TechAddikt Autóipar Robo Cabs: az autonóm vezetés első lépései

Robo Cabs: az autonóm vezetés első lépései

A mobilitás jövőjét kétségtelenül a teljesen automatizált autó fogja uralni. Fejlett elektronika és érzékelők sokasága irányítja a jármű környezetét, és átveszi a tényleges vezetést. A világ összes neves autóipari és informatikai vállalata ilyen önvezető autókat fejleszt.

Az első, amelyet különböző kísérleti projektek keretében aktívan tesztelnek az utakon, a Robo Cabs. Ezt mutatja a “MIND-SHIFT: A Compendium on Future Mobility, Circularity and New Urbanism” című tanulmány, amelyet a pressrelations médiafigyelő cég 2022 tavaszán a FirstSignals®, egy korai észlelési módszer segítségével vizsgált. A mobilitás fejlődését a legfontosabb német és angol nyelvű vezető médiumok tudósításai alapján elemezték.

A robottaxik önvezető vagy vezető nélküli taxik, amelyeket már világszerte használnak. Biztonsági okokból azonban szinte minden esetben még mindig van sofőr a fedélzeten. A Google cég Waymo 2021 óta kínál Robo Cab szolgáltatást San Franciscóban, ami az ottani nehéz útviszonyok miatt mérföldkőnek számít. Az Intel leányvállalata, a Mobileye, az autonóm vezetéshez szükséges szenzorok technológiai vezetője 2024-ben szeretne akár 14 férőhelyes Robo Cabokat forgalomba állítani az Egyesült Államokban, és jelenleg is teszteli ezt a Sixt müncheni céggel. A kínai technológiai óriás, a Baidu 2025-ben 65 városban szeretne Robo Cabs-t vezetni. Mindannyian meg vannak győződve arról, hogy ez a piac több százmilliárd eurós értékesítési potenciált jelent.

Dr. Hans Hamer, a SHIFT Mobility vezérigazgatója számára a tanulmány a mobilitás elkövetkező trendjeinek szeizmográfja. A robottaxik és az autonóm vezetés egész területe fontos szerepet fog játszani.

Előző cikkÍgy használd az okostelefonod a fesztiválokon: tanácsok a fotózáshoz és azon túl
Következő cikkRepülő taxiké a jövő?