TechAddikt Tesztek Philips Philips 55OLED803 – a legjobb vétel?

[TESZT] Philips 55OLED803 – a legjobb vétel?

Legalábbis a 2018-as EISA Best Buy díja erre utal. Amúgy pedig tényleg sok érv szól amellett, hogy egy Philips 55OLED803-at érdemes beszerezni, ha még nem lenne OLED tévénk. Teszt.

OLED, OLED+ – megannyi kifejezés, már-már lassan el is veszik az ember, annyira sok, tömény, és szerteágazó. Mindenesetre – hogy ne bonyolítsuk túl – az OLED technológia azon túl, hogy remek háttérvilágítást, színtámogatást, és nem utolsó sorban kedvező energiafelhasználást biztosít, relatíve olcsó technológiának számít, így a térnyerés borítékolhatóan instant lesz az elkövetkezendő években.

A technológiának hála, az ilyen jellegű eszközök (televízió, monitor) mindegyike hordozhatja a vékonyságot egyebek mellett. A Philips 55OLED803 is pont ilyen: a gyártó penge vékonynak hirdeti, ami hozzávetőlegesen igaz is, legalábbis a felső kávarészre, úgy a burkolat kétharmadáig. Onnantól lefelé azért szélesedik a kialakítás, de ez mechanikai szempontból elengedhetetlen; a tévé súlypontja így lesz megfelelő, ha talpon használnánk.

A Philips 55OLED803 4KUltra HD 3840×2160 16:9 kijelzőpanelt kapott, 55 col képátlóval, és a feljebb már említett OLED háttérvilágítás-technológiával. Az 55-ös képátló gyakorlatban 139 centit jelent, ami bőven jó és elegendő akár egy nagyobb nappaliba is – persze létezik ebből a szérumból 65-ös is, de ahhoz már tényleg egy kisebb mozisszoba dukál.

P5 Perfect Picture Engine technológiával lett felvértezve a Philips 55OLED803, ami alapjában véve a rosszabb (vagy bármilyen) minőségű képanyagot képes feljavítani. És nem is akárhogy: tesztjeink során bármilyen 720p, 1080p tartalmat futtatva szinte nem is látszott a különbség például egy hagyományos 4K streamhez képest. Nem beszélve a 480p-s televíziós adásokról; jó, ott már azért szemmel láthatóan masszívabb az elmosás, viszont 3-4 méter távolságból már egész barátinak tűnik, tűnt ez is.

Egyébként a képjavító technológia neve Perfect Natural Motion, és támogatja többek közt a Micro Dimming Perfect, valamint a HDR Perfect Philips által fejlesztett opciós technológiákat. Utóbbi nem összetévesztendő a tipikus HDR szabvánnyal, viszont emulálva, és nagyjából 70 százalékban lemodellezve hasonló képélményt kapunk, mint a “valódi” esetében.

Minden olyan csatlakozóaljzattal rendelkezik a Philips 55OLED803, amely jelenleg szükséges lehet a hétköznapi használat során. HDMI, komponens RGB és persze USB portok állnak rendelkezésre, ezekből mindegyiket teszteltük.

HDMI és komponens téren hozta az elvártat a Philips 55OLED803, bár a HDMI jelen esetben bőven elegendő, hiszen 60Hz a tévé maximális képfrissítése. Ugyanakkor játékkonzolok, PC-k is gyönyörűen csatlakoztathatók, a 60 FPS megvan mindegyiknél, és van játékmód is, amely a kijelzőt teljes mértékben ebbe az irányba képes optimalizálni.

Android 7.0 Nougat OS-t kapott a Philips 55OLED803. A rendszer remekül működik, a Google fiók pillanatok alatt hozzárendelhető, s a Google Play-ről azonnal letölthető szinte bármilyen, tévére opotimalizált-fejlesztett alkalmazás. Az OS persze támogatja a “házon belüli” Google Play Movies-t, a Google Play Music-ot, a Google Search-öt, s természetesen a YoiTube-ot is.

Van dedikált Netflix gomb is a Philips 55OLED803 televízión, ami remek, most, hogy már használható idehaza is a szolgáltatás. Következő Philips tévé tesztünkben erre hegyezzük ki a részleteket, s belemerülünk az apróbb fontosságokba is.

Nem utolsó egy tévénél a hangminősége sem, bár egyre többen használnak külső fogadóforrást (hangrendszerek, soundbarok). A Philips 55OLED803-nak összesen 4 darab hangsugárzója van, ezekből kettő magas, kettő középmagas. Mindez kiegészül kettős passzív sugárzóval, valamint egy hatékony mélynyomóval is.

Hangbeállítások tekintetében találunk jó pár előretelepített profilt, azonban az ekvalízhr egyáltalán nem felhasználóbarát. Ugyanis kilohertz-ben lettek megadva az értékek, úgy, hogy hat sávon tologathatjuk a csúszkákat. Sokkal egyszerűbb lett volna egy basa, egy treble, egy midtreble elnevezés: így kizárólagosan a fülünkre támaszkodhatunk a hangzás beállításánál. Egyébként az általános, gyári profil tökéletes, lehet, nem is érdemes piszkálni, hacsak nem vágyunk ínyenc hangzásvilágra.

Aki pedig plusz hangulatvilágítás-forrásként szeretné használni a Philips 55OLED803 tévéjét, megteheti. Ugyanis a társított Ambilight funkció révén a teljes RGB paletta színárnyalatsora beállítható, alkalmazkodva az adás színeihez, hangzásához, és még sok egyéb máshoz, ami aprólékosan konfigurálható.

Philips 55OLED803 specifikációk

Ambilight: 3 oldalas

Kijelző: 55″ 4K UHD 16:9 3840×2160

Pixel rendszer: P5 Perfect Picture Engine (PPE)

Képkorrekció: Perfect Natural Motion, Micro Dimming Perfect, HDR Perfect

OS: Android 7.0 Nougat

Flash memória: 16GB opcionális

Hang: 2 db magas, 2 db középmagas sugárzó, 1 db mélynyomó

Csatlakozók: HDMI x4, USB x2, komponens x1, Ethernet, audio in x1, fejhallgató 3.5mm x1

Fogyasztás készenlétben: 0.3 W, kikapcsolt mód: 0 W

Átlagos energiafogyasztás: 144 W (gyári adat), 134 W (mért adat)

Méretek: 1227.8×712.8×230 mm

Súly állvánnyal: 21.1 kg

ÉRTÉKELÉS
Megjelenés
96 %
Kialakítás
90 %
Kezelhetőség, funkciók
88 %
Minőség
94 %
Ár-érték arány
90 %
Előző cikkA NETGEAR Insight Instant Mesh WiFi megoldása elnyerte a CES 2020 Innovációs Díjat
Következő cikkFujitsu: virtuális konyhák, avagy automatizációs megoldások az ételkiszállítási szolgáltatások piacán
teszt-philips-55oled803-a-legjobb-vetelSzupervékony (legalábbis a felső részen), könnyed, dizájnos, kitűnő kép-és hangminőség: a Philips 55OLED803 remek ár-érték aránnyal bír, méltán hordozza a Best Buy megközelítést.