TechAddikt Autóipar Shuduval a Lexus kimaxolta a virtuális élményt

Shuduval a Lexus kimaxolta a virtuális élményt

Fogta a pixelek szintjén létező tanulmányautóját a Lexus, és kölcsönadta egy teszt erejére a világ első digitális szupermodelljének. A különleges kivitelű Lexus LF-Z és Shudu találkozása egy új világba vezeti be a XXI. század fogyasztóját.

Shudu a divatvilág egyik legellentmondásosabb szenzációja, korunk jellemző lenyomata. Az egzotikus szépségű, színesbőrű nő három évvel ezelőtt hódította meg az internetet. Azóta a legnevesebb magazinokban szerepelt, a való életben azonban senki nem találkozott vele – hiszen Shudu nem létezik. Szépsége egy digitális alkotóművész, Cameron-James Wilson elméjének és tehetségének gyümölcse. Shudu egy művészeti projekt, egy kísérlet, amely a számítógépes grafika, a mesterséges intelligencia távlatait hivatott kutatni.

Korunk képzőművészei egyre gyakrabban helyezik el a virtuális világban alkotásaikat. Gondoljunk csak azokra a közelmúltban szenzációként emlegetett árverésekre, ahol fizikailag nem birtokolható alkotásokat, gyakorlatilag számítógépes kódsorozatokat vásároltak meg vagyonokért modern felfogású gyűjtők.

Nem véletlen, hogy a Lexus is a bitek világában járatos alkotókat kért fel arra, hogy álmodjanak valami fantasztikusat frissen bemutatott elektromos tanulmányautójából. Salehe BemburyOndrej Zunka és a Hender Scheme kollektíva a valóságtól nem korlátoztatva kibontakoztatták képzelőerejüket és alkotó tehetségüket, és új jelentéssel, új tartalommal, új értelemmel töltötték meg a Lexus tisztán elektromos crossoverét.
Az autó persze sofőr és utasok nélkül nem több üres, célját vesztett dísztárgynál – na de hogyan tölthetnénk meg élettel egy utasteret, amely a valóságban nem létezik?

A kérdésre a választ a két projekt találkozása adta meg: a Lexus „felkérte” Shudut, hogy egy divatfotózás erejéig foglaljon helyet az abszurd, vad háromdimenziós digitális filmjeiről ismertté vált Ondrej Zunka által átdolgozott autó vezetőülésében, és próbálja ki a virtuális járművet. A kortalan modell nem zárkózott el a különleges feladat elől – már csak azért sem, mert a tavalyi „Freedom to Move” projekt keretében már dolgozott együtt a márkával.
Nem véletlenül esett pont Zunka alkotására a választás, hiszen a mesterséges intelligencia és az emberi élmény elegyét nyújtó munka ugyanúgy a létezés és a nem-létezés közötti határvonal képlékenységét, átjárhatóságát kutatja, mint Shudu egész karrierje.

A projekt most, 2021 derekán csupán állóképekben ábrázolta a virtuális ember és a képzelt jármű találkozását. A technológia fejlődése azonban megállíthatatlan és olykor váratlan tempót vesz, így lehet, hogy hamarosan valóban megvalósulhat egy pusztán digitális tesztvezetés, ahol a mesterséges intelligencia modellezte ember ugyanolyan valósághűen kezelheti a számítógépek által kiszámított viselkedésű autót, mint azt a valóságban tennénk. Addig pedig maradnak a hús-vér tesztpilóták és a kézzel fogható Lexus járművek – hamarosan elektromos hajtással is.