TechAddikt Tesztek Acer Acer Swift 7 SF713-51-M9ML – már-már papírvékony megoldások

[TESZT] Acer Swift 7 SF713-51-M9ML – már-már papírvékony megoldások

Inkább mappa jelleg, stílszerűen akár borítéktáskában is elfér. Épp ezért alapvetően a gyengébbik nem örül nyilván az gyártó pillekönnyű és leheletvékony ultrabookja érkezésének, bár univerzális mivolta végett kimondottan ajánlott azoknak, akik folyton úton vannak. Acer Swift 7 teszt következik.

Mára kiforrott divattá avanzsál a kompakttá tétel, a hordozhatóság, s nem utolsó sorban a diktáló épp aktuális dizájntrendek alkalmazása. Főként, ha notebookokról van szó, bár ez a kategória, amelybe az Acer Swift 7 tartozik, sokkal inkább az ultrabook vonalat jelenti; egy olyan irányt, amely alapvetően a kompromisszummentességről kell, hogy szóljon.
Az Acer Swift 7 esetében szinte megkapunk mindent, amelyre a mobilitás előtérbe helyezésével vágyunk: kényelmes, akár menet közbeni használatot, masszív akkumulátort, tűéles képmegjelenítést, s nem utolsó sorban trendi küllemet. Mindezt úgy, hogy sikerült prémiumérzetet csempészni az Acer Swift 7 minden egyes részletébe, amiért külön csillagos ötös a tajvani gyártónak – bízzunk benne, hogy a jövőben folyamatosan megmarad ez a szellemiség (bár más kategória, de elég egy pillantást vetni a Predator lineupra akár).

Nem túlzás, hogy jelenleg világelső vékonyság tekintetében az Acer Swift 7, igaz, a konkurencia mindössze néhány ezrelékkel marad el, ami szabad szemmel szinte nem is észrevehető. Mint tudjuk, az adatok, paraméterek beszélnek, nyilván lesz ennél vékonyabb is (de minek?), viszont úgy érezzük, hogy így, jelen formájában is bőven tökéletes a koncepció.

Teljes fémötvözetű, unibody készülékházat kapott az Acer Swift 7, szálcsiszolt felülettel, mellőzve mindennemű műanyag hatást még a klaviatúra környékén is. A kidolgozás mesteri, fekete és arany árnyalatok váltják egymást, így máris behatárolható a célközönség (ahogy feljebb is kifejtettük), valamint érezhető máris a leendő népszerűség. Ugyanis az Acer Swift 7 viszonylag rövid ideje kapható csak, ám a visszajelzések azt mutatják, hogy arányaiban jó eladási mutatók születtek már mostanra is.

Intel Core i5-7Y54 duplamagos CPU került a csinos tokozásba, természetesen megkapta a lapka a Hyper Threading technológiát is annak rendje, s módja szerint, 4 megabyte cache-sel. A processzor alapórajele 1.20 GHz, de stabil működést kapunk 3.20 GHz-en is. Ebből látható jól, hogy az Acer Swift 7 ténylegesen helyt állhat számításcentrikus feladatvégzés esetében is, itt jön képbe a társított 8 GB LPDD3 RAM, amely zökkenésektől mentes használatot garantált a tesztek során és persze hétköznapi gyakorlatban is, bárhol, bármikor.

Az adatok tárolására egy 256 GB-s SSD-t kapunk, ami viszonylag karcsú, de a teszteléseknél nem éreztük, hogy nagyon több helyre lenne szükségünk. Dokumentumok, mp3-ak, filmek, bármilyen multimédiás tartalmak remekbeszabottan elférnek az Acer Swift 7 háttértárhelyén, pont annyi, amennyi ildomos.

Kijelző tekintetében 13.3 col képátlót biztosít az Acer Swift 7, 1920×1080 full HD felbontással. A képernyőt az Acer CineCrystal IPS technológiája fémjelzi, LED háttérvilágítással, fényes, Corning Gorilla Glass üveg előlap-burkolattal. Éles, színtelt képi világot, valamint a külső behatásoknak kitűnően ellenálló felületet kapunk.

Bár nem lesz az Acer Swift 7 erőssége a grafikus megjelenítés, azért nem elhanyagolható az Intel HD Graphics 615 teljesítménye. Remekül kezeli a DirectX aktuális utasításkészletét, jó supportot ad hozzá, tehát akár közepes gép- és VGA igényű, jelenkori játékok jól futtathatók, valamint kép- és videószerkesztésre is bevethető hellyel-közzel (utóbbira inkább óvatosan) – köszönhetően az erőteljes processzor-jelenlétnek.
Nem kell aggódnunk akkor sem, ha csatlakoztatni akarjuk külső perifériáinkat az Acer Swift 7-hez: az ultrabook két USB Type-C portot kapott, ebből az egyik displayportként, a másik pedig USB 3.1 szabványként vehető használatba. A felhozatalhoz tartozik még értelemszerűen egy 3.5 milliméteres kombinált fejhallgató-mikrofon kimenet is.

Tesztjeink során az egyik legfontosabb szempont az akkumulátor tényleges üzemideje volt, hiszen egy ultrabook egyik legfőbb erénye a hordozhatóságban rejlik. A 42.66 Wh-s, 2770 mAh-s, 15.4 voltos 4 cellás lítium-ion akku gyári üzemideje 9 óra környékén van megadva, erre mi rátettünk majd’ 1 plusz órát.

Igaz, a Windows energiagazdálkodását nagyjából minimális értékekre állítottuk be, illetve a használat során 2-2.5 órán keresztül webböngészőt használtunk, YouTube videókat néztünk, valamint hírportáljainkra (Napimagazin.hu, Autóaddikt.hu, Szépségnapló.hu) híranyagokat kreáltunk némi Office használattal. Mindezek után némi játék következett, az elmaradhatatlan World of Warcraft került terítékre – a játék gépigénye egyre nagyobb, így számítottunk rá, hogy megizzasztja a hardvert. Így is lett, a hátralévő kb. 78 százalékos akkutöltöttség 10 perc játék után kereken 20 százalékkal csökkent. Visszatértünk hát a visszafogottabb használathoz, s így elértük lassan a teljes lemerülést: a végeredmény 9.6 óra lett összesítve és átlagolva (ha nem számoljuk bele a WoW -20 százalékát).

Acer Swift 7 SF713-51-M9ML specifikációk

OS: Windows 10 Home

CPU: Intel Core i5-7Y54 Dual Core+Hyper Threading (4M Cache, 1.20 – 3.20 GHz)

RAM: 8GB LPDDR3

SSD: 256GB SSD

Kijelző: 13.3″ full HD 1920×1080 Acer CineCrystal IPS, LED háttérvilágítású fényes, Corning Gorilla Glass üveg előlappal

VGA/GPU: Intel HD Graphics 615

Hang: Dolby Digital Plus Home Theater hangrendszer

Kommunikáció: 02.11a/b/g/n/ac WiFi kapcsolat, kétcsatornás, négyfunkciós 2.4 GHz és 5 GHz, 2×2 MU-MIMO technológia, Acer Crystal Eye HDR webkamera 1.3MP, integrált sztereó mikrofonok, Bluetooth 4.0+HS

Akkumulátor, üzemidő: 42.66 Wh/2770 mAh/15.4 V/4 cellás Li-ion, akár 9 óra üzemidő

Csatlakozók: 1x USB Type-C (Displayport), 1x USB Type-C (USB 3.1), 1x 3.5 mm fejhallgató/hangszóró kombinált kimenet

Beviteli eszközök: magyar nyelvű billentyűzet, Acer Precision touchad, többujjas műveletek támogatása, funkció gombok (Fn gombbal): hangerő szabályzás, fényerő állítás, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás (külső kijelző csatlakoztatásakor)

Méretek: 324.6 x 229.6 x 9.98 mm

Súly: 1.125 kg

Még több fotó: Techaddikt.hu Facebook oldal

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág, MyActionCam

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte