TechAddikt Tesztek Acer Acer Predator 8 GT-810 – tablet gamereknek, mindennel felvértezve

[TESZT] Acer Predator 8 GT-810 – tablet gamereknek, mindennel felvértezve

Óhatatlanul felmerül a kérdés az Acer Predator 8 GT-810 esetében is: utópia vagy inkább kézzel fogható valóság? Döntse el ki-ki maga, az viszont bizonyos, hogy a táblagép-piacra is beférkőzött a manapság oly divatos gamer trend. Ez leginkább abban látszik, illetve nyer teret, hogy szinte már nincsen olyan eszköz, amit ne lehetne gamer jelzővel felaggatni, pedig emlékezünk csak: alapvetően ez az irányvonal elsősorban az asztali PC-k privilégiuma volt.

acer-predator-8-gt-810-teszt-techaddikt-003

Mindezidáig. Még szerencse, hogy gamer telefon nem nagyon van a piacon, legalábbis nem tudunk róla, hogy lenne. Persze idő kérdése csak, no és persze nem elítélendő az irányvonal, hiszen attól, hogy játékosoknak szánnak egy eszközt – legyen az PC, notebook, vagy akár egy alaplap – még bőven másra is használható lesz az adott produktum. Tulajdonképpen bármire, ami igényli a masszív és hathatós erőforrást.

Az Acer Predator 8 GT-810 pontosan ilyen. Bár elsőre kicsit fura lehet, hogy mitől lesz gamer táblagép egy Androidra építkező rendszerből, de elég az hozzá, hogy a gyártó próbált minden lehető legfrappánsabb hardvert becsempészni a burkolat alá.

acer-predator-8-gt-810-teszt-techaddikt-011

Új stílust vett fel az Acer, ez jól látszik a Predator széria dizájnján is. Már a dobozolás is egyen-szintű, mattfekete, minimalista pakkok, kevés (jelen esetben Predator) feliratokkal, és a jellegzetes logóval. Az Acer Predator 8 GT-810 dobozolása is ilyesmi, igaz, itt egy hosszirányban ráhúzható kis tok is tartozik az egységhez, melyen az eszköz fotója látszik, na meg némi piros-fekete mintázat (láttuk ezt már valahol, például a korábbi tesztben bemutatott Predator 17 esetében). A dobozban semmi más, csak a lényeg: maga a tablet, a töltője, valamint a microUSB kábele lapul.

De végtére is nem az a lényeg alapvetően, hogy milyen dobozolást kapott az Acer Predator 8 GT-810, hanem inkább a külcsín és a belbecs. Az bizonyos, hogy mindkettőből jócskán kapott az eszköz, de szokásunkhoz híven kezdjük a külsővel. Ami egyébként igen formabontó, de a jobbik értelmében véve.

acer-predator-8-gt-810-teszt-techaddikt-006

Mivel az Acer Predator 8 GT-810 8 col képátlóval rendelkezik, ezért a méretek sem túlzók, kisebb kézben is elfér, jól tartható. Ebben leginkább a felső és alsó részekre húzott gumi hatású burkolat segít, leginkább akkor, ha vízszintesen tartjuk – mondjuk játék közben – a táblagépet. A hátlap több mintázatot is vezet párhuzamosan, a Predator felirat és logó itt is feltűnik, a fémes hatás és tónus elengedhetetlen. Itt kapott helyet értelemszerűen a hátlapi kamera is, mattszürke körkerettel.

Az előlap még érdekesebb, de ez így is van rendjén, hiszen a fő profil innen ismerhető meg igazán az Acer Predator 8 GT-810 esetében is. Összesen 4 ponton látunk hangszórókat, ezek a frame vonalát nem követve türemkednek le- és felfelé a tokozástól eltávolodva (függőleges pozíció), a szürke széleket nagyban feldobja a vöröses árnyalat, valamint a sűrű pontszerű mintázat. A kijelző nyilvánvalóan sötét színben pompázik, így tulajdonképpen kapunk is egy háromszínű kombót, amely méginkább kiemeli a táblagépet a hagyományos szereplők sorából. Itt sincs túlgondolva semmi, az előlapi kamera kivételével nem töri meg más a harmóniát.

acer-predator-8-gt-810-teszt-techaddikt-005

Szokásos bemenetek is vannak, méghozzá a felső bordára integrálva. A 3.5 milliméteres kombinált jack, a microUSB, valamint a beépített mikrofon található meg itt, a jobb oldalon kiegészülve a ki- és bekapcsoló, illetve a hangerőszabályozó gombjaival. A jobb oldal pedig mindössze a microSD bemenetéé, ide maximum 64GB kapacitás fér el.
Legalább annyira fontos a belső, mint a külső egy gamer eszköz esetében. Az Acer Predator 8 GT-810 tehát egyikben sem szűkölködik, mint ahogyan azt már kifejtettük a fenti bekezdések valamelyikében – nézzük hát, mit tartogat a hardver.

Elsőként a kijelzőhöz térjünk vissza. A kereken 8 col átmérővel rendelkező, 1080×1920 képpont felbontásra képes, IPS alapú multitouch LCD rendkívüli színhűsége egyből lenyűgözte szerkesztőségünket, ráadásul a karcmentes és egyben igen ellenálló üveg még több és kifinomultabb érintőpontot kapott. Ennek eredményeképp a játélmény, vagy maga a felhasználói élmény sokkal összetettebb, a kezelés precízebb érezhetően.

acer-predator-8-gt-810-teszt-techaddikt-007

Az Acer Predator 8 GT-810 Jntel Atom x7 CPU-t kapott (a rendszerlapka Z8700 alapokra épül), mely összesen 4 magot tartalmaz, egyenként 1.6 GHz-s órajel-frekvenciával. A kristálytiszta képi világért az Intel HD Graphics GPU-ja felel, míg rendszer RAM-nak elegendő lett a gyártó szerint 2 GB – szerintünk elfért volna 4 GB is a még simább felhasználói teljesítmény érdekében. Ahhoz pedig, hogy sok minden földi jóval elhalmozzuk gamer tabletünket, 32 GB ROM áll rendelkezésre, ebből nagyjából 4 GB-t vesz el az Android 5x OS, illetve az előtelepített Acer applikációk.

Két játékot telepítettünk az Acer Predator 8 GT-810 tesztpéldányára, nevezetesen a Blizzard-féle Hearthstone-t, illetve az EA által kiadott Plants vs. Zombies 2-t. Előbbi inkább a GPU-t, utóbbi pedig a CPU-t izzasztja, úgyhogy máris lefedettnek tűnt mindkét irányvonal. Ugyanakkor az Androidra írt jtáékok esetében még mindig nem lehet olyan szinten hardverigényről beszélni, mint egy jól megtermett PC-s történet esetében, de az is bizonyos, hogy masszívabb háttérrel magabiztosabban fut egy-egy nagyobb étvágyú játék, vagy app. A lényeg, hogy az indítások késleltetés nélkül jöttek, pár pillanat kellett mindkét játék esetében ahhoz, hogy minden kívánatos dolog és részlet betöltődjön, a játékmenet reccenésmentesen zajlott, nem volt lag, megtorpanás.

acer-predator-8-gt-810-teszt-techaddikt-010

Sajnos az Acer Predator 8 GT-810 kamerái nem a legcombosabbak, a hátlapi 5, míg az előlapi 2 megapixeles. Igaz ugyan, hogy a hátsó akár 1080p videofelvételt is képes produkálni, szépen, összetetten, a készített fotók minősége úgy 75 százalékos; az előlapi kamera tökély mindennemű VOIP csevegéshez, konferenciabeszélgetéshez.

Ha magunkkal visszük az Acer Predator 8 GT-810 elsősorban gamereknek szánt tablet-megoldását, nyilvánvalóan fontos lesz a rendelkezésre állási idő. A beépített lítium-polimer akkumulátor 4420 mAh-s, ami kibővített kapacitásra enged következtetni, azonban a fokozott energiaigényű processzor és grafikus chip bizony idő előtt hajlamos felemészteni a tartalékokat. Folyamatos Hearthstone használat mellett nagyjából 2.5-3 óra üzemidővel számoljunk, ehhez hozzájött tesztjeink alkalmával a Wi-Fi csatlakoztatás is.

acer-predator-8-gt-810-teszt-techaddikt-003

Masszív kis mobileszközt alkotott az Acer, tehát az Acer Predator 8 GT-810 személyében egy olyan tabletet szerezhetünk be, amely jóval túlmutat a kategórián. Kérdés persze, hogy jelenleg van-e akkora gamer kultusza az Androidra írt játékoknak, hogy megtérüljön a befektetés, de az is egyértelmű, hogy egy ilyen erősségű hardver még sokáig kiszolgálja majd tulajdonosát.

Acer Predator 8 GT-810 specifikációk

OS: Android 5.1 (Lollipop)

Kijelző: 8 col képátlós LED háttérvilágítású 1200×1920 IPS panel 10 pontos érintőfelülettel, karcmentes üvegfelülettel

CPU: Intel Atom x7-Z8700 Quad-Core 64bit @ 2.4 GHz (4×480 MHz)

RAM: 2GB

Háttértár: 32GB

GPU: Intel HD Graphics

Vezetéknélküli hálózat: WLAN802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0

Kamera: 2MP előlapi, 5MP hátlapi autófókusszal

Audió: 4x előlapi hangsugárzó DTS HD prémium hangzással

Aljzatok: 1x micro USB, 1x 2-in-1 3.5 mm audió jack/mikrofon kombinált, 1x micro SD kártya aljzat akár 64GB SDXC

Érzékelők: G-Sensor, E-Compass, Hall Sensor, Light Sensor

Akkumulátor: 18 Wh Li-polimer, akár 8 órányi üzemidővel

Navigáció: GPS és GLONASS

Méretek: 217.9 x 127 x 8.6 mm

Súly: 358.8 gramm

Még több fotó: TechAddikt Facebook oldal

Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUS, Gigabyte