TechAddikt Tesztek Acer Acer Predator Z1 Z301C – játékélményre hangolódva

[TESZT] Acer Predator Z1 Z301C – játékélményre hangolódva

Talán sosem lesz vége annak a találgatásnak, miszerint meddig növekedhet az alapvetően gaming célra szánt monitorok képátlója. Manapság a 27 col az átlag, e felett azonban viszonylag ritka a választás lehetősége – ennek alapvetően pénztárcánk szab határt. Persze vannak kivételek mindkét tekintetben: megnéztük, mit tud az Acer Predator Z1 Z301C ívelt gaming kijelző.

 

Először is: a monitor kereken 30 colos képátlóval bír, ami egészen pontosan 74.93 centiméter látható felületet jelent (természetesen átlósan értve ezt is). A dobozolás viszonylag egyszerű, nem kell multi-segítség ahhoz, hogy kicsomagoljuk az egyébként testes és súlyos darabot.

A talp van egyedül külön csomagolva a dobozban, maga az állványpanel integrálva lett a kijelző tokozásának hátlapjába. Ez praktikus megoldás, hiszen annyi a teendőnk csak visszacsomagolásnál, hogy a talp leválasztása után egyszerűen a burkolathoz hajtjuk a tartókonzolt, és becsúsztatjuk a hungarocellbe.

Kellemes kialakítást kapott a Acer Predator Z1 Z301C, erős, masszív, robosztus anyaghasználattal. Esztétikai szempontból sincs kivetnivaló, a matt műanyagfelületek (káva részletei például) kevésbé vonzzák a port, és ráadásként tetszetősek is. Ez persze relatív, a legjobban nyilván azt szeretjük, ha nincs is káva, bár az leginkább többmonitoros megoldásoknál lényeges.

Az Acer Predator Z1 Z301C 30 col képátlós VA panelt kapott, maximális felbontása pedig 2560×1080, ami alapvetően a “sima” full HD 21:9 képarányú megfelelője. A kijelző fényerejére 300 cd/m2 eloszlás jellemző, ennek köszönhetően kiváló a kontrasztarány is – 3000:1, valamint az ellenfényből adódó tükröződéseket is jól kisimítja.

A hajlított, ívelt VA panel 178 fokos betekintési szöggel bír, ami szintén kiváló érték, bár lenne mit javítani még rajta. Így alapjában véve teljesen rendben kivitelezhetők több résztvevős játékesemények (akár esport jelleggel is), hiszen a 178 fok igen nagy intervallumban fed.

NVIDIA G-SYNC technológiát használ a Acer Predator Z1 Z301C, tehát a folyamatos stream borítékolt. Ehhez még kivételes 200 Hz-es képfrissítés is párosul, úgyhogy az instant játékélmény egyértelmű. Mindehhez már csak hab a tortán a valós, 4 ms gray to gray válaszidő.

Több játékhoz is kapóra jött az Acer Predator Z1 Z301C tesztelése: elsőként a WRC7-et vetettük be. Alapvetően azért, mert egy autós szimulációnál nagyon fontos, hogy hasonló lemodellezést érjünk el, mint maga a szélvédő kialakítása, illetve a kitekintés széles szögben is elsődleges: a 21:9 képarány tökéletes erre. Az ívelt kialakítás is sokat nyomott a latba, mivel a látómező (perifériás is) így szinte teljes lefedést kapott.

Kíváncsiak voltunk a resonse ténylegességére is, ezért néhány napon át a frissen érkezett Destiny 2 PC-s verzióját is teszteltük. Mivel egy multis online lövöldéről van szó ebben az esetben, fontos volt a remek válaszidő, a korrekt kontrasztarány, illetve maga a képfrissítés is. Mindent megkaptunk, amit lehetett, így elégedetten álltunk fel a teszt végeztével a billentyűzet, s persze a monitor mellől.

Használtuk a monitor egyik nagy kiváltságát, nevezetesen a Tobii Eye Tracking-et. Ehhez kell a játék támogatása is természetesen – nagyszerű feature ez, a játékban alkalmazandó reakciókat nagyban növeli, kiteljesíti. Úgy, hogy a fejünket nagyon mozdítani sem kellett közben.

Mivel a G-SYNC támogatással rendelkező kijelzők Display Port-ot kapnak, ezért sajnos az Acer Predator Z1 Z301C sem rendelkezett más video inputtal. Ugyanakkor elegendő ez is, hiszen manapság minden olyan gép, amely elbírja a 21:9 képarányos megjelenítést, rendelkezik DP-vel.

Acer Predator Z1 Z301C specifikációk

Panel: ívelt, 30 col képátlós 21:9 VA

Felbontás: 2560×1080

Panel fényerő: 300 cd/m2

Képfrissítés: 200 Hz

Panel válaszidő: 4 ms

Bemenet: Display Port

Betekintési szög: 178 fok (vízszintes, függőleges)

Kontrasztarány: 3000:1

Beépített hangszórók: 2x3W

Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS

Szólj hozzá!