TechAddikt Tesztek Asus ASUS ROG G771JW – nagybetűs játék bárhol, kompromisszumoktól mentesen

[TESZT] ASUS ROG G771JW – nagybetűs játék bárhol, kompromisszumoktól mentesen

Ha ROG, akkor csúcsra járatott teljesítmény. Legyen szó akár kiegészítő perifériákról, hardverelemekről, a gyártó nem ismer lehetetlent szinte. Elég csak arra gondolnunk, hogy az ASUS asztali megoldások – alapvetően a Republic of Gamers logóval fémjelzett részegységek mind egyedi, máshoz nem igazán hasonlítható kialakítással, tudással lettek felvértezve.

asus-rog-g771jw-teszt-techaddikt-012

Tegnap írtunk pont az ASUS ROG Maximus VIII Impact alaplapról, mely elsősorban a méretével nyűgöz le, de korábban teszteltük az ASUS ROG GR8 mini desktop megoldást is, mely szintén a kisebb helyigényű megoldásoknak kedvez.

Mire jó alapvetően egy gamer laptop? Nyilván a kérdés felesleges, ám azért ne higgyük, hogy csakis közhelyszerűen játékra. Minden olyan tevékenységhez, melyek viszonylag magas erőforrásigénnyel bírnak, legyen szó komolyabb applikációk, vagy épp multitask feladat-jellegű munkák futtatásáról. Van is tervünk rá a közeljövőben, hogy mire is kell majd befogni az ASUS ROG G771JW-t, a részletekről hamarosan értekezünk majd a Techaddikt.hu hasábjain.

asus-rog-g771jw-teszt-techaddikt-019

Kezdjük a küllemmel: semmi túlbonyolítás, leginkább lényegre törő részletek jellemzik az ASUS ROG G771JW modellt, egységes fekete árnyalattal, masszív, fém burkolattal (nem fém jelleggel, hanem valódi anyaghasználattal). A notebook sarkai  egységesen gömbölyítettek, a hozzávetőlegesen 3.5 centiméteres vastagság még épphogy nem fordul a hordozhatóság és praktikum ellen. Az ASUS ROG G771JW súlya is igen optimálisnak jellemezhető, mindössze 3.4 kilogramm.

Most nyilván sokan csóválják a fejüket, miszerint a hozzávetőlegesen három és fél kilós súly igen figyelemreméltó egy notebook esetében. Igaz is, ha egy notebookról van szó, viszont az ASUS ROG G771JW nem holmi közönséges netezős valami, amolyan entertainment rendszer, ami hozza is az elvárásokat is, meg nem is.

Tény tehát, hogy a 17.3 col képátlóval felvértezett ASUS ROG G771JW igazi munkaállomás, igazi játékközpont, igazi multifunkciós eszköz. Kinek mi, lehet válogatni, hála az égnek.

asus-rog-g771jw-teszt-techaddikt-010

De az biztos, hogy igen magasra lett téve a léc az ASUS ROG G771JW esetében. Persze létezik ennél a modellnél még combosabb, talán külsőre is megnyerőbb (főként, ha a ROG notebook vonalat szemléljük), azonban az is egyértelmű, hogy a józan keretek közt maradva a ASUS ROG G771JW jelentheti a leginkább optimális választást. Azzal együtt, hogy nem egy fiatal modellről van szó, a legjobb indulattal is bőven 1 éves konstrukcióról van szó, viszont az ár-érték arány egyre masszívabb, hiszen a gépbe applikált hardverek nem veszítettek ennyi idő alatt szinte semmit sem az előmenetelükből.

Azért ne gondoljuk korántsem, hogy az ASUS ROG G771JW kizárólag a leegyszerűsített minimalizmusról szól, ellentétben a ROG 751 vonallal – van jelen esetben is apró, pulzáló Republic of Gamers feliratunk a fedlapi ASUS logó alatt, vörös színben, a jól ismert sziluettel. Mindezek mellett a billentyűzet széleit szintén a klasszikus vörös árnyalattal átfuttatott csíkozás  dobja fel, ami ráadásul színváltós, legalábbis saját árnyalatán belül.

asus-rog-g771jw-teszt-techaddikt-014

 

A tesztelt ASUS ROG G771JW modell angol billentyűzetkiosztást kapott, ami nem meglepő, hiszen alapvetően ezek a laptopok célspecifikusak, tehát nem sok Word, vagy Excel dokumentum fut rajtuk – ennyi kompromisszum belefér, ha esetleg egy ilyen verzió csusszan be a család repertoárjába. A keyboard egyébként robosztus, ugyanúgy, ahogy az egész egység maga, több fokozatban állítható a háttérvilágítás fényereje, viszont csak egyetlen színben. Nem fogják kitalálni: vörösben, igazi, összetéveszthetetlen ROG vörösben.

Természetesen gondolt az ASUS a vérbeli gamerekre is akkor, amikor a bal kézre eső W-A-S-D billentyűket mattabb felülettel és oldalvilágítással is ellátták, tehát remekül kivehetőek, ha épp nem vakon keresgélnénk a funkcióbillentyűket.

asus-rog-g771jw-teszt-techaddikt-016

Érdekes egyébként, hogy a cikkben szereplő ASUS ROG G771JW nem tartalmazta az Intel RealSense 3D kameráját. Amúgy a BIOS szerint G771JW csak, a dobozon szimpla G771J felirat szerepelt. Mindegy is, maradjunk az előbbinél; de ne tévesszen meg senkit az, hogy a tesztben nem térünk ki a gesztúrák alapján dolgozó 3 lencséből álló kiegészítő részletezésére.

Az ASUS ROG G771JW Intel Core i7 4720HQ processzorral lett szerelve, ehhez egy szintén Intel HM87 Express lapkakészlet tartozik. Hogy ne fogyjon el a szufla, fontos, hogy olyan VGA legyen jelen, amely megbirkózik szinte mindennel, ami manapság az erőteljes 3D megjelenítést foglalja magában – az NVIDIA GeForce GTX960M 2 GB GDDR5 VRAM-mal (megvásárolható 4 GB-s kialakítással is) remek társ ebben.

asus-rog-g771jw-teszt-techaddikt-013

12 GB rendszermemóriát helyeztek el a tesztelt ASUS ROG G771JW-ben, ezt először nem igazán értettük: miért nem 8 GB, vagy 16 GB? Mindenesetre úgy tűnt a megizzasztás során, hogy kevésnek egyáltalán nem kevés a rendelkezésre álló mennyiség, főként, hogy az NVIDIA GeForce 960M dedikált 2 GB VRAM-ja mellé nem társított automatikusan a BIOS hozzá – azt hittük ugyanis, hogy 4 GB rögvest leválasztódott a képmegjelenítés érdekében. Az ASUS ROG G771JW felbővíthető természetesen 16 GB-ig a még inkább zökkenőmentes játékélményt szem előtt tartva.

Ha netán visszafogottabb, szolidabb dolgokra is használnánk a ASUS ROG G771JW-t, akkor ott az integrált Intel HD Graphics 4600 típusjelzésű VGA chip, a hibrid kialakításnak köszönhetően. Így ténylegesen alacsony üzemeltetési költségeket érhetünk el, hiszen ha például az Edge-t használjuk YouTube videók megnézéséhez, automatikusan a kisebb teljesítményű adapter dolgozik csak. Viszont az NVIDIA vezérlőpultján finomhangolhatjuk a beállításokat, így azt is, hogy melyik alkalmazás melyik GPU-t használja. Értelemszerűen a 3D alkalmazások (játék, tervezőprogramok),videó- és képszerkesztők az erősebb, míg a 2D-s alkalmazások (Edge, Word, Acrobat) a gyengébb GPU-t részesítik előnyben.

Hibrid megoldást alkalmaztak az ASUS ROG G771JW háttértárjainak kialakításánál is, ez jelen esetben egy 128 GB kapacitású SSD-t, illetve egy 1 TB kapacitással bíró 7200 RPM-es HDD-t takart. Nyilvánvalóan az OS, illetve a mindennapjainkban használt programok a C-re (SSD), a többi pedig a D-re (HDD) mentek fel.

asus-rog-g771jw-teszt-techaddikt-018

Meggyőző teljesítményt produkált az ASUS ROG G771JW már az OS betöltésénél is, amely egy Windows 10 rendszert jelentett. Méréseink szerint a bekapcsolástól számítva mindössze 3.8 másodperc telt el, se több, se kevesebb – és máris készen állt minden. Egy noteszgéptől ez (is) igencsak illusztris eredmény, nemdebár?

Az ASUS ROG G771JW teljesítménye alapvetően a játékok futtatásánál domborít – ha már egyszer ROG, akkor legyen is ROG! Kettő, különböző gépigényű játékkal próbáltuk a teljesítmény korlátait feszegetni – elsőre a már jól ismert, elmaradhatatlan World of Warcraft érkezett, gyárilag felülbírált, jó közepes beállításokkal, full HD 1920×1080-ban. Így, zsúfoltabb területeken is 100 feletti FPS számot mértünk – fogtuk hát, és mindent ultrára húztunk. Meg is torpant rendesen a hardver, de csak néhány pillanatra: hasonló környezet (zsúfolt részek, párhuzamosan megjelenített karakterek, sok tereptárgy, még több shader, színárnyalat, egyebek) sem esett 20 FPS alá a ráta, viszont hirtelen fordulásoknál, helyzetváltásoknál azonban volt, hogy pár milliszekundumos szaggatások jöttek válaszként, 5-6 FPS-sel. Bár nem a legjobb mindig, de beirányoztuk a GeForce Experience automatikus beállításait, így is ultrát kaptunk, de egy két multisample és antialiasing értéknél a csúszkát visszavette az optimalizálás. Meg is volt rögtön a fix 60 FPS, vagy afeletti értékekeket mértünk.

asus-rog-g771jw-teszt-techaddikt-015

A másik delikvens a Far Cry 3 volt – itt azért már izzasztóbb részek következtek. Bár az FC3 is egyfajta techdemó (volt méginkább megjelenésekor), ezzel együtt bátran maximumra toltuk a beállításokat, mindent: 36.8 FPS lett a végeredmény, fixen, stabilan, jó, 2-3 FPS kilengéssel oda-vissza. Az NVIDIA GeForce Experience ismét bejátszott, kellő optimálisra hangolással az FPS szám közelítően a 60-as álomhatárhoz – megérkezett, konkrétan 58.6 lett viszonylag stabilan.

Mostanában egyre inkább fontosabb, hogy a gamer PC minél halkabb legyen működés közben, ennek megfelelően a hardverek hűtése optimalizált. Az ASUS ROG G771JW esetében is külön kiemeli a sajtóanyag, hogy ez az egyik erősség – tapasztalataink szerint ugyan halk, de nem a leghalkabb terhelés közben, a ventilláció zaja fokozatosan erősödik, de nem fordul szélsőségesen negatív irányba, ha erőforrást jócskán igénylő applikációt futtatunk. Csak úgy, szimplán jelen van annak a hangja, hogy itt bizony nem kevés teljesítményt szabadítunk rá az éppen játszott, használt szoftverre.

Ahhoz, hogy a játékélmény maximumra hangolt lehessen, elkél egy jó minőségű kijelző is a konfigurációhoz. Ez az ASUS ROG G771JW esetében egy 17.3 col képátlós IPS full HD panelt takar, matt, tükröződésmentes felülettel és magas betekintési szögekkel, kimagaslóan jó kontrasztaránnyal, briliáns színhűséggel és fényerővel. Tűéles képmegjelenítés 2D-ben és 3D-ben is egyaránt, masszív, telt árnyalatok jellemezték az ASUS ROG G771JW képét, mindezekhez a telt fényerő jelenléte is elengedhetetlen volt. Alapvetően nagyjából 60 százalékra húzva bőven elegendő volt a fényerő, bármilyen helyzetben, még direkt napsütésnél is.

asus-rog-g771jw-teszt-techaddikt-011

Vegyük szemügyre az ASUS ROG G771JW további részleteit is: a csatlakoztathatóságot a 4 darab USB 3.0 port mellett (ezek közül az egyik alkalmas kikapcsolt módban is töltésre) találhatunk a jobb oldali szélen 1 darab 3.5 milliméteres kombinált fejhallgató-mikrofon bemenetet, 1 darab mini Display és 1 darab RJ45 LAN, illetve egy HDMI 2.0 aljzatot a bal oldalon. 2 az 1-ben kártyaolvasó is van, SD/MMC szabványokhoz.

Erőteljes, 6 cellás lítium-polimer akkumulátort kapott az ASUS ROG G771JW, mely meglepően hosszú rendelkezésre állási időt biztosított a tesztek készítése során. Teljes terhelésnél, a fentebb említett játékok futtatásával 3 óra 5 perc (NVIDIA GPU), míg visszafogott használatnál 6 óra 11 perc volt a mért eredmény.

Összegezve tehát: az ASUS ROG G771JW jelenleg az egyik legmasszívabb és legszerethetőbb gamer laptop, s bár nem a legfrissebb termék a felhozatalban, mégis térnyerő alternatívát jelent tudása, ereje, és időtálló hardvere révén. Az egyszerű bővítés lehetőségének köszönhetően a fedélzeti RAM mellett az SSD-t, illetve HDD-t (akár párhuzamosan is) cserélhetjük nagyobb kapacitásúra.

ASUS ROG G771JW specifikációk

CPU: Intel Core i7 4720HQ

Lapkakészlet: Intel HM87 Express Chipset

RAM: 12 GB DDR3L SDRAM @ 1600 MHz

Kijelző: 17.3 col 16:9 1920×1080 full HD IPS

Grafika: Integrált Intel HD Graphics 4600, NVIDIA GeForce GTX960M 2 GB GDDR5 VRAM

Háttértár: 128 GB SD, 1 TB HDD @ 7200 RPM

Optikai meghajtó: Blu-Ray/DVD kombó

Kártyaolvasó: 2-in-1 SD/MMC

Kamera: HD webkamera

Hálózat: integrált 802.11 b/g/n, beépített Bluetooth 4.0

Aljzatok: 1x mikrofon/fejhallgató 3.5 mm, 4xUSB 3.0, 1xRJ45 LAN, 1xHDMI 2.0, 1xmini Display port

Hang: beépített hangszórók (2), beépített mikrofon

Akkumulátor: 6 cellás lítium-polimer

Méretek: 415x280x30.4~35.6 mm

Súly: 3.4 kg

OS: Windows 8.1, ingyenes frissítés Windows 10-re