TechAddikt Tesztek Acer Acer Predator Helios 300 PH317-51-72Z2 – az újgenerációs játék élménye

[TESZT] Acer Predator Helios 300 PH317-51-72Z2 – az újgenerációs játék élménye

Létezik olyan, hogy belépőszintű gamer notebook? Persze. És olyan, hogy belépőszintű, kategóriájánál magasabbra mutató irányvonalat képviselő gamer notebook? Olyan is van, élénken példázza a Acer Predator Helios 300. Teszteltük.

Amolyan Predator-gyermek az Acer Predator Helios 300, ez nem vitás. Bár a nagytestvérek is hasonló (külső) paraméterekkel rendelkeznek, itt azért mégiscsak észrevehető néhány redukáló jellegű történés a specifikációban. No de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük a részleteket.

Ahogyan annak lennie kell, az Acer Predator Helios 300 esetében is a tokozás, azaz a készülékház masszív, robosztus anyagokból épül. Ugyanakkor a tervezésnél ügyeltek arra is, hogy a masszív kialakítás ne menjen a vékonyság rovására: ennek megfelelően az eszköz a kategória képviselőihez képest is kimondottan vékonynak számít. És ez nagyon fontos napjaink rohanó világában.

A fedlap hordozza a félreismerhetetlen Predator-stíluselemeket, magát a feliratot, illetve a logót is – itt máris megkapjuk a megfelelő sugallatot arra vonatkozóan, hogy ez bizony egy hamisítatlan, játkosszférának beirányzott masina.

Érdekes egyébként, hogy tapasztalataink szerint olyanok is választanak gamer gépet, akik alapvetően nem nagy játék fanek, hanem egész egyszerűen bivalyerős hardverre van szükségük hétköznapjaik (munkájuk) során. Nos, a Acer Predator Helios 300 pontosan ilyen: egyszerre képes kiszolgálni szinte minden olyan igényt, amelyet egy korszerű laptop irányába lehet támasztani.

Az oldalakon számos csatlakozóaljzattal rendelkezik az Acer Predator Helios 300. Kapunk hagyományos USB 3.0 felületet, ehhez kikapcsolt állapotban töltés funkciót is elérhetünk. Elmaradhatatlan az egyre népszerűbb ISB Type-C bemenet is, ez egy 3.1-es alapból, és 1.5 Gbps adatátvitelre is képes. Mindezeken felül megtalálható a Acer Predator Helios 300 felhozatalában 2 darab USB 2.0 port is, valamint 3.5 milliméteres kombinált jack aljzaton keresztül csatlakoztathatunk fejhallgatót, mikrofont is, de vonalkimenetnek is jól hasznosítható erősítőhöz, hangfalhoz.

A napokban zajlott le az Acer évvégi sajtótájékoztatója, mely keretein belül pont a Predator portfólió volt fókuszba helyezve (összefoglalónk hamarosan). A prezentáció keretein belül elhangzott, hogy eleddig a kijelzők képfrissítésére nem fordítottak a gyártók különösebb hangsúlyt, alapból a 60Hz „járt”, de hamarosan ez másképp lesz. Izgatottan várjuk, meg azt is, hogy lesz-e V-SYNC vagy FreeSync támogatás; addig is marad a hatvan hertz, ami a Acer Predator Helios 300 esetében is alapvető.

17.3 col képátlós IPS LED matt képernyőt kapunk az Acer Predator Helios 300 esetében, ez full HD 1920×1080 képpont felbontást tud, és rendelkezik az Acer Comfyview technológiával is.

NVIDIA GeForce GTX 1060-as VGA felel a brillírozó megjelenítésért, 6 GB dedikált VRAM-mal. Hibrid megoldásként áll rendelkezésre a fedélzeti Intel HD Graphics 630 lapka, ezzel jelentős energiamegtakarítást érhetünk el például irodai munkavégzés, vagy szimpla webböngészés során.

Mindehhez szükséges egy combos CPU: az Acer Predator Helios 300 origója egy legújabb generációs Intel Core i7-7700HQ quadcore Hyper Threadinggel. Az egész komplexen 6MB cache-t tartalmaz, és az alapórajel-frekvencia 2.8 GHz, de stabil overclockkal akár 3.8 GHz-ig is felhúzható. Méréseink is pont ezt igazolták, e téren is jól teljesített az Acer Predator Helios 300.

Volt World of Warcraft, de volt Call of Duty WWII is a teszthez felhasznált játékok felhozatalában. Érdekes módon a WoW még mindig inkább processzor, mintsem GPU-igényes, ennek megfelelően stabil 60 FPS-t produkált alapbeállításokkal, természetesen az 1060-as GPU-t használva.

A COD WWII már más tészta, ez már kicsit izzasztotta a hardvert, kiváltképp maximum grafikai beállításokkal futottunk neki a feladatnak. Sajnos a Acer Predator Helios 300 nem támogatja a HDR-t a COD WWII esetében sem, így kénytelenek voltunk beérni e beállítás nélkül. Panaszra okunk nem volt, FHD-ban a COD 35-40 FPS-t gond nélkül hozott, annak ellenére, hogy az optimális konfig korábbi méréseink szerint legalább 16GB RAM és 8GB VRAM volt – 4K UHD-ban ennél feljebb, 32GB RAM-on és szintén  8GB VRAM-on futott tesztünk.

7 órás folytonos üzemidőt ígér a gyártó az Acer Predator Helios 300 esetében egyetlen töltéssel. Visszafogott használat mellett (Edge, Office, némi mediaplayer) sikerült kipasszíroznunk 6.3 órát a 48 Wh-s 3220 mAh-s 4 cellás lítium-ion akkumulátorból. Intenzívebb használattal (Premiere, COD WWII, mediaplayer, Edge) az időtartam nagyjából a felére, 3.4 órára csökkent.

Acer Predator Helios 300 specifikációk

 

CPU: Intel Core i7-7700HQ Quad-Core + Hyper-Threading (6M Cache, 2.80 – 3.80 GHz)

RAM: 8GB DDR4

ROM/SSD: 256GB PCIe SSD/1TB HDD

Kijelző: matt b17.3″ FHD 1920×1080 Acer Comfyview IPS LED

VGA: Intel HD Graphics 630/NVIDIA GeForce® GTX 1060 6GB GDDR5

Hang: Dolby Audio Premium és Acer TrueHarmony Plus hangrendszer

Kommunikáció: 802.11a/b/g/n/ac wireless LAN, 2.4 GHz és 5 GHz működési frekvencia, 2×2 MU-MIMO technológia, Bluetooth 4.0, Gigabit Ethernet LAN, Acer Crystal Eye SHDR webkamera 1.3Mpix+dupla beépített mikrofon

Akkumulátor, üzemidő: 48 Wh/3220mAh/ 15.2 V/4-cell Li-ion, akár 7 óra üzemidő

Csatlakozók: SD kártyaolvasó, 1x USB 3.0 (Power Off Charging funkció), USB Type-C (USB 3.1 Gen 1 5Gbps), 2x USB 2.0, 1xHDMI 2.0 port, 1×3.5mm headset/hangszóró + mikrofon kombó csatlakozó, 1xEthernet (RJ-45)

Beviteli eszközök: magyar nyelvű, vörös háttérvilágítású billentyűzet, numerikus paddal, Acer Precision touchad, többujjas műveletek támogatása, funkció gombok (Fn gombbal): hangerő szabályzás, fényerő állítás, médiavezérlő gombok, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás (külső kijelző csatlakoztatásakor)

Extrák: „WASD” és kurzor gombok vörös keretben kiemelve játékosoknak, vörös billentyűzet háttérvilágítás

Méretek és súly: 432.32 x 289.91×29 mm/3.0 kg

Garancia: 3 év

Még több fotó: Techaddikt.hu Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS