TechAddikt Tesztek PocketBook PocketBook PB630 Sense – bárhol és bármikor

[TESZT] PocketBook PB630 Sense – bárhol és bármikor

Egyre nagyobb divat napjainkba az e-bookok olvasása – akár egy PocketBook PB630 Sense készülékkel kivitelezve. Bár sokan inkább az igazi, eredeti, jó ropogós papírra nyomtatott, hagyományos értelemben vett könyveket preferálják – mondván, más a hangulat, nem annyira steril és statikus, az igazi klasszikusok minden értelemben.

pocketbook-sense-pb630-teszt-techaddikt-003

 

Viszont az is tény, hogy napjaink rohanó életritmusa nem engedheti meg lassan már azt sem, hogy olvassunk rendszeresen, nemhogy magunkkal vigyünk rendszeresen 2-3 könyvet egyfajta kiegészítő társként. De mi van akkor, ha ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy párhuzamosan akár minimum 50 könyv közül válogathassunk?

Még mielőtt közhelyszerűségbe csapna a cikk tematikája, meg kell jegyeznünk: az e-könyv olvasók tárháza kimeríthetetlen, s tízből nyolc ember biztosan felsorolja a téma hallatán érveit, ellenérveit. Mivel a felhozatal viszonylag bő, ezért nem könnyű választani. Olyat, ami minden kritériumnak megfelelhet.

Talán a PocketBook PB630 Sense pontosan olyan termék, amely megpróbálja az alapvető igényeket ötvözni a kicsit magasabb elvárásokkal. Pontosan úgy, hogy az még ne kacsintgasson át más kategóriákba, bár megtehetné, ha az átlag 50 ezer forint környékére pozícionált árazást nézzük.

pocketbook-sense-pb630-teszt-techaddikt-001

Első ránézésre is látszik a PocketBook PB630 Sense esetében, hogy a formaiság, kialakítás, illetve maga dizájn követi a jelenkori trend-igényeket. Nem véletlen az utalás, hiszen a tervezésben közreműködött maga a Kenzo divatház is.

Mire jó egy e-book olvasó? Természetesen olvasásra. Ugyanakkor a PocketBook PB630 Sense kicsit túl is mutat a besorolásán, hiszen számos olyan mellékes opciót tartalmaz, ami még közelebb hozza a nagyvilággal való kommunikálást. Ennek megfelelően az eszköz el lett látva Wi-Fi támogatással (802.11n), microSD kártyaolvasóval (akár 64GB), microUSB csatolófelülettel is. Találunk beépített browsert is, igaz, a monokróm kialakítás visszafog a felhasználói élményből, de a PocketBook PB630 Sense nem erről szól. Eleve egy e-könyv olvasót nem szabad összetéveszteni egy táblagéppel, sem pedig fordítva. Igaz, egy tablet bevethető könyv- és kiadványolvasásra is, de nem ugyanaz a minőség, a több millió színárnyalat még akkor is jobban kifárasztja a szemet, ha fekete-fehér, vagy szürke-fehér kombinációjú felosztásban olvasunk.

pocketbook-sense-pb630-teszt-techaddikt-006

Támogatottság tekintetében nincs ok a panaszra a PocketBook PB630 Sense kapcsán. Az e-könyv olvasó 19 népszerű formátumot támogat, tehát mindent szinte, amely digitális kiadvány téren szóba jöhet. Ügyesen birkózik meg minden olyan, magazin jellegű felülettel, amely színes elemeket is hordoz, a konvertálás greyscale-be jó, kellemes árnyalatokkal. Egyfajta bónuszként kapunk még előretelepített szótár szoftvert is az Abby Lingvo személyében, amely ha esetleg a Google fordító nem lenne szimpatikus, jó szolgálatot tehet, főként, hogy offline is tökéletesen használható. Ez pedig növeli a PocketBook PB630 Sense hordozhatóságát, praktikumát. Az imént felsoroltak mellett a készülék rendelkezik Dropbox támogatással is, valamint a Send to Pocketbook applikáció segít a tartalmak rendezésében.

A PocketBook PB630 Sense 1 GHz-es CPU-val lett felvértezve, hozzá 4GB ROM társul. Annak ellenére, hogy a processzor teljesítménye erőteljesnek hathat, sok esetben érezhető volt némi késlekedés például a könyvek oldalainak lapozása közben, a megtorpanások permanensen visszatértek a tesztek során. Valószínűleg mindezt az optimalizálatlan OS okozhatta, hiszen a gyári beállítások alkalmazása után több órán keresztül érkeztek különböző frissítések. Furcsa volt továbbá, hogy egy, a már olvasott könyv azon lapján maradt a rendszer, ahol épp kiléptünk, viszont lenullázni az egészet már nem bizonyult könnyű feladatnak – tehát ha úgy döntöttünk épp, hogy az előző nap olvasott írás helyett újat választanánk a virtuális könyvtárból, nem túl gördülékeny ezt megtenni. Ugyanez volt észlelhető a vissza- és előre lapozásokkal, az egyébként optimális elhelyezésű hátlapi fülekkel könnyed a váltás (viszont nem zökkenőmentes, ahogy pár sorral fentebb írtuk).

pocketbook-sense-pb630-teszt-techaddikt-004

Meg kell említenünk a PocketBook PB630 Sense intelligens háttérvilágítását. A viszonylag pontosan érzékelő szenzor a külső fényhatásoknak megfelelően erősíti, vagy épp gyengíti a kijelző fényerejét, ami jó szolgálatot jelenthet akkor, ha hosszabb távon utazunk például egy autó hátsó ülésén, vagy vonaton, s a környezeti viszonyok gyakran váltakoznak.

A 2 év gyári garanciával rendelkező PocketBook PB630 Sense akkumulátora közepesnek tűnt rendelkezésre állás tekintetében, ugyanis átlagosan 1 nap alatt sikerült lemeríteni úgy, hogy időszakosan volt használva az e-book olvasó, többnyire világos helyszíneken, tehát a relatíve több energiát felemésztő háttérvilágítás mellőzésével.

pocketbook-sense-pb630-teszt-techaddikt-002

PocketBook PB630 Sense specifikációk

CPU órajel: 1 GHz

Kijelző: 6 col képátlós E Ink Pearl HD 1024×768 kapacitív multitouch

Szürkeárnyalat: 16

RAM: 256MB

ROM: 4GB

Támogatott e-könyv formátumok: pdf, epub, djvu, fb2, doc, docx, rtf, prc, tcr, txt, chm, htm, html, mobi, acsm

Támogatott képfájl formátunok: jpeg, jpg, bmp, png, tiff

Csatlakozók: microUSB x1

Vezeték nélküli kapcsolat: Wi-Fi 802.11 b/g/n

Akkumulátor: lítium-polimer 1500 mAh

Méretek: 151.4 x 109.9 x 7.5 mm

Súly: 155 g

Még több fotó: TechAddikt Facebook oldal

Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUS, Gigabyte