TechAddikt Híradástechnika Philips Philips: nem szükséges a webkamerákat letakarni, más biztonságos megoldás is létezik

Philips: nem szükséges a webkamerákat letakarni, más biztonságos megoldás is létezik

Egy közelmúltban, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában megrendezésre került konferencián James Comey, az FBI igazgatója számos gyakorlati tanácsot adott az emberek adatainak és magánszférájának védelme érdekében. A Philips is képbe került, természetesen pozitív értelemben.

philips-monitor-webkamera-biztonsag

Javaslatai között szerepelt a számítógépek webkameráinak letakarása. A le nem takart webkamerák könnyen kiskaput kínálhatnak a hekkerek számára, ideális feltételeket teremtve például a zsarolásra vagy az ipari kémkedésre. „Ha bezárjuk az otthonainkat és az autóinkat, akkor miért kellene nyitva hagynunk a számítógépeinket a bűnözők előtt?” – tette fel a kérdést az FBI igazgatója. A gyakorlatban számos számítógép-felhasználó észlelte már, hogy webkamerája kockázatot jelent abból a szempontból, hogy azáltal betolakodók léphetnek be magánéletébe. Híres példa Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, akinek a laptop kamerája ragasztószalaggal van leragasztva.

A ragasztószalagnál viszont ma már jóval elegánsabb megoldások is léteznek, legalábbis ami a számítógép-monitorokat illeti. A Philips vállalati monitorainak legújabb generációja olyan 27, 24 és 22 hüvelykes monitorokból áll, amelyeknél a webkamera kizárólag akkor emelkedik ki, ha szükség van rá. A webkamera mindössze egy ujj használatával lenyomható és kiemelhető. Az ebből származó előny egyértelmű: ha szükségünk van a kamerára, például egy online konferencia során, egyszerűen kiemelhető. Egyéb esetekben eltűnik és a hekkereknek esélyük sincs.

„Tudatosan döntöttünk úgy, hogy a kamera egy manuálisan irányítható hardverfunkció legyen, hiszen ezáltal lehetetlenné válik az eszköz feltörése” – mondta Thomas Schade, a Philips Monitors licenctulajdonos márkapartnereként ismert MMD európai képviseletének elnökhelyettese. Hozzátette továbbá: „Manapság a videokonferenciák elengedhetetlen eszközei számos vállalat üzleti kommunikációjának. A webkamerák ugyanakkor utat engednek az ipari kémkedésnek. Az általunk kínált egyszerű megoldás hatékony és biztonságos munkakörülményeket teremt ügyfeleink számára.”

Ideális, ha magasabb fokú adatvédelemre vágyunk: Philips 272B7QPTKEB

A többi, professzionális felhasználók számára kifejlesztett Philips-kijelzőhöz hasonlóan a termelékenység elősegítése érdekében ezek az új kijelzők is számos további kiemelkedő funkcióval rendelkeznek. Mindegyik méret elég kompakt ahhoz, hogy bármilyen dolgozóasztalon kényelmesen elférjen. A képernyő ultra vékony szegélye maximális látóteret biztosít, ezáltal több képernyő egymás mellé helyezésekor is teljesebb lesz a vizuális élmény. A képernyő által támogatott olyan szélessávú jelforrásoknak köszönhetően, mint a DisplayPort és a HDMI, a képek kiváló képminőségben és tisztasággal jeleníthetők meg. A monitorok az ún. „Daisy Chaining” funkciót is támogatják: ezzel a módszerrel több eszköz összekapcsolható csupán a szomszédos eszközök csatlakoztatásával. Ez a kábelezési módszer, vagyis, hogy több monitort egy DisplayPort-kábel köt össze, sokkal rendezettebb rendszerkonfigurációt tesz lehetővé. A több monitorból álló rendszerek kulcsfontosságú előnye a nagyobb termelékenység és a zökkenőmentes multitasking.

Környezetbarát termelékenység

Az új kijelzők tökéletes példái az MMD fenntartható termelékenység felé való elkötelezettségének. A kijelzők olyan innovatív érzékelőkkel vannak ellátva, amelyek a lehető legalacsonyabban tartják az energiafogyasztást. A PowerSensor például érzékeli, hogy van-e valaki a dolgozóasztalnál, ha pedig a felhasználó távolabb lép a monitortól, az érzékelő automatikusan csökkenti a képernyő fényerejét. Önmagában ez a funkció akár 80%-kal csökkentheti az energiafelhasználást, valamint meghosszabbíthatja a kijelző élettartamát. A BFR-mentes készülékháznak és a 85%-ban újrahasznosított műanyagnak köszönhetően jogosan állítható, hogy ezek a kijelzők igazán környezetbarát, termelékeny eszközök.

A Philips 272B7QPTKEB 189.990 forintos ajánlott fogyasztói áron már elérhető, a 241B7QPJKEB és 221B7QPJKEB kijelzők pedig 2016 4. negyedévében illetve 2017 1. negyedévében lesznek megvásárolhatók.

Technikai specifikációk:

Specifikációk Philips 272B7QPTKEB kijelző Philips 241B7QPJKEB kijelző Philips 221B7QPJKEB kijelző
LCD panel típusa IPS
Háttérvilágítás típusa W-LED
Panel mérete 27″ / 68.5 cm

 

23.8″ / 60.5 cm 21.5″ / 54.6 cm
Tényleges képfelület 596.7 (H) x 335.7 (V) 527 (H) x 296.5 (V) 476.1 (H) x 267.8 (V)
Képarány 16:9
Optimális felbontás 2560 x 1440 @ 60 Hz  

1920 x 1080 @ 60 Hz

Betekintési szög 178° (H) / 178° (V), @ C/R > 10
Fényerő 350 cd/m² 250 cd/m²
Kontraszt arány (tipikus) 1,000:1
Színtámogatás 16.7 M (True 8 Bit) 16.7 M
Képjavítás SmartImage
Kényelem ·         Beépített hangszórók: 2 W x 2

·         Beépített webkamera: 2.0 megapixeles kamera mikrofonnal és LED indikátorral

·         Kényelmes használat: SmartImage, Bemenet, PowerSensor, Menü, Tépellátás Be/Ki, LowBlue Mode

·         Vezérlőszoftver: SmartControl

·         Egyéb kényelmi jellemzők: Kensington zár, VESA tartó (100×100 mm)

·         Plug & Play Kompatibilitás: DDC/CI, Mac OS X, sRGB, Windows 10 / 8.1 / 8 / 7

Állvány ·         Magasság állítás: 150 mm ·         Magasság állítás: 130 mm
·         Elfordíthatóság: 90°

·         Forgathatóság: -175/175°

·         Billentés -5/20°

Csatlakoztathatóság ·         USB: USB 3.0×3 (1 w/gyorstöltés támogatás)

·         Jelbemenet: VGA (Analóg), DisplayPort 1.2, mini DisplayPort 1.2 x 1, HDMI 1.4

·         Jelkimenet: DisplayPort out

·         Szinkronbemenet: Külön szinkron, Szinkron a zöld színjelen

·         Audio (Be/Ki): PC audiobemenet, Fejhallgató-kimenet

·         USB: USB 3.0×3 (1 w/gyorstöltés támogatás)

·         Jelbemenet: VGA (Analóg), DisplayPort 1.2, HDMI 1.4

·         Szinkronbemenet: Külön szinkron, Szinkron a zöld színjelen

·         Audio (Be/Ki): PC audiobemenet, Fejhallgató-kimenet

Fenntarthatóság ·         Környezet és energia: PowerSensor, EnergyStar 7.0, EPEAT Gold, TCO edge, RoHS

·         Újrahasznosítható csomagolóanyag: 100%

·         Újrahasznosított műanyag: 85%

·         Specifikus anyagok: PVC / BFR mentes készülékház, higanymentesség, ólommentesség

Megfelelőség és szabványok Előírt jóváhagyások: CE Jelzés, FCC B Osztály, SEMKO, cETLus, CU-EAC, TCO edge, TUV Ergo, TUV/GS, EPA, WEEE, UKRAINIAN, ICES-003 Előírt jóváhagyások: CE Jelzés, FCC B Osztály, SEMKO, cETLus, CU-EAC, TCO edge, TUV Ergo, TUV/GS, EPA, WEEE, UKRAINIAN, ICES-003, SASO, KUCAS