TechAddikt Tesztek AOC AOC AGON AG271QG – amikor a dizájn is előtérbe kerül

[TESZT] AOC AGON AG271QG – amikor a dizájn is előtérbe kerül

Manapság egyre fontosabb, hogy egy adott hardver, vagy periféria esetében a teljesítmény mellett párhuzamosan a dizájn is szerepet játsszon. Jól ismerték, és gyakorolták ezt a tézist az AOC AG271QG megalkotásakor, a végeredmény meggyőző lett. Teszt.

Újabban már nyilván nem elegendő a hagyományos, egyfajta szabvánnyá lett FHD 1920×1080-as felbontás, a videohardverek és persze CPU-k erősödésével megnyílt a lehetőség, hogy ettől felfele is lehessen tervezni. Ehhez nyilván a pénztárcánk szab felső határt, mindenesetre a WQHD felbontás már teljesen emberközeli, az UHD még picit utópia – bár ez is nézőpont kérdése.

Mérhetetlenül letisztult küllemmel bír az AOC AG271QG, a káva mattfekete árnyalatban donborít, masszívan kiemeli a 27 col képátlós IPS panelt méreteiben. A monitor modul alá helyezett modern küllemű fémtalapzat jól kiegészíti az összképet, teljesen modern és lendületes, így akár a gamerek is dörzsölhetik tenyerüket: ránézésre máris jó választásnak tűnhet az eszköz.

Persze fontos a belbecs is a külcsín mellett. Mivel gaming monitorról szól a fáma az AOC AG271QG esetében, ezért nem meglepő, hogy a maximum 2560×1440 WQHD felbontást produkáló, 16.7 millió színt megjeleníteni képes IPS panel legmagasabb képfrissítési frekvenciaértéke 165Hz full felnontáson, ami igencsak meggyőző, főként, hogy minimális, 4ms válaszidő társul a refresh rátához. Ha pedig ez mind nem lenne elegendő, ott van még a G-SYNC támogatás: amennyiben NVIDIA alapú GPU-val rendelkezünk, úgy még simább lesz az összhatás. Tehát gyakorlatilag az elmosódási faktor nulla, nincs sem szellemkép, sem felesleges csíkozás aktív akció scene-k közben sem.

Az AOC AG271QG betekintési szöge 178 fok, ami szintén meggyőző, és remekül alkalmazkodik ezáltal is a mai kor követelményeihez. A dinamikus kontrasztarány 50M:1, a hagyományos értelemben vett érték pedig 1000:1.

Csatlakoztathatóság tekintetében sincs hiány, igaz, a legfontosabb aljzatok kerültek csak beépítésre. Jelen esetben tehát HDMI, illetve Display Port található a AOC AG271QG-n.

Természetesen beépítésre került a káros, kékfény-sugárzást kiszűrő rendszer is az AOC AG271QG modellbe. Ez állítható több fokozatban, nyilván a magasabb értékek kihatással bírnak a megjelenítés globális árnyalataira, de meg lehet találni az arany középutat.

Egy belevaló gaming monitor esetében (is) fontos tényező az energiafelhasználás. Az AOC AG271QG megelégszik mindössze 45 Wattal teljes terheléssel, ez az érték visszahúzható az economy beállításoknál, úgy viszont kompromisszumokat kell kötnünk a fényerő és dinamika tekintetében. Alapjáraton, standby módban hasonlóan a többi kategóriatárshoz, itt is 0.5W körüli értékkel kell számolnunk.