TechAddikt Tesztek Acer Acer K650i LED projektor – vigyük magunkkal az irodát

[TESZT] Acer K650i LED projektor – vigyük magunkkal az irodát

Nyilván sokunkat elkapta a VB-őrület, de az is valószínű, hogy még nyáridő alatt is jönnek-mennek a prezentációk, vagy épp a hűs szobában tekergetjük kedvenc wheelünket kedvenc autós szimulációnkhoz. De mi is a közös ezekben a témákban? Egy biztos: projektorral könnyebb, már-már stílszerűbb. Acer K650i LED projektor teszt.

A hőn vert esti (vagy napközbeni) meccseket mennyivel egyszerűbb egy nagy kivetítővásznon nézni, mint mondjuk egy szintén nem apró százhuszonakárhány centi képátkójú LED tévén. Bár idén kihagytuk a VB-t, ezzel együtt az Acer hazai forgalmazója szerint is a mostani focis időszak egyik legkelendőbb darabjai a projektor-szegmensből keveredtek ki.

Fontos, hogy a projektor hordozható legyen: ha például elutaztunk – mondjuk egy business tripre – jó, ha van egy olyan kompakt vetítőeszköz, amellyel a prezentációnkat nagyobb előadóteremben is meg tudjuk tartani. Nem beszélve arról, ha a nyaralás mondjuk a játék jegyében is telik, elegendő Predator notebookunkat elpakolni, és máris mehet az össznépi gaming, kábé 2 méteres képátlóval.

Nos, a hosszabbra nyúlt bevezető nem volt véletlen, ugyanis legfrissebb tesztalanyunk, az Acer K650i minden fentebb leírt kívánalomnak maradéktalanul megfelel. Kompakt méretezése, kedvező kialakítása és nagy teljesítménye végett ideális választás munka- és otthoni környezetbe egyaránt.

Az Acer K650i hordozható LED projektor natív felbontása 16:9 1920×1080 full HD, ez egyben a maximium, ami kihozható a rendszerből. A sztenderd értéknek számító 1.4k Lumen fényerő is remek, világos, vagy inkább pontosabban fogalmazva enyhén félhomályos termek, helységek munkájához tökéletes. Bár 16:9 a képarány, a 4:3-as streameket is gond nélkül veszi, nem kétoldali levágással, hanem négyszögletesebb kép vetítésével.

LED izzót építettek az Acer K650i-be, ennek értelmében számolhatunk a magas élettartammal. Ez jelen modell esetében 20 ezer órára tehető, de ha végig ECO módban használnánk a projektort, úgy akár 30 ezer óra is lehet ez az érték.

Prezentációknál jól jön a beépített digitális zoom is, egy kétszeres, de így is szép kiemeléseket lehet elérni segítségével. Ilyen esetekben (is) előjön a torzulás, amely plusz-mínusz 30 fokot jelent horizontálisan és vertikálisan is, de a beépített korrekciós rendszer szépen simítja az esetleges bakikat. Bár így is észrevehető némi nyújtás vízszintben, de elenyésző; ráadásul streamtől is függ nagyban.

Mondhatni szemkímélőnek is a vetített kép felépítését, ugyanis az Acer K650i 120 Hz-et képes maximum vertical sync-ként produkálni. Ez lebontva 100 Hz-et tesz ki vertikálisan, 24 Hz-t horizontálisan, így adódik össze a kerekített 120 Herz érték.

Jó színtelítettséggel rendelkezik az Acer K650i, nem kevesebb, mint 1.07 milliárd színárnyalatot képes valós időben megjeleníteni. Ez 30 bites színmélységnek felel meg, és gyakorlatban is remek tónusok, árnyalatok vetülnek a vászonra. Mindez jól elkülöníthető, éles kontrasztokkal.

Nézzük részletesebben a Acer K650i-nál alkalmazott lencsetagot! A lencsének maximálisan F/1.5 rekeszértéke van, ehhez 11.62 milliméteres fókusztávolság tartozik. A minimális képátló fentiek tekintében 1.04 méter, viszont a maximálisan elérhető felület 7.62 méter. Ezt az értéket sikerült is hoznunk tesztjeink során, megfelelő paraméterekkel rendelkező helységben sikerült “szóra bírnunk” az eszközt. A minimális vetítési távolság mindössze 1 méter, a maximális pedig 7.4 méter.

Végül pedig nézzük a Acer K650i csatlakoztathatóságát: a jelenleg legpopulárisabb aljzatok (például HDMI) jelen vannak, EDTV szabványtól a SECAM-on át minden jelenleg futó norma lejátszható. OS tekintetében is teljes a lefedettség, MacOS és Windows felületekkel is tökéletesen működött a rendszer.

Acer K650i specifikációk

Natív felbontás: 1920×1080 FHD

Maximális felbontás: 1920×1080

Fényerő: 1400 Lm

Natív képarány: 16:9, 4:3 kompatibilis

Kontrasztarány: 100000:1

Digitális zoom: 2x

Maximum vertical sync: 120 Hz

Maximum horizontal sync: 100 Hz

Maximum vertical sync: 24 Hz

Színtámogatás: 1.07 milliárd szín, 30 bit

Lencsetag: manuális fókuszú, F/1.5

Maximum fókusztávolság. 11.62 mm

Minimum vetített képátló: 1041.40 mm

Maximum vetített képátló: 7.62 mm 300 fok

Minimális vetítési táv: 1 m

Maximális vetítési táv: 7.40 m

Optikai zoom: 1x

Izzó: LED

Élettartam: 20000 óra

Élettartam ECO: 30000 óra

Aljzatok: USB, USB Mini-B, USB Type-A, 2 HDMI, VGA, 3.5 mm audio

Energiafelvétel, működés közben: 125 W (ECO: 80 W)