TechAddikt Tesztek Asus ASUS Zenbook S UX391U – hihetetlen vékonyság kreatív erővel párosítva

[TESZT] ASUS Zenbook S UX391U – hihetetlen vékonyság kreatív erővel párosítva

Kicsit marketingszagú lett a szalagcím, pedig nem akartunk ilyesmit: az ASUS Zenbook S UX391U modellről ténylegesen a vékonyság és a kreativitás jut eszünkbe. Teszteltük.

Korábban, az ASUS Zenbook 3 megjelenésénél ámultunk-bámultunk azon, hogyan lehet egy “annyira” leheletvékony házba annyi mindent, akkora tudást besűríteni. Mindezt úgy, hogy az egész tálalás meg tudjon maradni prémiumszinten.

Ma már annyira nem új a tézis, de még mindig nehéz überelni: a világ egyik legvékonyabb és legkisebb súlyú notebookja az ASUS ZenBook 3 UX390UA, mely komoly konkurenciát jelent a leadben felemlegetett MacBook-nak (most érkezik az új MacBook Air, annak is). Bár dehogy jelent konkurenciát, aki Apple fan és MacOS-t akar, az úgyis abba az irányba megy, aki pedig inkább a gyakorlatiasabb és mainstreamebb Windows irányt választja, az remekül dönt egy ASUS ZenBook 3 UX390UA mellett.

Hogy miért? Egyszerű. Az ASUS Zenbook S UX391U a csúcskategóriát kóstolgató hordozható PC, minden túlzás nélkül. Nyilván grafikában nem a legerőteljesebb, de nagyon valószínű, hogy a legmenőbb PC-s játékokat inkább egy célirányosan fejlesztett (akár ASUS) gaming notebookon fogják futtatni.

Az ASUS Zenbook S UX391U két verzióban létezik, legalábbis ami a hardveres kialakítást jelenti – meghatározó módon most is a CPU dominál e téren. Van tehát i7 és i5, mi most a kisebb, Intel Core i5-8250U processzorral szerelt változatot mutatjuk be a Techaddikt.hu olvasóinak.

Adott tehát egy unibiody kialakítású, teljes alumíniumötvözetet használó notebook, amely kecses, ultravékony és még mellé erőteljes is. Ahogyan feljebb említettük, az ASUS Zenbook S UX391U alapjait az Intel Core i5-8250U CPU szolgáltatja, alapórajelen 1.6 GHz-vel tudunk gazdálkodni. Amennyiben ez kevés lenne, úgy az Intel Turbo Boost technológiájával akár 3.4 GHz-es túlhúzást is elérhetünk.

 

Mindehhez kitűnő kiegészítést nyújt a 4 GB VRAM-mal rendelkező onboard Intel UHD Graphics 620 VGA. Bár nem túl erőteljes ez a perféria a gépben, mégis alkalmas lehet bármelyik napjainkban leledző DirectX 12-t használó játék futtatására, természetesen medium környéki beállításokon. Ez fontos tény, mivel a Techaddikt.hu szerkesztősége kifejezetten szereti a jó játékokat, ezért kategóriától függetlenül mindig kivesézésre kerülnek a PC-k e téren is.

Mindent a szemnek: az ASUS Zenbook S UX391U 13.3 col képátlós LED háttérvilágítású FHD 1920×1080 felbontású fényes kijelzőpanelt kapott. A kontrasztarány és a fényerő-állítás remek, akkor is, ha automatikusan ismeri fel a rendszer környezetünket – pluszban a mindössze az 5.9 milliméteres keret is nagyban hozzátesz a felhasználói élményhez. Az ASUS Zenbook S UX391U kijelző-készülékház aránya 85 százalék a kijelző javára. A betekintési szögek is illusztrisak, hozzák egy desktop monitor paramétereit: 178 fok függőleges és vízszintes irányokban egyaránt. Az ASUS Eye Care technologia pedig kíméletes használatot biztosít a szemeknek.

Tesztelt ASUS Zenbook S UX391U modellünkbe 2133 MHz-es 8 GB-s LPDDR3 RAM modult helyeztek a gyártás során, mely elegendő az általános Windows 10-alapú napi felhasználáshoz. Bővatési lehetőség van, 16 GB már bőségesen elegendő lehet mindenhez, például masszívabb multitaskinghez is.

Létezik 1 TB-s, illetve 512 GB-s SSD-vel (PCIe) szerelt változat is, tesztalanyunk viszont ebből is a legkisebb variánssal, a 256 GB-s SATA3 SSD modulllal rendelkezett. Amennyiben nagyobb tárkapacitásra hajazunk, úgy ott a bővítés lehetősége, de van mód külön külső dokkolóadapter beszerzésére is, mely kibővíti a csatlakozók lehetőségét – így USB 3.1 felületen akár külső SSD-t vagy HDD-t is csatlakoztathatunk.

Akad azért csatolóaljzat az ASUS Zenbook S UX391U-n: 2 darab Type-C USB 3.1 Gen 2 Thunderbolt, valamint 1 darab sima Type-C USB 3.1 Gen 1 áll rendelkezésünkre.

Kiemelten ügyeltek az ASUS-nál arra, hogy az ASUS Zenbook S UX391U megfelelő akkumulátor-üzemidővel rendelkezzen. Ehhez egy 50Wh-s, 4 cellás lítium-polimer akkumulátor áll rendelkezésre, mely méréseink szerint majd’ 15 órát bírt egyhúzamban, általános, hétköznapi használat mellett.

Az ASUS Zenbook S UX391U ultrakönnyed hordozhatóságát elsősorban a hihetetlenül vékony méretezés (12.9×31.1×21.3 mm) garantálja. Az ultrabook súlya pedig szintén csekély, mindösszesen 1 kilogramm.

ASUS Zenbook S UX391U specifikációk

CPU: Intel Core i5-8250U 1.6GHz quad-core, Turbo Boost (akár 3.4GHz), 6MB cache

VGA: Intel UHD Graphics 620

Kijelző: 13.3 col LED Full HD (1920×1080) 16:9 anti-glare, ASUS Eye Care

RAM: 8GB 2133MHz LPDDR3

Tárhely: 256GB SATA3 SSD

Csatlakozók: 2xType-C USB 3.1 Gen 2 (Thunderbolt), 1xType-C USB 3.1 Gen 1

Akkumulátor: 50Wh 4 cellás lítium-polimer

Méretek, súly: 12.9×31.1×21.3 mm, 1 kg

ÉRTÉKELÉS
Forma, design
97 %
Kialakítás
92 %
Kezelhetőség, teljesítmény
90 %
Anyagminőség
95 %
Összhatás
93 %
Ár-érték arány
92 %
Előző cikkÍme, az AOC széles B2B kínálata
Következő cikk[TESZT][PC] Call of Duty: Black Ops 4 – mindig van meglepetés a tarsolyban
teszt-asus-zenbook-s-ux391u-hihetetlen-vekonysag-kreativ-erovel-parositvaLegvisszafogottabb konfigurációjával is remek az ASUS Zenbook S UX391U.