TechAddikt Tesztek Fujitsu Fujitsu Lifebook S937 – mindent a produktivitásért?

[TESZT] Fujitsu Lifebook S937 – mindent a produktivitásért?

Mint ahogyan azt megszokhattuk, a Fujitsu Lifebook szériája alapvetően a mindennapos termelékenység optimalizálására hívatott, bármely modellt vizsgáljuk. Így van ez jelen tesztalanyunk esetében is: a Fujitsu Lifebook S937 hibátlanul teljesít, ha munkavégzéséről és napi teendők ellátásáról van szó. Teszt.

Minimalista dizájnnal, célratörő egységességgel érkezett szerkesztőségünkhöz a Fujitsu Lifebook S937, könnyed eleganciája, letisztult formavilága egyöntetűen sugallja: “igen, itt vagyok, méghozzá a business classből, kezdődjön a termelés!” – s ez nem vicc. A bekapcsolás után rögvest arra irányulnak gondolataink, hogy irány az iroda, szülessenek a jó cikkek, tologassunk egy kis Excel táblát, közben figyeljünk a social media aktivitásra, mellette belefér egy kis fotóutómunka is.

Fentieknek megfelelően a külsőre nem is érdemes szórni a karaktereket, hiszen a fotók magukért beszélnek minden esetben. Semmi felesleges cicoma, minden tradicionális értelemben véve a helyén, ergonómia, kezelhetőség oké. Csakúgy, mint a hordozhatóság, maga a méretezés (mondjuk ez pont folyománya ennek), valamint a tekintélyes akkumulátor-üzemidő.

Mondjuk már az elején ki kell hangsúlyoznunk, hogy a Fujitsu Lifebook S937 nem egy olcsó laptop, az árazás úgy 500 ezer és 600 ezer magyar forint közt mozgolódik, ami ugye bár nem mondható kevésnek. Épp ezért nem is annyira meglepő, hogy mennyi mindennel telepakolták a japánok kicsiny masinájukat, s az sem, hogy mennyire a kezünk alá dolgozik ebből kifolyólag.

Az egyik ilyen extrának jellemezhető opció a plusz akkumulátor. A megoldás ugyan ismert, de jó érzés volt találkozni ebben a kategóriában is vele: az optikai olvasó modulként mozgatható, tehát kivehető, ennek helyére küllemre azonos battery pack helyezhető be, így az alap akku üzemideje megkéteszerezhető. A plusz akkumulátor is a csomagoláshoz járó tartozék, tehát külön nem kell megvásárolnunk backup akkumulátorként. Egyébként ebbe az aljzatba akár plusz HDD illetve SSD is behelyezhető.

A Windows 10 Pro-val szállított Fujitsu Lifebook S937 notebook a modellhez konfigurálható legerősebb, Intel Core i7-7600 CPU-t kapta, 4MB onboard cache-sel, 2.8 GHz-es alapórajel-frekvenciával, ami könnyedén akár 3.9 GHz-re is feltornászható.

Tesztelt Fujitsu Lifebook S937 gépünkbe 8GB DDR4 RAM került (2133 MHz-s, 1 darab modul), amelyet egy kicsit kevésnek találtunk, de a megoldás a bővítés lehet – akár 24GB-ig képes a rendszer befogadni plusz RAM-ot.

Háttértároló tekintetében sem a legnagyobb kapacitást hordozta a  Fujitsu Lifebook S937, ugyanis egy 256GB-s  SATA III csatolófelülettel ellátott darab került a tesztgépbe. Ugyanakkor a mindennapi ténykedéshez elegendőnek bizonyult a rendelkezésre álló hely, kiegészítésképp külső HDD-t használtunk az adatmozgatáshoz.

A Fujitsu Lifebook S937 kijelzője egy 33.8 centiméter képátlós, azaz 13.3 colos LED háttérvilágítású IGZO érintős IPS panel, WQHD (2560×1440) felbontással. Létezik matt kijelzőüveggel is, ez az alapverzió volt, ennek megfelelően jöhettek a kompromisszumok erős ellenfényben, illetve hátulról becsillogó fényforrások terén.

Alapvető grafikus feladatokhoz (3D is) bőségesen elegendőnek tűnt az alaplapra integrált Intel HD Graphics 620 VGA. Amellett, hogy ténylegesen masszív teljesítményt éreztünk az applikációk futtatása során, az energiafelhasználásra is jótékony hatással volt – még akkor is, amikor számításigényesebb taskek futottak a rendszerkörnyezetben.

Talán az egyik legnagyobb erénye a Fujitsu Lifebook S937-nek a kibővített akkumulátor-üzemidő: az akkupakk-duóval közel 24 órán keresztül működött a laptop, beleértve az éjszakai, inkább készenléti állapotot is. Abszolút vegyes használattal sikerült elérnünk az imént említett értékeket.

Fujitsu Lifebook S937 specifikációk

OS: Windows 10 Pro

Chipset: CPU-ba integrált

CPU: Intel Core i7-7600U 4 MB, 2.8 GHz, akár 3.9 GHz

RAM: 8 GB DDR4 @ 2133 Mhz

Támogatott RAM mennyiség maximum: 20 GB 2133 MHz

SSD: PCIe-SSD, 256 GB, M.2 module, SED

Aljzatok: 1 kombinált 3.5mm audio-mikrofon,  1 kombinált audio line in-out, 2 USB Type-A, 1 USB Type.-C, 1 HDMI, 1 Ethernet, 1 Kensington, 1 SmartCard, 1 SIM, 1 SDHC

Kijelző: 13.3 LED WQHD 2560×1440 IPS érintőpanel

GPU: Intel HD Graphics 620

Súly: kb. 1310 gramm, konfigurációtól függ

Méret: 316x214x28.9 mm

Akku üzemidő: akár 21 óra