rendszer teljesítményére, sem pedig az akkumulátor élettartamára.

A Kaspersky Lab készített egy videót a mobilos veszélyek fejlődéséről, hogy a tájékozottság hiányából fakadó óvatlanságokat megpróbálja kiküszöbölni.

A Securelist.com oldalon található A telefonod ellensége című tanulmányban további információkat találhat, beleértve például mobilos veszélyekre vonatkozó adatokat, a veszélyek különböző típusait és fertőzési metódusokat is.