TechAddikt Tesztek Fujitsu Fujitsu Tablet Lifebook P728 – sokoldalúság és egyszerű használat

[TESZT] Fujitsu Tablet Lifebook P728 – sokoldalúság és egyszerű használat

Ha kettő az egyben gépet keresünk, egyértelműen a flexibilitás és a mobilitás kerül előtérbe. Kimondottan előnyös, ha az adott termék a legkülönfélébb felhasználási módozatoknak is megfelel. A Fujitsu Tablet Lifebook P728 pontosan ilyen eszköz. Teszt.

Bár a táblagépek kora leáldozóban, a 2-in-1 megoldások sikere osztatlan. Szóló tablet helyett inkább gigantikus, 6 col képátló-közeli smartphone-ok a divatosak (phablet kategória), a userek másik része pedig kettő az egyben notebookot választ. Lehetőleg olyat, ami optimális ár-érték aránnyal bír, s mellé nem utolsósorban masszív és erőteljes teljesítményt képes nyújtani.

A Fujitsu Tablet Lifebook P728-ra jellemző az a letisztultság, amely a japán gyártó többi, hasonszőrű termékére is: lényegre törő formák, kéz alá dolgozó kezelés, elegáns küllem a legfőbb tulajdonságok közt.

Az anyaghasználat remek, strapabíró, ennek megfelelően kifejezetten jól ellenáll a napi használatból eredő esetleges sérülésveszélynek, karcosodásnak konkrétan.

Kialakítás tekintetében is megjelenik a konzervativizmus a Fujitsu Tablet Lifebook P728-nál: a 360 fokban forgatható kijelzőpanel vékonyabbra húzott kávát, ezáltal nagyobb képernyőfelületet kapott, a klaviatúra pedig remekül átlátható, funkcionalitásban gazdag billentyűsorral, ujjlenyomatolvasóval is rendelkezik egyebek mellett.

CPU-ba integrált lapkakészlettel rendelkezik a Fujitsu Tablet Lifebook P728, ami egyrészt helytakarékos (mely a vékonyság fokozható), másrészt jóval hatékonyabb felhasználói élményt tesz lehetővé, mint az általános felosztású-kiépítésű architektúrák.

Tesztgépünkbe egy Intel Core i5-8350U processzor került, 6 MB gyorsítótárral, 1.7 GHz órajel-frekvencián, amely egyébként gond nélkül és staboilan akár 3.6 GHz-re is felhúzható méréseink szerint. Ez igen nagyszerű érték, hiszen a gyárilag megadatt órajelérték pontosan ugyanennyi, s a benchmarkok szerint ténylegesen stabilan hozható a működés.

Bár 16 GB-ig is felbővíthető a Fujitsu Tablet Lifebook P728, a tesztelt eszköz 8 GB-t tartalmazott a DDR4-es, 2.4 GHz sávszélen funkcionáló modulból. Ez a RAM-mennyiség bőségesen elegendőnek bizonyult a napi teendők intézéséhez, és kiválóan kezelte a multitasking-irányt is.

12.5 col képátlós, FHD kijelzőt kapott a Fujitsu Tablet Lifebook P728, LED háttérfénnyel, magnézium-alapokon, 700:1260 cd/m2 értékkel. Utóbbinak megfelelően a kontrasztarány és a fényerőráta is magas szinteken hozza az elvárásokat azon szegmensben, ahová a Fujitsu Tablet Lifebook P728 besorolható; a jó színhűség miatt akár fényképek utómunkájához és szerkesztéséhez is messzemenően ajánlott. Egyetlen dolog szabhat itt határt, az pedig a mindössze 12.5 col (31.8 centiméter) képátló. Ugyanakkor a notebook technikai specifikációját figyelembe véve bármely nagyobb, akár 27 colos kijelzőre is kivezérelhető a munkamenet.

Talán elegendő, talán nem: kinek mekkora felhasználási igénye mutatkozik az integrált SSD-k terén. A Fujitsu Tablet Lifebook P728-ba egy 512-es, a választható legnagyobb kapacitású darab került, SATA III csatolófelülettel, OPAL-támogatással. Benchmarkjaink szerint az írás és olvasás sebessége kitűnő, így az adatmozgatás (például egy SDHC Class 10 kártyáról) másodpercek alatt végbe megy, még nagyobb adatmennyiségek esetében is.

Egyik legfőbb erőssége a Fujitsu Tablet Lifebook P728-nak a csatlakoztathatóság. Számos aljzat áll rendelkezésre a leguniverzálisabb felhasználás érdekében, USB Type-C 3.1, USB Type-A, valamint VGA (!) és HDMI csatlakozók tekintetében – további részletek a specifikációs panelban.

Meggyőző, egész napos akkumulátoridőt produkált a használat során a Fujitsu Tablet Lifebook P728, ugyanis 9.7 órányi folymatos rendelkezésre állást sikerült kicsikarnunk a rendszerből. Így jól érzékeltethető, hogy az eszközt nyugodt szívvel bevethetjük reggeltől estig tartó használatra: apróbb szünetekkel, alvó állapotba helyezéssel a rendelkezésre álló idő még tovább növelhető.

Fujitsu Tablet Lifebook P728 specifikációk

OS: Windows 10 Home

Kijelző: 12.5 col LED FHD tükröződésmentes

Lapkakészlet: CPU-ba integrált

CPU: Intel Core i5-8350U 6 MB @ 1.7 GHz, akár 3.6 GHz

RAM: 8 GB DDR4 2400 MHz

SSD: SATA III 512 GB OPAL

Főbb csatlakozók: 1×3.5mm kombinált audió, 1×3.5mm kombinált vonalbemenet, 2xType-A USB, 2xType-C USB, 1xVGA, 1xHDMI, 1xEthernet

Akkumulátor-üzemidő: 10.1 óra, mért: 9.7 óra

Méret: 299 x 209 x 18.79 mm

Súly: 1.4 kilogramm