TechAddikt Tesztek Acer Acer Iconia One 10 B3-A40FHD – igazán kompakt teljesítmény

[TESZT] Acer Iconia One 10 B3-A40FHD – igazán kompakt teljesítmény

Tagadhatatlanul nő az igény és a kereslet a minél kompaktabb és egyben erőteljesebb mobileszköz-megoldások iránt. Már az sem jelent gondot, ha a telefonunk phablet kategóriába tartozik, és 6 col képátlóval nagyobb megjelenítőt kap, így az sem meglepő, ha egyre kelendőbbek a 10 colos panelt tartalmazó tabletek. Az Acer Iconia One 10 pontosan ilyen.

Mármint nagy, és erőteljes. Inkább a 7 col átló dominál még mindig a piacon, de miért ne ruháznánk be – alig magasabb többletköltséggel – egy 10 colos darabra? Rögtön az elején leszögezzük: az Acer Iconia One 10 egy olcsóbb árfekvésű táblagép, jelenlegi ára az AcerShop-ban 70 ezer forint alatt van. Nézzük, milyen külsőt és belsőt takar eme kiváló ár-érték arány!

A tesztelt Acer Iconia One 10 fehér színben érkezett, mondanunk sem kell, mennyire divat- és kultuszteremtő ez a felállás az Apple iPad-jének megjelenése óta. De ez nem is baj, hiszen egy mobileszköznek nem feltétlen kötelező sötét tónust kapnia, azzal együtt, hogy a fehér árnyalat kimondottan uniszex „viselet” is lehet. No meg az elegancia sem hátrány, ebből is kapott rendesen az Acer Iconia One 10.

Kávája viszonylag széles, de közben mégis az egész kialakítás keskeny: az Acer Iconia One 10 igazán sikkes külsőt kapott, ügyelve arra, hogy azért némi konzervatív részletek is előtérbe kerülhessenek. Tehát tradicionális kialakítással, letisztult felülettel rendelkezik a készülék, pontosan úgy, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva.

Kellemes fogást nyújt az Acer Iconia One 10, bár ez már inkább a kétkezes kategória: igencsak nagy, terjeledelmes tenyérrel kell rendelkeznie annak, aki egy kézben meg tudja oldani a hordozást. Jó, kihajtott tenyérben elfér, de hát ugyebár azért az kifejezetten instabil. Vigyázzunk is vele, főként, ha úton-útfélen használjuk az eszközt.

Az Acer Iconia One 10 kialakítása, anyagminősége remek, bár prémiumérzetet inkább visszafogottabban érzünk. Nem is ez a szegmense ennek a tabletnek, sokkal inkább a masszív középkategória. Vagy talán kicsit több annál, hiszen a teljesítmény feljebb mutat mindenképpen.

7.0-ás verziószámú Android fut az Acer Iconia One 10-en, ennek megfelelően számos praktikus opciót érhetünk el a tablettel. A kijelző 10 col képátlós, IPS alapokon, kapacitív multitouch rendszerrel. A felbontás a mai kor átlagát hozza, tehát 1920×1080 FHD, ami bőségesen kielégíti a felhasználói igényeket.

1.5 GHz-es, ugyanakkor az eszközhöz mérten erőteljes Mediatek MTK8167A CPU dolgozik az Acer Iconia One 10-ben. A processzor 4 magos, és gyönyörűen alkalmas multitasking jellegű munkavégzéshez, felhasználáshoz.

Ahhoz, hogy a telepített Android alapú alkalmazások, játékok megfelelően fussanak, szaggatás- és lagmentesen, egy PowerVR GE8300 GPU szolgáltatja a hátteret. A lapka alapórajel-sebessége 600 MHz, ez bőségesen elegendő szinte minden jelenleg beszerezhető applikációhoz.

Mint minden mobilis eszköz, az Acer Iconia One 10 is kimondottan ajánlott social media tevékenységekhez. Itt jönnek képbe az elő- illetve hátlapi kamerák, előbbi 2, utóbbi 5 megapixelben tud fotózni, a maximális videóstream felbontás pedig értelemszerűen 1920×1080.

Tesztjeink során kétféle felhasználási mód került előtérbe: az egyik a HTML alapú irány, tehát a webböngészés, a másik az applikáció-centrikus vonal. Mindkét területen jól muzsikált az Acer Iconia One 10, a webböngészésnél elsődleges szempont az akkumulátor rendelkezésre állási ideje volt. A gyárilag ígért 10 órás üzemidőt majd’ megfutotta, 9.3 órát bírt az eszköz vegyes felhasználással, amely leginkább Facebook, illetve YouTube jellegű ténykedéseket vont maga után. Egyébként ezek az alkalmazások integrálva lettekaz Acer Iconia One 10-be, nyilván nem véletlenül.

A másik fő irányunk az applikációk futtatása kapcsán szerzett tapasztalatgyűjtés volt: hossabb autós utazásunkhoz telepítettünk többféle navigációs appot, hogy megnézzük, kellően optimális-e a hardver egy kompakt kiruccanáshoz. A tapasztalatok itt is jók lettek, bár az akku üzemideje kb. harmadára csökkent a fenti tesztekhez képest (web), viszont a hardver remekül bírta-vette az akadályokat, egyszer sem tapasztaltunk bizonytalan működési intervallumot.

Acer Iconia One 10 B3-A40FHD specifikációk

OS: Android 7.0 Nougat

CPU: Mediatek MTK MT8167A Quad-Core (1.5 GHz, 64-bit)

GPU: PowerVR GE8300 @ 600MHz

RAM: 2GB LPDDR3

ROM: eMMC 32GB

Kijelző: 10″ Multi Touch IPS FHD 1920×1200

Kommunickáció: Acer InviLink Nplify 802.11a/b/g/n/ac wireless LAN+BlueTooth 4.1

Kamera: 2 Mpix beépített mikrofonnal (előlap), hátul: 5 Mpix

Böngésző támogatás: HTML, HTML5, XHTML támogatás

Audio: Beépített sztereó hangszóró (2x1W)

Csatlakozók: 1xmicroUSB, 1×3.5mm audio csatlakozó

Memóriakártya: microSD max. 128 GB SDHC kompatibilis

GPS: van

Beépített szenzorok: accelerometer, G-Sensor

Méret: 258.4 x 167.15 x 9.15 mm

Súly: 530g

Akkumulátor: 22.4W / 6100mAh / 2cell Li-ion, akár 10 óra üzemidő

Integrált alkalmazások: Facebook, YouTube, Picasa, Twitter, Google+, Google Play Store, Google Talk, Google Maps, Messenger, Gmail, Google Current

Garancia: 2 év

Még több fotó: Techaddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS