TechAddikt Tesztek PS4 játékteszt Cities Skylines PlayStation 4 Edition – városépítés felsőfokon, konzolon

[TESZT][PS4] Cities Skylines PlayStation 4 Edition – városépítés felsőfokon, konzolon

Bár nem vagyunk túlzottan elkötelezettek a Playstation 4 konzol irányába, most mégis tesztre fogtunk egy erre a platformra kiadott szösszenetet. A Cities Skyline PlayStation 4 Edition pontosan azt hozza, amit elvárhat a konzolos felhasználó: szimpla kezelést, kontroller-centrikus opciókat, s persze a PC-s verziót nyomokban megközelítő játékélményt.

Mit is értünk nyomokban megközelítő játékélményen? Eleve a konzolok visszafogottabb kihasználhatóságát a PC-kkel szemben, ami elsősorban nyilván a grafikus megjelenítés részleteiben keresendő. Természetesen egy olyan stratégiai szimuláció, mint a Cities Skylines nem igényel bivalyerős háttérhardvert, de azért nem olyan rossz esetünkben a hőn dédelgetett épületegyüttesek, utcák és további részletek tekintetében akár 4K UHD képfolyamot bámulni a monitoron.

Persze jöhetnek mindenféle “forradalmi” újítások, mint a Playstation 4 Plus, de sajnos sohasem fogja tudni überelni a végeredményt mondjuk egy ASUS alapú gamer PC által nyújtott teljesítményéhez képest.

No de ne menjünk most ebbe bele, hogy PC, vagy konzol – az egy más fórum, más téma. Kanyarodjunk vissza a Cities Skylines Playstation 4 Edition-jéhez!

A Cities Skylines Playstation 4 Edition egy olyan városépítő, amely alapvetően a részleteket nem a bonyolult és sokrétú mikromenedzsmentben keresi, így sokkal emészthetőbb lehet a játékosközönség számára is. Ugyanakkor óhatatlanul felmerül a kérdés, mint ahogyan a bevezetőben is: lehet-e jól egy ilyen jellegű kategóriába sorolt játékot kompromisszumoktól mentesen PC-ről konzolra átplantálni?

A válasz: nagyjából igen. Főként azoknak, akik előtte nem játszottak a PC-s verzióval, és nincsenek elkötelezve a gaming equipment (egér, billentyűzet) mellett. Itt adott egy kontroller, 2 joy, némi funkciógomb, és máris mehet az épületek, utak, tereptárgyak lehelyezése.

A Cities Skylines Playstation 4 Edition-ben újra lett tervezve az UI, elsősorban a PS4 DualShock kontrollerére optimalizálva.

Végeredményben gyorsan tudunk építkezni, a kijelölések pontosak, precízen kivitelezhetők. A menük átláthatók, jól kezelhetők.

Természetesen a Cities Skylines Playstaton 4 Edition sem mentes a kezdeti bugoktól. Bár a megjelenés óta már a sokadik update tölthető, mégis akad némi hiányérzetünk, ha az AI-t boncolgatjuk – ki is emelnénk egy konkrét példát.

Ha ügyelünk arra, hogy a légszennyezettséget szinten tartsuk – nem fog sikerülni, többszöri nekifutásra sem. Hiába építjük például az industrial zónánkat átellenesen a mindenkori átlagos széliránnyal, egyszerűen nem lehet elérni azt, hogy a pollúció ne a sűrűn lakott, szomszédos residental vagy netán commercial övezeteket súlyozza. Apró finomítások azért érezhetők a kezdeti release-ekhez képest, de sajnos még mindig elhanyagolhatóan. Így, októberben, pedig az augusztusi kiadás óta lassan 2 hónap eltelt már.

Mindezeken az apróbb nüanszokon felül jól teljesített a Cities Skylines Playstaton 4 Edition, egy igazán komplex, emészthető, jól átlátható és értelmezhető városépítő szimulációt kapunk a pénzünkért.

Szólj hozzá!