TechAddikt Tesztek Acer Acer Swift 7 SF714-51T-M1F6 – hová lehet még a vékonyságot fokozni?

[TESZT] Acer Swift 7 SF714-51T-M1F6 – hová lehet még a vékonyságot fokozni?

Olyan ez, mint valami soha véget nem érő verseny: itt arra megy ki a játék, hogy ki gyárt vékonyabbat. Vagy pajzánabb megközelítéssel: kié a vékonyabb. Most, per’ pillanat az Acer rukkolt ki hihetetlen vékonysággal bíró notebookkal. 1 centissel, konkrétan.

Nagyjából mindig az IFA környékére tehető éves szinten az Acer Swift-ek megújulása, azaz a portfólió legújabb tagjainak érkezése. Idén is így volt ez, és idén is a méretezésre, elsősorban a vékonyságra gyúrt rá a gyártó. Meg kell mondjuk, tetszetős lett a végeredmény.

Mert ugyebár fontos, meg trendi is, ha valami praktikus és egyben a dizájn sem lett kispórolva. Üde összhatás, uniszex jelleg, korfüggetlen és időtálló tálalás. Mindez igaz lehet az Acer Swift 7 SF714-51T modellre, persze a nagy kérdés az, hogy megéri-e az árát, meg hogy az élményfaktor permanens-e. Teszt.

Kialakítás tekintetében az Acer Swift 7 SF714-51T hozza a trendet, de a tradíciót is. Ultrabook, a maga hamisítatlan formájában, 14 col képátlóval, ultravékony alumíniumötvözetből készült unibody fémtokozással. A ház vastagsága (vagy inkább vékonysága) mindösszesen 1 centiméter, vagy ha teljesen pontosak akarunk lenni: 0.898 centiméter, tehát mondjuk 1 milliméter híján lenne meg csak az 1 centi. Szóval kimondottan vékony, mint egy mappa, dossszié, bármi, ami a hónunk alá optimálisan befér.

Könnyed, kecses vonalvezetést kapott az Acer Swift 7 SF714-51T, és ahogyan a bevezetőben említettük: kifejezetten uniszex darab. Persze ebben a színválasztás azért közrejátszik, de mivel bőséges a paletta, ezért nem lesz e téren sem gond, úgy hisszük.

Prémiumos hatást is kapunk, hiszen a laptop valóban a prémium szegmensbe tartozik. Nincs mese, ez nem egy olcsó darab, súlyos százezreket kell leszurkolnunk érte a vásárlásnál.

Felmerület a kérdés: vajon megvan-e egy ilyen ultrabookban minden, ami kellhet a hétköznapokhoz? Jelentjük: meg. Irodai munka, adminisztráció, számításigényes multitasking, netes irány, vagy akár gaming. Utóbbi azért jó közepes, visszafogott módban, de nem zárjuk ki. Nézzük a részleteket.

Az Acer Swift 7 SF714-51T 14 col képátlós, full HD 1920×1080 Acer CineCrystal IPS kijelzőpanelt kapott, LED háttérvilágítással, fényes bevonattal, érintésérzékeny opcióval. Az ujjak nem hagynak nyomot használat közben, de azért a zsíros ujjnyomok jószerivel meglátszanak, ráadásul nehézkes eltüntetni a foltokat – de nem lehetetlen. A kontrasztarány remek, ragyogó fényerejével az ultrabook képes erőteljes napsütésben is használható arcát mutatni: kertben, vagy bármilyen szabadtéren nyugodt szívvel dolgozhatunk rajta, úgy, hogy szinte semmilyen kompromisszumot nem szükséges kötnünk.

Írtunk fentebb a multitaskingről. Az Acer Swift 7 SF714-51T-be egy legújabb generációs, Intel Core i7-7Y75 CPU (Hyper Threading technológiával, 1.3-3.6 GHz-ig hajtható) került beépítésre, melynek köszönhetően a több szálon futó feladatvégzés sem jelent akadályt a felhasználás során. Ez ismét egy stabil pont ahhoz, hogy a gép sokoldalúsága garantált legyen, s annak ellenére, hogy nem egy erőmű, de a visszafogottabb felbontást preferáló játékokkal is remekbeszabottan megbirkózik (erről később).

Ahhoz, hogy a megfelelő grafikus megjelenítés is rendelkezésre álljon, egy Intel HD Graphics 615 GPU lapkát használ az Acer Swift 7 SF714-51T. A VGA önmagában nem túl erős, de arra elegendő, hogy alapvető taskinghez helyt álljon. Mivel nagy gamerek vagyunk, ezért mindenféleképp ki akartuk próbálni az ultrabookot játék során – meg is tettük: a most sláger (bár nem egy új darab) Far Cry 5-tel, valamint a most relatíve újdonság F1 2018, illetve a World of Warcraft: Battle for Azeroth sem maradhatott el. Lényeg a lényeg: erőteljesebb hardvert igénylő játékoknál, mint például a Far Cry 5 – vissza kellett venni a teljesítményből, minimál beállításoknál azért megvolt a 30 FPS körüli érték. Értelemszerűen a WoW illetve az F1 2018 esetében már lehetett feljebb is merészkedni, de nem óhajtottunk a 30 FPS-es limit fölé menni. Felesleges lett volna, na meg ilyen gépet, mint az Acer Swift 7 SF714-51T, alapvetően az vásárol, aki alapvetően nem játszik. Viszont hardverteszt szempontjából jó, ha megizzasztjuk a vasat, nemdebár?

Fedélzeti RAM-ként 8 GB áll rendelkezésre. Az egyetlen modul LPDDR3 szabvány, úgy nagyjából elég is, bár 16 GB a ma már inkább kényelmesebb, akár a hétköznapi, visszafogottabb feladatokra is.

Úgy tűnik, főként az ultrabook kategória esetében kezd globálisan elterjedni az a trend, amelyet az Apple kezdett erőltetni 2015 után. Akkoriban a MacBook Pro-k még hordoztak USB aljzatokat, HDMI portot, SD kártyaolvasót, egyebeket, mellé viszonylag nagy kapacitású tárhelyet is lehetett konfigolni. Ugyan az Acer Swift 7 SF714-51T rendelkezik (még egyelőre) a legpopulárisabb aljzatokkal, de a szóló SSD mérete mindössze 256 GB, ami hát – valljuk be – nem sok mindenre elég. Az Apple példáját azért hoztuk fel, mert ott is a 128 GB, meg a 256 GB fix SSD tárkapacitás már soknak számít, ami egy vicc ugyebár; igaz, lehet 1 TB-s FusionDrive-ot is választani példának okáért, de akkor úgy nagyjából milliós kiadásunk lesz.

No de vissza az Acer Swift 7 SF714-51T-hez! Összegezve a fentieket – reméljük, hogy az Acer nem megy el ebbe az irányba, reméljük, nem lesz plusz felár az 500 GB, netán 1 TB SSD, nem lesz dokkoló a slotokhoz, és a többi nyalánkság.

Akár 9 órás üzemidőt is el lehet érni az Acer Swift 7 SF714-51T-tel – áll a reklámanyagokban. Kíváncsiak voltunk, igaz-e az állítás, épp ezért különféle felhasználási profiloknak vetettük alá az ultrabookot.

9.5 órát is ki tudtunk csikarni az Acer Swift 7 SF714-51T-ből, igaz, úgy, hogy minimális taskinet nyomattunk. Konkrétan visszafogottan neteztünk, időnként elsütöttünk egy-egy videostreamet, csatlakoztunk Skype és Whatsapp szolgáltatásokhoz, cikket szerkesztettünk, jpg-ket másoltunk és e-bookot olvastunk. Nagyjából ennyi. Ja, és pluszban még elküldtük a gépet aludni cirka fél órára, úgyhogy azzal együtt legyen kerek 10 óra az üzemidő.

Byilván változott a helyzet, ha performance módba kapcsoltunk. A 35.2 Wh-s (4580 mAh), 2 cellás lítium-ion akkumulátor CPU- és GPU igényes felhasználás mellett – játék, tervezés, fotó- és videóutómunka) 2.2 órát bírt.

Átlagolva – átlagos felhasználás mellett – optimális eredmény született: 8.5 órára jött ki az Acer Swift 7 SF714-51T üzemideje, úgy, hogy ténylegesen hétköznapi, nem túl extra és extrém helyzetekben való felhasználást helyeztünk előtérbe.

Acer Swift 7 SF714-51T-M1F6 specifikációk

OS: Windows 10 Home
CPU: Intel® Core i7-7Y75 Dual Core+Hyper Threading (4M Cache, 1.30-3.60 GHz)
RAM: 8GB LPDDR3
SSD: 256GB PCIe SSD
Kijelző: 14″ full HD 1920×1080 Acer CineCrystal IPS, LED háttérvilágítású fényes érintőképernyő
GPU: IntelHD Graphics 615
Hang: Dolby Audio Premium hangrendszer
Kommunikáció: beépített 4G/LTE modem, 802.11a/b/g/n/ac WiFi kapcsolat, kétcsatornás, négyfunkciós 2.4 GHz és 5 GHz, 2×2 MU-MIMO technológia
Webkamera: Acer Crystal Eye HDR webkamera 1.3 mpix
Akkumulátor, üzemidő: 35.2 Wh/4580 mAh/7.7 V/2 cellás Li-ion, akár 10 óra üzemidő
Csatlakozók: 2x USB Type-C (USB 3.1 Gen 1 (up to 5 Gbps), DisplayPort over USB-C, USB charging 5 V; 3 A, DC-in port 12 or 20 V; 45 W), 1x fejhallgató/hangszóró kombinált kimenet
Beviteli eszközök: magyar nyelvű billentyűzet, Acer Precision touchad, többujjas műveletek támogatása, funkció gombok (Fn gombbal): hangerő szabályzás, fényerő állítás, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás (külső kijelző csatlakoztatásakor), Acer Bioprotection ujjlenyomat olvasó
Súly: 1.2 kilogramm, méretek: 328x237x8.98 mm

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fotók: Techaddikt.hu / Apple iPhone X
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS