TechAddikt Hírek Innovációs központot létesít Németországban a Lenovo

Innovációs központot létesít Németországban a Lenovo

A Lenovo a napokban jelentette be, hogy megnyitja a cég első olyan globális nagyteljesítményű számítástechnikai innovációs központját, amely folyamatos K+F és alkalmazás tesztelő helyet kínál, valamint egy új ökoszisztémát, amelyben a partnerek közösen dolgozhatnak olyan projektek megvalósításán, melyek a HPC kereskedelmi előnyeit eljuttatják az ügyfelek szélesebb köréhez.

lenovo_logo

A megnyitóval egyidőben a Lenovót elfogadta teljes jogú tagjául a European Technology Platform for High Performance Computing (ETP4HPC) – egy olyan, az iparágban vezető szerepet betöltő fórum, amely a HPC átalakító erejének segítségével fokozza Európa versenyképességét a tudományban, az üzletben és az iparban egyaránt.

Az Intel-lel való szoros együttműködés miatt, a központ a legújabb Intel® Xeon® E5 2600 v3 processzort kínálja a Mellanox EDR 100Gb/s InfiniBand kapcsoló rendszerrel a Lenovo NeXtScale System informatikai platformon. Kihasználja több európai ügyfélpartner alapos tudását és speciális szakértelmét a képességek bővítéséhez és a helyi kutatások fejlesztéséhez.

A bejelentést Aymar de Lencquesaing, a Lenovo EMEA régiójának vezetője és a Lenovo Group alelnöke így kommentálta: “Cégünk életében mérföldkő a mai nap. Nem csak megnyitjuk az első világszintű HPC központunkat, de megerősítjük a vállalati üzletággal kapcsolatos elkötelezettségünket, befektetésünket és céljainkat. Az EMEA régió piaca óriási lehetőségeket kínál a HPC-nek, és termékeny talajt nyújt számunkra ahhoz, hogy jelentős projekteket és kutatásokat hajtsunk végre, amelyek nagy hatással lehetnek mind az iparágra, mind a társadalomra.”

“Ez az innovációnak egy teljesen új megközelítése – olyan, amely egyrészt a Lenovo erejét használja ki, másrészt a kereskedőkre és a partnerekre is támaszkodik, hogy a HPC előnyeit még több ügyfél tapasztalhassa meg a világon.” – mondta Brian Connors, a Lenovo Worldwide Strategic Alliances alelnöke és a HPC üzletág ügyvezető igazgatója.

A siker kulcsa a szövetségekben rejlik

A SC14-en bejelentett hat előrelátó ügyfélpartner és négy vezető iparági szereplő mellett három új független szoftver értékesítő (ISV) és egy új előrelátó ügyfélpartner csatlakozik a központhoz és az együttműködéshez. A Lenovo továbbra is toboroz partnereket, hogy meglévő hálózatát még inkább bővítse:

– Iparági partnerek – Intel, IBM, Mellanox, NVIDIA

– Ügyfélpartnerek – Leibniz-Rechenzentrum (LRZ), Science & Technology Facilities Council: Hartree Centre, Barcelona Supercomputing Center (BSC), Cineca, Rechenzentrum Garching (RZG), Forschungszentrum Jülich (FZJ), Distributed Research utilising Advanced Computing (DiRAC)

– ISV partnerek – ScaleMP, Allinea, PathScale

 Együttműködés a gyakorlatban

Számos kulcsfontosságú projekt megvalósítása már folyamatban van, többek között:

– Lenovo és Intel – MPI méretezés használata olyan új technológiákban, mint az OmniPath és az EDR kapcsolatok

– Lenovo és LRZ – Energiatudatos időzítés, energiahatékony adatközpontok és munkafolyamat optimalizálás

– Lenovo és STFC Hartree Centre – Újgenerációs szuperszámítógépes architektúrák és szoftverek fejlesztése, amely ötvözi a legjobb gyakorlatokat az innovációval azért, hogy energiahatékony megoldásokat szállíthassanak

– Lenovo és Mellanox – MPI méretezés EDR rendszeren

“Örömmel tölti el az Intelt, hogy az új HPC innovációs központ kapcsán ilyen szoros technikai együttműködésben lehet a Lenovóval“ – mondta Rajeeb Hazra, az Intel adatközpontjának alelnöke és Technical Computing csoportjának ügyvezető igazgatója. “Azon felül, hogy a végfelhasználóknak korai elérést nyújthatunk a legújabb Intel technológiákhoz, mint például a jövőbeli Intel Xeon Phi processzorok és az Intel® Omni-Path Fabric, a központ egy fontos szoftver engedélyezési hely lesz, amely a nagymértékben párhuzamos alkalmazások MPI tuningjára és kódmodernizációjára összpontosít. Alig várjuk már azokat a fontos innovációkat, amelyeket ez a központ tesz majd lehetővé a végfelhasználók számára.”

“A ScaleMP büszke arra, hogy a Lenovo partnere lehet a németországi Stuttgartban létrejött, új globális HPC innovációs központ működtetésében, amely a HPC és az in-memory VLDB megoldásokra összpontosít. A ScaleMP vSMP Foundation termékek lehetővé teszik a Lenovo számára, hogy a kutatók és mérnökök nagyobb problémákat is képesek legyenek megoldani, úgy, hogy közben a telepítések összetettsége csökkenjen és a vállalati felhasználók könnyedén beilleszthessenek óriási adatbázisokat a RAM-ba, melyek révén felülmúlhatatlan teljesítményt és jelentős költségmegtakarítást érhetnek el.” – hangsúlyozta Shai Fultheim, a ScaleMP alapítója és vezérigazgatója. “Folyamatosan arra törekszünk, hogy méretezhető szoftverekkel és szoros együttműködéssel megszüntessük az örökölt scale-up szerverarchitektúrák által előidézett határokat és korlátokat, és különösen örülünk a Lenovóval való fokozott együttműködésnek.”

“A Lenovo stuttgarti HPC innovációs központja a fejlesztőknek és a felhasználóknak is hozzáférést nyújt a Mellanox EDR 100G InfiniBand Interconnect megoldásokhoz az alkalmazások teljesítményének optimalizálása érdekében, kihasználva a leghatékonyabb nagyteljesítményű kapcsolatok előnyeit.” – mondta Gilad Shainer, a Mellanox Technologies marketing osztályának alelnöke. “A kapcsolat teljesítménye nagyon fontos az adat- és számításigényes alkalmazások számára, amelyek ahhoz, hogy gyorsabb eredményeket szállíthassanak, extra alacsony késleltetést és magas szintű üzenetkommunikációt igényelnek.”

Jelenleg folyik az Egyesült Királyságban egy, az innovációs központ gerincét kihasználó projekt, amelyben a Lenovo mérnökei az STFC DiRAC Facility tudósaival együtt dolgoznak azon, hogy olyan új megoldásokat fedezzenek fel, amelyek megbirkóznak a nagyon nagy memóriát igénylő alkalmazásokkal. “Az egyik legfontosabb sikertényező, ami alapján megítéljük majd az innovációs központot, az az, hogy miképpen segíti elő a regionális szellemi tulajdon fejlődését,” mondta Dr Jeremy Yates, a DiRAC Facility igazgatója.