TechAddikt Tesztek AOC AOC AGON AG274QG – íme, egy ténylegesen versenyképes választás, ha jó...

[TESZT] AOC AGON AG274QG – íme, egy ténylegesen versenyképes választás, ha jó gaming monitort szeretnénk

Az AOC AG274QG a G-SYNC modulnak és a gyors válaszidőnek köszönhetően zökkenőmentes teljesítményt nyújt, míg a széles színskálával és nagy fényerővel rendelkező IPS panel magával ragadó képminőséget biztosít. Emellett rengeteg érdekes funkciót is kap, viszont az árával barátkozni kell. Teszteltük.

Az AOC AG274QG egy újabb 27″ 1440p 240Hz-es IPS monitor opció azok számára, akik vajsima, versenyképes játékélményt keresnek anélkül, hogy a képminőséget feláldoznák egy olcsóbb 1080p kijelzővel.

Sok versenyszerűen játszó felhasználó a felbontással szemben a frissítési frekvenciát helyezi előtérbe, hogy a legmagasabb képkockasebességet és ezáltal a legkisebb bemeneti késleltetést biztosítsa. Azonban a játéktól és a PC-felszereléstől függően a nagyobb felbontásnak is lehetnek előnyei – elsősorban a 108,79 PPI (pixel per inch) magas pixelsűrűségének köszönhetően élesebb és tisztább képet kaphat, pontosabb részletekkel. Mindezeken felül ezek az 1440p 240 Hz-es modellek szélesebb színskálával rendelkeznek, mint az 1080p 360 Hz-es alternatívák, és a telítettebb színeknek köszönhetően bizonyos környezetekben könnyebb lehet megkülönböztetni az ellenfeleket.

Ráadásul, ha a monitort nem versenyszerű játékra terveztük használni, akkor az 1440p a leginkább megfelelő megoldás. Bár a 360Hz simább és kisebb a bemeneti késleltetés, a 240Hz-hez képest az ugrás nem annyira észrevehető, ezért még sok profi játékos is az 1440p 240Hz-et választja. Természetesen minden személyes preferencián múlik. Az AOC AGON AG274QG a DCI-P3 színtér 98%-át lefedi (~135% sRGB színtérméret), ami gazdag és telített színeket eredményez.

Az OSD (On-Screen Display) menüben egy külön „SDR Colors sRGB” móddal is rendelkezik, amely a semlegesebb színek érdekében ~100%-os sRGB színskálára szorítja le a színskálát. Ez az üzemmód nem zárol semmilyen képbeállítást!


Mi is az az sRGB emulációs mód és miért fontos? Ne feledjük, hogy az AOC a termékoldalán a tényleges lefedettség helyett a relatív színskála méretét hirdeti: 102% DCI-P3 és 110% Adobe RGB. Valójában 98% DCI-P3 és ~83% Adobe RGB színteret fed le, ami kissé félrevezető. Továbblépve, az AOC AG274QG monitor IPS panelje 178°-os széles betekintési szöget is kínál, ami biztosítja, hogy a kép konzisztens maradjon, függetlenül attól, hogy milyen szögből nézzük a képernyőt. Emellett erős, 450 nit csúcsfényerővel rendelkezik a monitor, ami azt jelenti, hogy még a jól megvilágított helyiségekben is több mint elég brightness-t kapunk A statikus kontrasztarány 1000:1, ahogy az egy IPS-kijelzőtől elvárható, így nem lesz olyan mély fekete, mint a VA-panelek esetében, amelyek kontrasztaránya általában ~3000:1.

A VA-monitoroknak viszont más hátrányai is vannak, például a szűkebb betekintési szögek okozta gamma/kontraszteltolódások, a (rendszerint) lassabb válaszidő-sebesség és a tökéletlen VRR (változó frissítési frekvencia) teljesítmény. A Samsung Odyssey G7 1440p 240Hz-es VA modelljei valóban gyors válaszidővel rendelkeznek, de a VRR teljesítményük nem olyan jó, mint az AOC AG274QG-é, és agresszív 1000R képernyőgörbületük nem tetszik egyes játékosoknak.

Az IPS monitorok másik gyengesége az IPS-technológia által okozott bevillanás-jelenség. Ezt úgy lehet leírni, hogy bizonyos betekintési szögeknél a képernyő sarkai körül láthatóan izzik. Ez azonban leginkább sötét tartalmak sötét szobában, nagy fényerő beállítással történő megjelenítésekor észlelhető, így kezelhető. Az AOC AG274QG továbbá támogatja a HDR-t (High Dynamic Range), és rendelkezik a VESA DisplayHDR 600 tanúsítvánnyal.

A HDR-tartalmak 600 nitig növelik a csúcsfényerőt, és 32 tompítási zóna áll rendelkezésre, amelyek a kép sötétnek szánt részeit tompítják. Mivel a monitor háttérvilágítása élvilágítású, és csak 32 zóna van a teljes 27″ méretű, közel 4 millió pixeles képernyőn, a helyi tompítási megoldás nem túl hatékony, kivéve, ha a világos és sötét tárgyak messze vannak egymástól.

Összességében nem kapunk valódi HDR-nézési élményt, amihez OLED-panelre vagy sokkal több (teljes soros) helyi tompítási zónával rendelkező kijelzőre lenne szükség, de legalább néhány HDR-jelenet érezhetően jobban fog kinézni, mint az SDR. A helyi fényerőszabályozást SDR- és HDR-tartalmakhoz egyaránt használhatja.

Az AOC AG274QG AGON Pro dedikált G-SYNC modullal rendelkezik, amely hibátlan VRR teljesítményt biztosít. A VRR-t a DisplayPorton keresztül Adaptive-Sync segítségével is használhatja, ha AMD FreeSync GPU-val rendelkezik.

A VRR megakadályozza a képernyő szakadását azáltal, hogy dinamikusan szinkronizálja a kijelző frissítési sebességét a képkocka sebességéhez, és a V-Sync-től eltérően nem okoz érzékelhető bemeneti késleltetést. Például 65FPS-nél a monitor 65 Hz-re vált, hogy 65 teljes képkockát jelenítsen meg könnyezés, dadogás vagy hozzáadott késleltetés nélkül.

A G-SYNC modul másik előnye a változtatható túlhajtás. Az AOC AG274QG monitor négy túlhajtási móddal rendelkezik: Ki, Gyenge, Közepes és Erős. A Közepes és az Erős is túl sok túlhajtást ad. A „Gyenge” egy kicsit gyorsabb, mint a „Ki”, de ez is hozzáadhat egy kis túlhúzást, így a személyes preferenciáknak megfelelően választhat e két mód között.

A pixel válaszidő sebessége gyors, és a gyorsan mozgó tárgyak mögött nincs észrevehető szellemképes megjelenés, függetlenül a frissítési/képkockázási sebességtől. A bemeneti késleltetés észrevehetetlen, mindössze ~2 ms késleltetéssel.

Mostantól a monitor rendelkezik az NVIDIA G-SYNC Ultimate minősítéssel. Korábban ez a tanúsítás 1000 nit csúcsfényerőt és teljes körű helyi fényerőszabályozást követelt meg, de azóta visszaminősítették „élethű HDR”-re, ami közelebb tűnik a DisplayHDR 600 minimális követelményeihez a G-SYNC modullal párosítva.

Továbbá a modulhoz hűtőventilátorra van szükség, de ez többnyire csendes. Néhány felhasználó azonban hallható tekercsbúgásról vagy hasonló zúgásról számolt be, így ha különösen csendes építésű, és szeret csendben játszani/dolgozni, érdemes más kijelzőt választania.

A kijelző hátulján egy négy darab USB 3.0 hub található (négy downstream + 1 upstream). A sárga színű port a gyorstöltést támogatja, míg a zöldet az NVIDIA Reflex Analyzerhez szánják.

Ha van egy kompatibilis egere, akkor ehhez a porthoz csatlakoztathatja, és mérheti a bemeneti késleltetést, lehetővé téve néhány beállítás módosítását, hogy a lehető legkisebb bemeneti késleltetést érje el.

Ne feledje, hogy ez eltér az NVIDIA Reflex-től, amely egy olyan opció egyes játékokban, amely csökkenti a bemeneti késleltetést – a Reflex Analyzer csak méri azt.

Az OSD menü jól átlátható, de a navigáció benne nem túl gördülékeny a kijelző hátulján elhelyezett, nehézkes irányváltó joystick miatt. Van egy asztali alkalmazás, amely lehetővé teszi a beállítások ott történő elvégzését, de ez is kissé hibás. Ráadásul a monitor nem támogatja a DDC/CI-t, így nem használhatsz harmadik féltől származó alkalmazásokat, például a ClickMonitorDDC-t a monitor beállításainak módosítására.

Ez azonban nem minden. A fényerő beállítása nits-ben jelenik meg (40-nit és 450-nit között), szemben az elterjedtebb 0 és 100 közötti beállításokkal. Rendelkezésre áll egy Quick Switch „puck”-ot is, amelyet a mellékelt micro-USB kábelen keresztül csatlakoztathat a monitorhoz, hogy gyorsan váltson a különböző előbeállítások között, és távolról navigáljon az OSD menüben.

További hasznos funkciók közé tartozik a Shadow Control (javítja a láthatóságot a sötét jelenetekben), a szálkereszt átfedés, a frissítési sebesség követése, a Game Color (a színtelítettség beállítása), a különböző képelőállítások és a beépített fényérzékelő, amely a környezeti megvilágításnak megfelelően változtatja a képernyő fényerejét. Az AOC AG274QG a szokásos képbeállító eszközök (fényerő, kontraszt, színhőmérséklet stb.) mellett 6 tengelyes színárnyalat/telítettség, öt gamma-előbeállítás és Input Auto Switch támogatás is rendelkezésre áll. Végezetül pedig: a monitor villogásmentes háttérvilágítással és beépített alacsony kékfény-szűrővel rendelkezik.

A monitor állványa meglehetősen masszív és teljes körű ergonómiai támogatást nyújt, beleértve az akár 120 mm-es magasságállítás, -5°/23°-os dőlés, 90°-os elfordítás az óramutató járásával megegyező irányban, +/- 20°-os elfordítás és 100×100 mm-es VESA rögzítési kompatibilitás. A monitor hátulján 6 LED-csík található LightFX RGB világítással, valamint egy logóvetítő és egy headset-felakasztó. Kapsz egy árnyékoló csuklyát is.

A csatlakozási lehetőségek bőségesek, és két HDMI 2.0 portot (144 Hz-re korlátozva), DisplayPort 1.4-et, egy négy darab USB 3.0 hubot, két 5 W-os beépített DTS hangszórót tisztességes hangminőséggel, egy fejhallgató-csatlakozót, valamint bemeneti és kimeneti mikrofoncsatlakozókat tartalmaznak.Kapunk mindezek mellé továbbá 1080p 120Hz-es és az 1440p 120Hz-es konzolos üzemmód-támogatást is.

Specifikációk

Képernyő mérete: 27 hüvelyk

Felbontás: 2560×1440 (QHD)

Panel típusa: IPS

Képarány: 16:9 (szélesvásznú)

Frissítési frekvencia: 240 Hz

Válaszidő (GtG): 1ms (GtG)

Adaptív szinkronizálás: G-SYNC Ultimate (30-240Hz)

Hangszórók: 2x5W

Portok: DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0

Egyéb csatlakozók: Fejhallgató-csatlakozó, mikrofon be- és kimenet,
4x USB 3.0

Fényerő: 450 cd/m²

Fényerő: (HDR) 600 cd/m²

Kontrasztarány: 1000:1 (statikus)

Színek: 1,07 milliárd (8 bites + FRC 98% DCI-P3

HDR kijelző: HDR 600

Helyi fényerőszabályozás: 32 zónás élvilágítás