TechAddikt Tesztek Asus ASUS ROG Swift PG27UQ – a gaming tetszetős jövő elé néz

[TESZT] ASUS ROG Swift PG27UQ – a gaming tetszetős jövő elé néz

Érdekes, hogy amennyire felkapták pár évvel ezelőtt a VR-t, úgy lehet mostanában egyre kevesebbet hallani a témában. Visszafogottabbak lettek a fejlesztések, és úgy tűnik, a felhasználók inkább a “hagyományos” 3D megjelenítést részesítik előnyben. Mindehhez, ennek gyakorlati megvalósításához az ASUS ROG Swift PG27UQ az egyik legkitűnőbb választás ma jelenleg a piacon.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az ASUS rukkolt elő elsőként olyan monitorral, ami

  • IPS paneles,
  • tud 4K UHD 3840×2160 felbontást,
  • G-SYNC-es,
  • 144 Hz képfrissítésre képes 4K-ban,
  • HDR támogatással bír.

Fentiek mindegyike még nagyjából 1 évvel ezelőtt is utópiának tűnt, vagy ha létezett is koncepció, rettenet árazástól lehetett, kellett tartani. Persze ez mára sem egy leányálom (mármint az árazás), de hiába, a minőséget és a technológiát meg kell fizetni, mese nincs.

Az ASUS ROG Swift PG27UQ tehát az úttörő, az etalon, a formabontó, a bátor – s még sorolhatnánk. A megjelenés óta ugyanakkor más brandek is előrukkoltak saját verziójukkal, ami nem baj, hiszen a piac által diktált tempónak és igényeknek globális tekintetben kell megfelelni – azonban jelen tesztalanyunkra picit elfogultabban kell tekintenünk, főként a fentebb említett egyediséget figyelembe véve.

ROG, mint Republic of Gamers: jelenleg nincs olyan gaming periféria, eszköz, termék, megvalósítás, mely téren az ASUS ne lenne otthon. Unalomig ismételgethetjük az alaplap és videokártya szegmens-béli elsőbbségét, amely aztán megadta a löketet ahhoz, hogy kellően fancy termékpalettát tegyen le a márka az asztalra. A monitorszegmens pedig pontosan az egyik legnagyobb reménységeket tápláló ágazatuk.

No de kanyarodjunk vissza cikkünk fő témájához, az ASUS ROG Swift PG27UQ gaming monitorhoz! A kialakítás rendkívül igényes, a ROG színpaletta minden négyzetcentiméteren felvonul, megvan. Itt elsősorban a talp és az állvány, amelyek a félreismerhetetlen stíluselemeket hordozzák. A kijelző kávája viszonylag vékony, teret engedve a lehető legnagyobb látható képfelületnek.

16:9 képaránnyal, 27 colos IPS Quantum Dot technológiát kapott panellel lett szerelve az ASUS ROG Swift PG27UQ, 97 százalékos színszaturációval, valós 4K 3840×2160 képpontos felbontási rátával. A kijelző felülete matt, így a becsillogásoktól nem kell tartani, még akár a felhasználó mögött betűző napsütés fénye is elenyésző lehet.

Válaszidő tekintetében sincs ok a panaszra, hiszen az ASUS ROG Swift PG27UQ 4 ms valós response time-mal rendelkezik. Tehát nem digitálisan feljavított vagy előállított elmosódásmentességet kapunk, melyhez a társított NVIDIA G-SYNC technológia is rengeteget hozzátesz a játékélményt tekintve.

S ha mindez nem lenne elegendő, jöhet az overclockolt 144 Hz, amely által aztán végképp lenyűgöző összhatás születik. Ténylegesen olyan az egész, mintha vetített, rezzenésmentes, atomstabil képfolyamot látnánk, villódzásoktól, lagtól mentes kivitelben. Milyen szó lenne erre a legjobb? Mondjuk az angol smooth. Ténylegesen smooth, ennél smoothabb már nem is lehetne, legalábbis elképzelhetetlen jelenleg.

Ami pedig végképp lenyűgöző, az a 4K UHD mindehhez. Tehát van G-SYNC 4ms válaszidővel, van 144 Hz, és van 4K. Ember (vagy gamer) legyen a talpán, aki mindezt egyben, egyszerre meg tudja emészteni. No meg persze legyen az a hardver, ami kihajtja az ASUS ROG Swift PG27UQ-t. Megsúgjuk, van, és nem árt az ASUS háza táján keresgélni e téren is. Ugye, nem meglepő?

S korántsem szabad azt hinnünk, hogy vége az ASUS ROG Swift PG27UQ remek opciólistájának. Ugyanis a monitor HDR képességekkel is rendelkezik, úgyhogy tényleg nincs olyan terület vagy műfaj, amit ne fedne le az ASUS ROG Swift PG27UQ.

Jelen esetben az ASUS ROG Swift PG27UQ-nál a HDR (High Dynamic Range) szabályozható LED háttérvilágítási zónát alkalmaz. Ez annyit jelent, hogy a nagy dinamikatartomány 1000 nit fényerőt is képes mozgósítani, ez többszöröse a hagyományos kijelzőknél alkalmazottnak. A közvetlen LED háttérfény nem kevesebb, mint 384 zónán keresztül szabályozható dinamuksan, ezáltal eddig máshol nem igazán tapasztalt kontraszt-megjelenítés látható – főként a sötétebb részletek megjelenítésénél.

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a megjelenített képfolyam sokkal élettelibb és élethűbb, természetesebb lesz,  mint egy hagyományos monitor esetében. Tesztjeinkhez a Forza Horizon 4 című autós arcade PC-s verzióját használtuk: a játékban folyamatosan váltakoznak a napszakok, évszakok. Az alkonyat megjelenítése például frenetikus HDR-ben, az ASUS ROG Swift PG27UQ kitűnően kezelte a szituációt: az igazi blue hours-időszak ábrázolás ténylegesen ellenfényes, kékes-vörös árnyalatokkal, valós fekete sziluettekkel, árnyakkal és visszatükröződésekkel. 

Nappali Forza Horizon 4 jeleneteknél a napsütés megejelenítése is elképesztő HDR-ben: becsillogó motorházfedél, az opponent autójának abalküveg-visszacsillogása elvakít, vagy épp a fák koronáján átszűrődő tört napfény is hihetetlenül élethű, részletgazdag.

Ahigy említettettük, a Forza Horizon 4-ben az évszakok dinamikusan váltjál egymást. A ASUS ROG Swift PG27UQ tesztelésénél a téli idény volt a kedvencünk, mert bár a táj szürkésfehérbe burkolózott folyamatosan, az időnként elő-előbukkanó Nap fantasztikus csillogással festette meg az úton, vagy út szélére felhordott hókristályokat. Igen, ennyire részletes 4K UHD 144 Hz-nél a Forza Horizon 4. Egészen lenyűgöző, mire képes az ASUS ROG PG27UQ.

Attól sem kell megijedni egyébként, hogy ilyen mérvű fényerő alkalmazásánál horrorisztikus villanyszámlát generál az ASUS ROG Swift PG27UQ. Mivel a HDR lényege abban rejlik, hogy az adott megjelenített jelenthez állítja a fényerőt a rendszer, ezért értelemszerűen állandó fényerősség nincs, ha HDR-ben játszunk – effektíve az energiaköltségek görbéje is változó. Tehát ha egy állandó tűző napos, csillogó-villogó scene-t játszunk, bármilyen ténykedésről legyen szó, nyilván pár W többletet jelent, mint ha mondjuk éjszakai, visszafogottabb megjelenítéssel gondolkodunk.

Ha már energiafogyasztás, megmértük az ASUS ROG Swift PG27UQ teljesítményfelvételét. Meglepő érték született, ugyanis a gyári adatoktól jóval elmarad a tényleges fogyasztás: a legmagasabb érték Racing módban, HDR-rel, 144 Hz overclockkal, DP 1.4-en keresztül 82 Watt volt átlag 1 óra játékidő (használat) esetében. Úgy, hogy a megadott gyári érték maximuma 180 Watt!

ASUS ROG Swift PG27UQ specifikációk

Kijelzőpanel: 27.0″(68.47cm) 16:9

Szaturáció: 97% (DCI-P3), 99% (Adobe RGB) 

Kijelzőpanel háttérvilágítás: In-Plane Switching (IPS)

Felbontás: 3840×2160

Kijelző felület: tükröződésmentes

Képpont méret: 0.155 mm

Fényerő: 600 cd/m2

Kontrasztarány: 1000:1 (tipikus) / 50000 :1 (HDR)

Betekintési szög (CR≧10): 178°/178°

Válaszidő: 4ms (Gray to Gray)

Kijelző színek: 1.07b (10 bit)

HDR (High Dynamic Range) támogatás: igen

Dinamikus zónamegvilágítás: 384 zóna

Képfrissítés: 144 Hz

Bemenetek: HDMI (v2.0), DisplayPort 1.4

Fejhallgató: 3.5mm Mini-Jack 

USB: USB3.0 Type-B x1, USB3.0 Type-A x2

Energiafogyasztás (gyári): 180W (HDR on)

Méretek összeszerelt állapotban: 634 x (437~557) x 268 mm

Súly: 9.2 kg


ÉRTÉKELÉS
Megjelenés
97 %
Kialakítás
98 %
Kezelhetőség, funkciók
98 %
Minőség
99 %
Ár-érték arány
91 %
Előző cikkTámogatja az Intel 8 magos CPU-it az új ASRock Z390 DeskMini GTX sorozat
Következő cikkADATA UE700 Pro USB flash meghajtó
teszt-asus-rog-swift-pg27uq-a-gaming-tetszetos-jovo-ele-nezJelenleg a gaming csúcsa, kiváltképp, ha 4K UHD-ban szeretnénk játszani. A HDR lenyűgöző, főleg, ha 144 Hz-es képfrissítéssel, 4 ms válaszidővel kapunk teljes egységet. Kitűnő darab, messzemenően ajánlott.