TechAddikt Tesztek Acer Acer Predator 17 G9-791 – csúcsteljesítmény és hordozhatóság

[TESZT] Acer Predator 17 G9-791 – csúcsteljesítmény és hordozhatóság

PC vagy konzol? Örök vitatéma, nem is megyünk bele részletesebben, ugyanis nem ez a fő lényege cikkünknek. Az viszont vitathatatlan, hogy az asztali PC- és notebook szegmens megállíthatatlanul tör előre, és valljuk be: több lehetőséget bír kínálni, mint a játékgépes irány. Praktikusabb szemlélettel bírók pedig egyenesen hordozható eszközt keresnek, olyat, ami még a mai átlagosnál masszívabb felszereltséggel bíró desktop PC-ket is leelőzik a versenyben. Nos, az Acer Predator 17 G9-791 pontosan ilyen.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-001

Ne higgyük, hogy a közel 1 millió forintos vételár túlzó lenne egy ilyen, vagy hasonló esetben. Azaz túlzónak hathat, ha nem támasztunk magasra törő igényeket, nem fontos, hogy bármelyik modern, kortárs játék kivétel nélkül 60 FPS körül fusson, akár kivezérelt UHD felbontásban. Ha ezeket mind latba vetjük, ugye, hogy mégsem olyan sok ez az összeg? Főként, ha számolunk azzal, hogy egy ilyen erős hardveres környezet bizonyára jó pár évig erős is marad, előremutatóan, úgyhogy nem lesz szükség fejlesztésre egyhamar.

Az Acer Predator 17 G9-791 leegyszerűsített, minimalista kivitelezéssel, ugyanakkor hangsúlyos, gamer szellemiséggel érkezik, mely utóbbi a külalakra is kihatással van természetesen. A tokozás mattfekete anyaga nagyjából ellenáll a szennyeződéseknek, ujjnyomok is csak elvétve tűnnek fel a burkolaton. A formavilág nem egységes, a sarkok csapottak, a kijelző hátlapján élénk Predator felirat ékeskedik, mely természetesen több árnyalatban is képes világítani (klasszikusan a vörös tónus az, ami igazán kihozza a termék gamer vonatkozását).

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-005

Bár már láttunk hasonlót, mégis a leginkább hangsúlyos részlet az Acer Predator 17 G9-791 esetében a dupla hűtőventillátoros levegő-elvezetés, egybefüggő, szintén vörös színben tálalt rácsozással, amely a hátoldalon található. Örvendetes, hogy más gyártók hasonszőrű megközelítései is ilyen jelleggű levegőáramoltatással lettek felruházva, ez sokkal optimálisabb keringetést tesz lehetővé, mint az oldalakra, vagy épp az alulra tervezett lamellák.

A mattfekete vonulat folyatatódik a billentyűzetnél is, QWERTY kiosztással, tehát magyar lokalizálttal nem nagyon számolhatunk. Kit is érdekel az, hogy nincsenek ékezetek egy gamer noteszgépen? Aki írni akar, válasszon a business portfólióból – mondhatnák jogosan a felhördülő játékosok, és valahol igazuk is van. Ennek ellenére ha nagyon muszáj, lehet gépelni ezeken a kiosztásokon is, vakon, megszokásból, higgyék el: nem túl ördöngös feladat.

Kiemelt WASD billentyűket kapott az Acer Predator 17 G9-791, ami azt jelenti, hogy a szóban forgó, játék alapvető fel, le, jobbra, balra irányításáért felelős gombsor kiemelt megvilágítást kapott az oldalakon. Hasonló módon lett kialakítva a négy klasszikus kurzorbillentyű is, úgyhogy ki-ki kedve szerint döntheti el, hogy mely négyesre bízza az irányítást.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-12

Természetesen makró billenytűket is kijelölhetünk, ezek dedikált gombok a klaviatúra felső részén, a funkcióbillentyűk felett. Természetesen az Acer Predator 17 G9-791 előtelepített szoftverei közt megtalálhatjuk a kifejezetten erre a célra fejlesztett alkalmazást is, mely segítségével könnyűszerrel hozzárendelhetjük a kiegészítő funkciókat játékon belül. Kézre is esik a kialakítás, gond nélkül vehető használatba az akció során, úgy, hogy az minimális megszokást igényel csak.

Nem kifejezetten vékony az Acer Predator 17 G9-791 burkolati kialakítása, de ez nyilvánvaló is, hiszen ekkora teljesítménynek kell is a megfelelő hűtés, illetve a hardveres kialakítás is igényel némi helyet. Bár mára kezd kifutni, de azért kapott a termék optikai  író-olvasó kombót is (Bluray), továbbá az egész vázszerkezet, s maga a burkolóanyag is fokozottan ütés- és stressztűrő.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-003

Ha eddig belefutottunk egy highend kategóriás gamer laptopba, akkor az 1920×1080 maximális full HD felbontás is csemegének számított. Természetesen most is az, hiszen a jelenleg legáltalánosabb szabvány ez, a WQHD és UHD vonal még egyelőre várat magára elterjedés terén, azzal együtt, hogy jó az irányvonal, körvonalazódnak a piaci igények.
Nos, az Acer Predator 17 G9-791 nálunk járt tesztpáldányának 17.3 col képátlós IPS LED háttérvilágítást kapott kijelzője UHD 4K felbontást is képes megjeleníteni (3840 x 3160 képpont), valamint a tökéletes képminőségért az Acer Comfyview technológia felel. A kijelző természetesen matt, így a tükröződéstől sem kell tartani játék, illetve használat közben.

Intel Core i7-6700HQ quadcore processzor dolgozik az Acer Predator 17 G9-791 belsejében, 6MB közvetlen gyorsítótárral felvértezve. Az intelligens rendszernek köszönhetően 2.6 Ghz és 3.5 GHz közötti tartományban lehet az órajelfrekvenciával tervezni, úgy, hogy a rendszer stabilitása fix és biztonságos marad. Ezt próbáltuk is, igaz, 3.5-ig nem mentünk el, de az állandó 3.2 GHz megvolt.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-008

Bár az alap konfiguráció 16 GB fedélzeti RAM-ot jelent, a tesztgép 64 GB-os DDR4 adaggal lett felszerelve, gyárilag is egyébként ugyanennyi a méretezés ennél a modellnél. Elsőre lehet, kicsit túlzó ez a mennyiség, hiszen a jelenlegi játékkínálat vajmi kevés arányban használja ki ezt az erődemonstrációt, viszont kétségtelen, hogy upgrade szempontjából e téren is meg lehet nyugodni – egy darabig. Az UHD előretörése nagy valószínűséggel egyre több RAM-ot igényel és emészt majd fel, de azért reméljük, hogy egyelőre még utópia a 128 GB fedélzeti memória, vagy attól feljebb.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb játék felkerülhessen az Acer Predator 17 G9-791 háttértárába, egy 2 TB kapacitású 7200 RPM-es HDD került a notebookba. A rendszer- és egyéb fájlok tárolására 2 db 512 GB-s SSD lett rendszeresítve, melyek írási- és olvasási sebessége elfogadható, azonban lehetne egy kicsit gyorsabb is az adatmozgatás.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-014

Nyilván fontos egy játékra kihegyezett PC, jelen esetben egy notebook esetében az, hogy széles körű csatkakoztathatósággal rendelkezzen. Az Acer Predator 17 G9-791 3 darab USB 3.0 aljzatot kapott, ezek közül az egyik kikapcsolt módban is biztosítja külső eszközök USB-n át történő töltését. Elmaradhatatlan az USB 3.1 szabványú Thunderbolt 3 technológiát használó port jelenléte, de DisplayPort-on keresztül is kivezérelhetjük a kívánt képforrást külső megjelenítőre. Emellett a HDMI 2.0 alkalmas a hagyományosabb videostream átmozgatására, így teljes a lefedettség. Line in bemenet nincs, van viszont 3.5 milliméteres fejhallagató csatlakozóaljzat, valamint kapunk mikrofonbemenetet is.
Szimpla VGA került integrálásra a Acer Predator 17 G9-791-be, tehát nem kapunk hibrid felépítést kiegészített Intel videólapkával. Minek is, hiszen a tesztben szereplő gép alapvetően játékos célokat szolgál, tehát legyen a leginkább lényegre törtő a körítés, nem igaz? Az NVIDIA által jegyzett GeForce 980M-hez 4 GB fedélzeti dedikált GDDR5 VRAM-ot társítottak, így az UHD 4K ismételten látható, hogy zökkenésmentes megjelenítést kaphat – és kap is.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-007

Több játékot is bevetettünk tesztjeink során. Elsőként a már tradíciónak számító World of Warcraft, illetve annak legutóbbi expanziója, a Warlords of Draenor érkezett a tesztpadra. A GeForce Experience által optimálisnak ítélt beállításokat jelen esetben kihagytuk, mindent maximumra húztunk a játék menüjében. Úgy, hogy a CPU 2.6 GHz-n maradt, valamint a GPU-hoz sem nyúltunk, új grafikus felületen (Garrison) a játék 99.8 FPS-t produkált limit nélkül.

Bár sokan mondhatják, hogy a World of Warcraft nem gépigényes, ezt cáfoljuk, ugyanis kifejezetten combos vas kell alá, ha az új kiegészítőket is látványos részletességgel kívánjuk futtatni.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-009

Utána a Project Cars című, nem kicsit highend grafikával felruházott cím következett. Itt is maximumra járatva bőven 100 környékén járt az FPS szám, még akkor is, amikor zsúfolt, tömött pályaszakaszokon versenyeztünk a többi vetélytárssal.

Beleugrottunk közben a Tom Clancy’s The Division bétatesztjébe is. Jól jött, hiszen egy, még a bétafázisnan leledző, egyébként viszonylag gépigényesnek beirányozott játék optimalizálatlan mivoltában tudja csak igazán megizzasztani a hardvert. Az Acer Predator 17 G9-791-et nem tudta, igaz, UHD 4K beállítást maxra húzott részletességgel nem sikerült minden esetben kinyernünk a menüből, de WQHD-ban ismét 100 FPS felett jártunk, a leginkább megjelenítésigényes pontokon is.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-013

Végezetül pedig a Star Wars Battlefront következett. Ez azért is fontos, mivel a hazai hivatalos viszonteladó, az AcerShop az Acer Predator 17 G9-791 modelleket előtelepített SW Battlefront-tal kínálja. S bár az alap gépigénye nem vészes a játéknak, mi mégis megjárattuk 4K felbontáson, mindent maximumra húzva – az eredmény ebben az esetben is kimagasló lett, bőven hozva a jelenlegi konzolok 60 FPS átlagát. Igaz, ott „csak” 1920×1080-ban gondolkodhatunk.

Kőkemény multiplayer partikat is bonyolíthatunk nyilván a Acer Predator 17 G9-791 modellel, ennek örömére egy Killer Wireless-AC 1535 egység lett beépítve (802.11ac). Internetkapcsolattól függően teljes lag- és latency mentes játékot tapasztaltunk a WoW és az SW Battlefront esetében.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-017

A tökéletes hanghatáshoz egy 2.1-es hangrendszer áll rendelkezésre. A 2.1 tényleges része egy subwoofer is, amely reális lemodellezéssel közvetíti a hangot a felhasználó irányába. Minőség tekintetében egy 10-es skálán erős 8-as, de ahhoz képest, hogy notebook konfigurációhoz tartozó hangtechnikáról van szó, a 9-10 pontot is megérdemelheti akár.

Ha nagyon elvetemülten szeretnénk a teljesítményt előtérbe helyezni az Acer Predator 17 G9-791-nél, akkor a Cooler Master Bluray író helyére beépíthető opcionális hűtőrendszerrel tehetjük teljessé a képet. Ezt nem próbáltuk, hiszen az alapból leadott teljesítmény is bőségesen elegendő volt a használathoz.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-006

Ha az utazás közbeni játékélményt preferáljuk inkább, akkor sincs gond, hiszen az Acer Predator 17 G9-791 beépített 8 cellás, 88Wh-s illetve 6000 mAh-s akkumulátora meglepően hosszú rendelkezésre állást biztosít. Folyamatos használattal, nem energiatakarékos, hanem teljesítménycentrikus Windows 10 beállításokkal közel 3 órát sikerült kihoznunk, igaz, esetünkben nem játékok futtatása volt az állandó, bejátszott egy-két kevésbé processzor-és gpu igényes folyamat futtatása is.

acer-predator-17-g9-791-techaddikt-teszt-002

AcPredator 17 G9-791 specifikációk

CPU: Intel Core i7 6700HQ @ 2.6-3.5 GHz

RAM: 64 GB DDR4 SDRAM

Kijelző: 17.3 col 16:9 3840×2160 UHD 4K IPS

Grafika: NVIDIA GeForce GTX980M 4 GB GDDR5 VRAM

Háttértár: 2×512 GB SSD, 2 TB HDD @ 7200 RPM

Optikai meghajtó: Blu-Ray/DVD kombó

Kártyaolvasó: 2-in-1 SD/MMC

Kamera: AcerCrystal Eye HD webkamera

Hálózat: integrált Killer 802.11ac, beépített Bluetooth 4.1

Aljzatok: 1x fejhallgató 3.5 mm, 1x mikrofon 3.5 mm, 3xUSB 3.0, 1xUSB 3.1, 1xRJ45 LAN, 1xHDMI 2.0, 1xDisplayPort 1.2

Hang: beépített hangszórók (2.1 mélynyomóval), beépített mikrofon

Akkumulátor: 8 cellás lítium-polimer 88 Wh 6000 mAh

Méretek: 423×321.5×39.7 mm

Súly: 3.95 kg

OS: Windows 10