TechAddikt Tesztek Acer Acer H6530BD – a legjobb audiovizuális élmény

[TESZT] Acer H6530BD – a legjobb audiovizuális élmény

Sok esetben nem nagypaneles LCD televíziót választanak a vásárlók, ha otthoni szórakoztatóközpontot építenek ki, hanem projektort. Kiváltképp, ha házimozizásról szól a fáma, netán egy alagsori részen, példaként. Tesztre is fogtuk az Acer H6530BD-t.

Terjed a 16:10-es képarány, ami végeredményben első blikkre ugyanaz, mint a 16:9, a különbség annyi, hogy a vertikális, tehát függőleges képpontfelosztás 1200 pixelt tesz ki 1080 helyett. Érdekes egyébként, hogy a különbség elvileg nem, gyakorlatilag mégis észrevehető, tágabb tartományú lefedéssel, vagy látó-betekintési szögek növekedésének érzetével. A vetített kép komplexebb, életszerűbb lesz.

Az Acer H6530BD pontosan olyan projektor, amely megfelel a 16:10-es kívánalmaknak, így a vászon mértetezésének megválasztásánál célszerű ezt szem előtt tartani. Bár a legegyszerűbb egy tiszta, semleges falfelület akár, az igazán pénztárcabarátabb megoldásnak tűnhet.

Kialakítás tekintetében az Acer H6530BD kompaktnak írható le, bár azért ne egy zsebvetítőt képzeljünk magunk elé. Amolyan átlagos méret, legalábbis ami a mai átlagos paramétereket jelenti, a hordozhatóság remek, csakúgy, mint a csatlakoztatható jelentősebb külső perifériák száma is.

A vetítés fényereje 3500 Lumen maximumon, így remek fényerőt kapunk. Ez fontos, ha például nincs teljesen sötét a szobában, a külső, akár kívülről beszűrődő fények jól kompenzálásra kerülnek. Mindehhez a jelentős, 10000:1 értéket képviselő kontrasztarány is sokat tesz hozzá, így a vetített képfolyam ténylegesen tűéles, élénk árnyalatokat és színtónusokat hordoz.

1.07 milliárd színárnyalatot képes egymástól elkülöníteni és megjelentetni az Acer H6530BD, mindezt maximálisan 120 Hz vsync mellett. Hol vannak már azok az időszaklok, amikor fakó, leginkább 80-as évekbeli diavetítéseinek minőségéhez hasonló vetített képet produkált egy projektor? Bár annyira nem is volt rég, 8-10 éves távlatokról beszélünk, de az evolúció jelentős. Főként az Acer ilyen jellegű eszközeinél: évről-évre érezhető az innováció.

Az Acer H6530BD projektor manuális fókusz- illetve zoomállítással rendelkezik. Az F/2 lencsetag maximum rekeszértéke F/2.05 lehet, és a maximális fókusztávolság 17.44 milliméter. Digitális, kétszeres zoom is megtalálható, és az imént részletezett paramétereknek (is) köszönhetően a minimális vetítési faltávolság 1.5 méter.

A lehető legkisebb vetitési átmérő 27 col, de egyértelműen több méteres képátlónak megfelelő felületet is képes lefedni az Acer H6530BD, így jól érzékelhető, hogy akár nagyobb termek, eseményközpontok kapcsán is lehet kalkulálni az eszközzel.

Normál üzemmód esetén a gyártó 5000 órás élettartamot ad meg az OSRAM izzónak, mely 203 Wattot vesz fel óránként. Viszont ha gazdaságos, azaz economy módban használjuk az Acer H6530BD-t, úgy akár a duplája, 10000 óra is lehet az élettartam.

Igazán sokoldalú társ lehet az Acer H6530BD, ugyanis a konnektivitása remek. Találunk a hátoldalon HDMI, kompozit, VGA aljzatokat is (utóbbiból be- és kimenetet), de az audiorész sincsen elhanyagolva egyáltalán – kapunk audio in/out line-t is, így ilyen irányban is lehet gondolkodni csatlakoztatásnál.

Számos normát ismer az Acer H6530BD, így nem meglepő, hogy EDTV, HDTV, NTSC, SECAM és PAL médianyagot is könnyedén tud kezelni. A hangátvitelt, ha nem használunk külső source-ot, mint például erősítőt, saját 3 Wattos monó hangszóróján keresztül képes megoldani.

Véleményünk szerint jelenleg – persze nyilván erősen függ mindez a felhasználás profiljától – nem nagyon találunk olyan projektort, kitűnő ár-érték aránnyal, amely ennyire sokoldalú, magas minőségű szolgáltatást tud nyújtani. Legyen szó akár munkahelyi, iskolai, illetve nem utolsósorban otthoni környezetről.

Acer H6530BD specifikációk

Felbontás: 1920×1200

Fényerő: 1500 lm

Képarány: 16:10

Kompatibilis képarányok: 16:9, 4:3

Kontrasztarány: 10000:1

Digitális zoom: van, 2x

Optikai zoom: van, 1.1x

VSYNC: 120 Hz

Színek: 1.07 milliárd

Lencse: manuális fókusz, manuális zoom

Rekesz: F/2

Maximum fókusztávolság: 17.44 mm

Minimum vetítési átmérő: 27 col

Izzó: OSRAM, 203 W

Élettartam (nirmál): 5000 óra

Élettartam (eco): 10000 óra

Aljzatok: HDMI, kompozit videó, VGA, audio in/out

Zajszint: 23 dB eco módban, 29 dB általános módban