TechAddikt Tesztek Acer Acer Nitro G550 – nincsenek határok és korlátok

[TESZT] Acer Nitro G550 – nincsenek határok és korlátok

Megérkezett szerkesztőségünkhöz az Acer Nitro G550 gaming projektor, már vártuk. Úgy érezzük, nem hiába – teszt.

Megszokhattuk már, hogy szinte minden szegmensben visszaköszön a gaming, a gamer célközönség pedig ennek bizonyára (nem titkoltan) nagyon örvend. Mára van gaming notebook, gaming PC, gaming tablet, gaming telefon, és természetesen gaming projektor is.

Ezeknek a gaming protektoroknak – így magának az Acer Nitro G550-nek is – nagy előnyük, hogy alapvetően bár játékra tervezték, de emellett a tekintélyes háttérerőforrások (hardver) végett rendkívül sokoldalú felhasználásra is alkalmas. Tehát ha beruházunk egy gaming projektorra – jelen esetben egy Acer Nitro G550-re – nagyon jól bírunk járni, és nem kifejezetten rövidtávon.

Az Acer Nitro G550 letisztult felületet, kialakítást kapott. Természetesen a sötét színtónus dominál, ehhez az elmaradhatatlan vöröses betétek társulnak, így remekbeszabottan illik az Acer gaming palettájába. Mindezeknek köszönhetően a dizájn ismét nincs túlbonyolítva, a lényegre koncentrál, és ez pontosan így is van rendjén.

Az igazán monumentális játékélményre tervezett Acer Nitro G550 megkapta a ColorPurity és ColorBoost 3D technológiákat, 1080p 120 Hz felbontást produkál. A 8.3 ms-es alacsony bemeneti késleltetés révén a játékok látványa hihetetlenül finomra hangolttá válik, ezt saját tapasztalataink is alátámasztják. Magas szintű színhűséget is kapunk, ebből kifolyólag a gamerek ténylegesen a játékban érezhetik magukat. Mi is így tettünk, és kellőképp élveztük is.

Végeredményben nem számít a streamelt kép mikéntje kategória tekintetében: kristálytiszta megjelenítést kapunk, ehhez 120Hz frissítés tartozik. A renderelés – ahogyan már feljebb is utaltunk rá – rendkívül finom, mely elsősorban sport- és akciójátékok esetében lehet releváns.

Az Acer Nitro G550 projektor tehát egyértelműen elhozza a csúcsminőséget képminőség terén, még akkor is, ha “csak” FHD felbontást bír felmutatni (Rec. 709 HDTV sztenderd). Számos intelligens extrát is kapunk még pluszban, úgy mint az Acer Display Widget, ami még több intuitív konfigurációs beállítást tartalmaz. Az integrált 10 W hangszóró erőteljes hangzást produkál – igaz, nem sztereó -, így a filmek még élethűbbé válhatnak; persze azért egy kellemes kis 5.1/7.1 hangrendszer az igazi alá. Opcionális vezetéknélküli vetítésre is van mód, az Acer LumiSense dinamikus képbeállítási lehetőséggel és az Acer BlueLight Shield szemvédő funkcióval egyetemben.

1080p (1920×1080) HDTV felbontással különböző videómódok állnak rendelkezésre az Acer Nitro G550 esetében. Mindezt annak érdekében, hogy csúcsminőségben élvezhessék a felhasználók egyebek mellett a Blu-ray lemezes filmeket, s természetesen a játékokat. A kontrasztarány az Acer Nitro G550 tekintetében akár 10000:1 is lehet, dinamikus feketeszint támogatással (DynamicBlack), mely minden egyes képkocánál külön mutatja ki hatását, összehangolva a fényerő automatikus beállításával.

Mint ahogyan arra már utaltunk is több ízben, az Acer Nitro G550 projektor alapvetően gamereknek lett tervezve, speciális gameplay módokkal, annak érdekében, hogy az összes játék megfelelő megjelenítést kaphasson. Az egész 3D szemüveggel párosítva pedig remek 3D játékélményt nyújt, ebben támogatja a rendszert a HDMI 3D szabvány is.

Az Acer Nitro G550 projektor a futtatott játékok sötétebb színárnyalatait is optimálisan kiemeli, előtérbe helyezi; a fejlett kontrasztautomatika pedig mindig a legmegfelelőbb háttérvilágítást teszi a megjelenített tartalom alá. A fejlett technológia alkalmazása révén minden egyes képkockát megvizsgál a rendszer automatikusan, fokozva a vizualitás minőségét, a kontrasztnak és a színmegjelenítésnek egyfajta masszív boostot adva. A még szélesebb színtartományért pedig a fejlett RGB színpaletta, valamint a ColorPurity felel az Acer Nitro G550 esetében. A ColorPurity élettel teli vörös (R), gazdag zöld (G), valamint mély kék (B) árnyalatokat garantál, mindezt a realisztikus megjelenítés érdekében.

Egyértelműen a moziszerű minőségért a Rec. 709 HDTV szabvány felelős. Az Acer Nitro G550 hűen képes reprodukálni az eredeti színeket és tónusokat, megadva ezzel a felhasználónak a legautentikusabb élményt. Az eszköz ColorBoost 3D technológiájával finomrahangolt fényerőbeállításokat képes végezni, csakúgy, mint a színmegjelenítés terén, legyen szó akár 2D vagy 3D felhasználásról. Az automatika tökéletesen kompenzálja a szaturációt és a színhőmérsékletet.

Mára egyértelműen a 4K tartalom vitathatatlan meghatározója a gamingnek és a streamingnek egyaránt. A G550 képes 4K HDR Rec.2020 jelet fogadni, és tökéletesen átalakítani azt 1080p felbontásra. A 4K és HDR kompatibilitás végett a felhasználók szinte bármilyen tartalmat megjeleníthetnek. Az Acer LumiSense technológia által minden egyes képkocka analizálás alá esik, így érhető el a legoptimálisabb megjelenített képminőség. A LumiSense intelligens felügyelet és dinamikatartomány-optimalizálás végett az összes sötét részlet tisztán megjeleníthető, minőségromlás nélkül – ebben az esetben is.

Acer Nitro G550 specifikációk

Maximum felbontás: valós FHD 1920×1080 (1080p)

Képfissítési frekvencia FHD: 120 Hz

Tömörített felbontás: 4K2K maximum 3840×2160 (2160p)

Képfrissítési frekvencia UHD: 60 Hz

Színmegjelenítés: 1.07 milliárd színárnyalat

Fényerő: 2200/1760 ANSI Lumen (Standard/ECO)

Kontrasztarány: 10000:0

Zajszint: 31 dBA/23 dBA (Standard/ECO)

Képarány: 16:9 valós, 4:3 kompatibilis

Vetítési távolság: 1.0 m (minimum), 8.04 m (maximum)

Vetített képméret: 28″/72 cm (minimum), 300″/762 cm (maximum)

Izzó típusa: OSRAM 250W

Izzó élettartam: 3500 óra/10000 óra/12000 óra (Standard/ECO/Extreme ECO)

Energiafelhasználás: 305W/1W (működés/standby)

Csatlakozók: RGB analóg/komponenes, D-SUB x2, RCA kompozit x1, HDMI 2.0 x1, HDMI/MHL x1, 3.5mm audio x1

Méret: 313x240x110.7 mm

Súly: 3.1 kg