TechAddikt Autóipar A BMW M GmbH és Hans Zimmer a tisztán elektromos meghajtású BMW...

A BMW M GmbH és Hans Zimmer a tisztán elektromos meghajtású BMW M modellek vérpezsdítő hangzásán dolgozik

A zéró emissziójú BMW modellek jövőbe mutató hangzásvilága tovább bővül. A BMW IconicSounds Electric lebilincselő, összetéveszthetetlen hangélménnyel fokozza az elektromos mobilitás páratlan érzését. A bajor prémiumgyártó és az Oscar-díjas zeneszerző együttműködése új, jellegzetes hangzásvilággal ruházza fel a BMW i4 tisztán elektromos meghajtású Gran Coupé-t és BMW M testvérmodelljét, valamint a BMW iX technológiai zászlóshajót.

A vezetés élményének jövője hálózatról tölthető és károsanyag-kibocsátástól mentes – miközben a BMW által fémjelzett, legendás sportosságot élteti, dinamikus menettulajdonságaival és vérpezsdítő hangzásvilágával egyaránt. A BMW IconicSounds Electric jövőbe mutató akusztikai portfóliója összetéveszthetetlen hangélménnyel fokozza a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modellek vezetési intenzitását. Hans Zimmer zeneszerző és Renzo Vitale zeneművész, a BMW Group modelljeinek hangzását összeállító részleg kreatív igazgatója most a tisztán elektromos meghajtású BMW M modellek számára is egy új, jellegzetes hangzásvilágot álmodott meg. „Mindegyik BMW modellnek saját egyénisége van, ezen tulajdonságok pedig a hangzásban is visszaköszönnek. A tisztán elektromos meghajtású BMW M modelleknek ezért olyan hangzásvilágot terveztünk, amely még tovább fokozza a vezetésükkel közvetített színtiszta élményt. Az ügyfelek így még intenzívebben élhetik át a lebilincselő teljesítményt” – mesélte az Oscar-díjas zeneszerző, Hans Zimmer.

Hans Zimmer korábban a hálózatról tölthető BMW modellek menetkész állapotát jelző inspiráló hangzáson is együtt dolgozott a gyártóval, a Start/Stop gomb megnyomására így azóta a zéró emissziójú vezetési élmény jövőbe mutató ígérete hallatszik a tisztán elektromos meghajtású új BMW modellek hangsugárzóiból. Az együttműködés következő lépése a BMW iX és a BMW i4 menethangjainak kifejlesztése, valamint a vérpezsdítő hangzás megkomponálása a BMW i4 M-specifikus testvérmodellje számára.

Csendességével az elektromos mobilitás a menetkomfort magasabb szintjét váltja valóra, a vezetés élményének intenzitása azonban csökken. Itt kerül előtérbe a BMW IconicSounds Electric, amely mindegyik érzékszervre hatva fakaszt mosolyt a bajor prémiummárka azon ügyfeleinek arcára, akik a vezetés színtiszta élményét keresik. A vezetés zéró emissziójú élményét a jövőben tökéletesen megkomponált akusztikai aláfestés kíséri, a gázpedál minden érintésére. Miként a vezetési üzemmódok, úgy a hozzájuk társított hangzásvilágok is gombnyomással igazíthatók lesznek az adott vezetési szituációhoz, illetve a BMW ügyfelének személyes preferenciáihoz. Alapbeállításként a BMW IconicSounds Electric egy könnyedén kiismerhető hangzásvilágot társít a tisztán elektromos meghajtású BMW modellekhez. COMFORT vezetési üzemmódba kapcsolva a BMW i4 utasterébe pihentető, kellemes atmoszféra költözik, a gázpedálra lépve azonban a hangzás tökéletesen követi a bajor prémiumgyártó ügyfelének vezetési stílusát: a hangzás intenzitása a teljesítmény és a sebesség fokozásával párhuzamosan nő. SPORT vezetési üzemmódban még határozottabb és még erőteljesebb az élmény, a hangzás minden pillanatban az adott vezetési szituációhoz igazodik. A technológia ezredmásodpercenként figyeli a hajtáslánc működését, így a gyorsulást, a terhelésváltásokat és a visszatáplálásokat is megfelelő hangaláfestéssel fűszerezi meg. ECO PRO vezetési üzemmódban azonban a hangzás is teljesen elnémul, ilyenkor az utastérben uralkodó csend és a hajtáslánc nesztelen működése nyomatékosítja a BMW ügyfelének rendkívül hatékony vezetési stílusát.

A tisztán elektromos meghajtású BMW M modellekben a BMW i4 modellben átélhető hangzás extra energikus formája várja az ügyfeleket. A COMFORT és SPORT vezetési üzemmódok között még markánsabb akusztikai különbség tapasztalható, a hajtásláncot kevésbé harmonikus, azonban sokkal inspirálóbb, technikai hangok szólaltatják meg. Gyorsuláskor a vezetőt a sportos modellek vérpezsdítő élménye járja át, az akusztikai aláfestés minden pillanatban a modell teljesítményéhez igazodik. „Amikor egy BMW M modell volánjánál rálépsz a gázra, az egész tested beleborzong. Ezt az érzést költöztettük át a hangzásba, amely a letaglózó erő és a folyamatosan elérhető teljesítmény kettősét élteti” – fogalmazott Renzo Vitale zeneművész.

Hans Zimmer és Renzo Vitale korábban a 2019-ben bemutatott BMW Vision M NEXT tanulmányautó és az egy évvel később leleplezett BMW Concept i4 tanulmányautó hangzásvilágának kifejlesztésén is együtt dolgozott. A kreatív munka során a két művész rengeteg tapasztalatot szerzett, amelyeket a bajor prémiummárka ügyfelei a jövő sorozatgyártásban kínált, tisztán elektromos meghajtású BMW modelljeiben kamatoztathatnak.

A Hans Zimmer nevével fémjelzett menethangokat várhatóan 2022-től élhetik át az ügyfelek a BMW i4 és a BMW iX volánja mögött. A BMW IconicSounds Electric a BMW iX modellben az alapfelszereltség része, míg a BMW i4 modellhez az opcionális extrafelszereltség részeként választható. A távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrade) ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy a BMW ügyfelei a korábbi gyártású elektromos autókat is felvértezzék a jövőbe mutató hangzásvilág néhány részletével: a palettán a menetkész állapotot jelző inspiráló hangzás és a leállítás hangja, valamint az egyes, hálózatról tölthető BMW és BMW M modellek számára elérhető menethangok sorakoznak.

Előző cikkJön a Miitopia Nintendo Switch konzolra
Következő cikkA NETGEAR bemutatta az Orbi Pro Wifi 6 Mini mesh rendszert