TechAddikt Tesztek Acer Acer Aspire E14 E5-471 teszt

Acer Aspire E14 E5-471 teszt

Rengeteg, többnyire pozitív kritika illette eddig is az Acer Aspire E14 szériát: hardveres kiépítéstől függetlenül az átlagosnál jóval kiterjesztettebb üzemidőről szólt a fáma.

acer_aspire_e14_e5_471_techaddikt

Akkor arra gondoltunk, kizárólag az i3-as processzorcsalád valamelyik tagjával felszerelt delikvenst tesszük próbára, hiszen – ahogyan azt az átlagos felhasználó gondolja – a kisebb teljesítmény, kevesebb áramfelvétel, hosszabb üzemidő-hármas garantálhat csak hosszú akkumulátor-rendelkezésre állást egy töltéssel. Be kell vallanunk, tévedtünk akkor, amikor is ezt a hipotézist felállítottuk, ugyanis az Intel i5-4210U processzorával szerelt notebookot fogtuk tesztre, s a végeredmények magukért beszéltek. No de ne vágjunk ennyire bele a közepébe, vagy inkább a végébe, kezdjük az elején.

Alapvetően a kis méretű, 342x245x14.4 milliméteres adatokkal operáló Acer Aspire E14 E5-471 burkolata a jelenlegi Acer-portfólió, azon belül is a 14 col képátmérős, inkább kompakt-subnotebook kategóriára jellemző, inkább fiatalos, számtalan mintavariációt felsorakoztató megközelítést hordozza; a pattern rajzolata kicsit technokrata jellegű, indusztriális hangulatot kölcsönöz a küllemnek. Karcolódásra is jócskán hajlamos a tokozás, nem beszélve a maszatolódásról, ujjnyomossá tehető pillanatok alatt – ilyen esetekben célszerű mikroszálas törlőkendőt használni a hajszálkarcok idő előtti keletkezése elkerülése végett. A tesztalany sötét tónusú borítást kapott, balközépre helyezett Acer felirattal, ezüstös árnyalatba forduló gerinccel (zsanérok), bár a fénytörés is jelentős szerepet játszott az árnyalatok alakulásában.

A képernyőt kihajtva rögvest szembetűnő a csekély tükröződés, s mivel próbáltuk az Acer Aspire E14-et szabad ég alatt is (lásd fotók), ez bizony zavaró lehet némileg. A billentyűzet kiosztása remek (végre QWERTZ elrendezéssel), kétkezes gépeléssel, mondjuk útközben optimálisan fogható munkára. Apropó, utazás: zötykölődve, hepehupás utakon sem vallott kudarcot a kettős csuklópánt, stabil és fix maradt a 14 col képátlós kijelző előre beállított dőlésszöge.

Az Acer Aspire E14 touchpadja kifinomult, ismeri a multigesture-öket, kapacitív módozatban is jól reagál, bár aki ellenszenvvel viseltet a tapipad iránt, az itt sem fogja megváltoztatni a véleményét. Mindenesetre úton-útfélen kellemes kiegészítőként használható, közhelyesen szólva minden olyan szituációban kielégítő, amikor is a külön periféria (gy.k. egér) használata nem kifejezetten megoldott.

Manapság egyre ritkább a beépített DVD, netán Bluray meghajtó egy notebookban, pláne, ha az 17 col alatt mozgolódik. Nos, az Acer Aspire E14 E5-471 ilyen opciót is kapott, méghozzá egy duplarétegű adathordozót kezelni képes verzióval, ami ugyebár nagy segítség lehet: újból az utazást felhozva, például nem meglepő módon DVD filmek megtekintésére a hosszadalmas, vagy kevésbé hosszadalmas úton.

 

Kettő darab USB aljzatot is fellelhetünk az Acer Aspire E14 DVD lejátszót is hordozó oldalán, továbbá egyet a másik oldalon – utóbbi a 3.0, előbbi kettő a 2.0-ás szabványt képviselik. A túloldalon VGA csatlakoztatási lehetőséget, LAN és HDMI bemeneteket is találhatunk, de a 3.5 milliméteres kombinált sztereó jack sem hiányozhat.

Teljes a kép, nemde? Minden, amire egy mobilizálható, apró munkaállomásnak szüksége lehet, vagy inkább a felhasználójának a hétköznapi teendők, ténykedések során. A munkaállomás kifejezés egyébként abszolút nem túlzó, ugyanis a feljebb már említett legújabb generációs Intel Core i5-4210U processzor több, mint elegendő a perfekt menet közbeni munkakörnyezet origójához. A központi egység 3 MB gyorsítótárral érkezik, alaphangon 1.7 GHz az órajel, viszont ez tornászható kereken 1 GHz plusszal, 2.7 GHz-ig.

Mint ahogyan említettük, az AcerCrystal LED háttérvilágítású, 16:9 képarányú, 8 milliszekundum válaszidejű kijelzőpanel átmérője 14 col, 1366×768 képpont (HD) megjelenítésére képes. Bár a felület hajlamos a tükröződésre, ami szabadban, természetes fények mellett némileg frusztráló lehet, a színvisszaadás rendkívül telt, életteli, megfelelő kontrasztarányokkal és kellően magas (220nit) fényerővel találkozhatunk a felhasználás során. Az alacsony, 8 ms válaszidőnek köszönhetően az élő streamek, dinamikus mozgástartományt modellező megjelenítések sem mosódnak el, nem hagynak szellemképet, s nem utolsó sorban a szemnek is kíméletesebb ez a megközelítés.

A masszív képmegjelenítést egy Intel HD Graphics 4400-as lapka koordinálja: hol vannak már azok az idők, amikor az Intel GPU-i meglehetősen gyengének bizonyultak? Mára ez a múlt, hiszen némi túlzással a manapság futó newgen DirectX11-et támogató játékok is gond nélkül futtathatók ilyen hardveren, persze nem a legmagasabb grafikus beállítások mellett nyilván. Mint minden hasonló tesztünknél, ismét a World of Warcraft elnevezésű MMORPG-t szedtük elő, telepítettük mind a közel 30 GB-ját, és lőn csoda: hozzávetőlegesen 75 százalékos részletességgel, shaderekkel a maximumhoz közel, multisampling 8x (16x a legmagasabb) sikerült zsúfoltabb helyszíneknél 28.8 FPS csúcsot produkálnunk, ami ugyebár illusztris eredmény. Más kérdés, hogy a magasabb processzorigénybevétel és mellé a felfokozott képi megjelenítés már kezdte szó szerint megizzasztani az Acer Aspire E14-et, ami konkrétan az egyébként kitűnően csendes ventilátor erősödő zúgásában tükröződött leginkább.

Mire lehet szükségünk még utazás során, ha a kompakt méretekkel felvértezett Acer Aspire E14-et választjuk? Nyilván a kommunikációs eszközök bevetése hétköznapi lesz, így fontos, hogy például Skype alapú konferenciahívások, beszélgetések során mennyire áll majd helyt az eszköz – az Acer Crystal Eye webkamera 1.3 megapixel felbontással közvetít, a beépítetett mikrofon hangminősége kristálytiszta, mindehhez tökéletes kiegészítést nyújt az Acer InviLink Nplify 802.11b/g/n WiFi-je. Csatlakoztatott külső 3G vagy 4G modem is remekbeszabottan gyors adatátvitelt tesz lehetővé, feltéve, ha kezeli az USB 3.0 szabványt.

Az Acer Aspire E14 alaphangon Linux operációs rendszerrel érkezik, egyértelműen célszerű lecserélni valami könnyebben emészthetőbbre. Akinek nem lenne többgépesre liszenszelt Windows 7-e, vagy Windows 8-a, annak érdemes még pluszban beruházni egyre, hosszabb távon mindenképp megtérül a befektetés véleményünk szerint.

A végére pedig jöjjön a legsarkalatosabb pontok egyike, nevezetesen az akkumulátor üzemideje. A címben is szereplő utalás az akár 7 órás üzemidőre nem túlzás, sőt: a 6 cellás lítium-ion akkumulátor kitett magáért a tesztelés során, ugyanis böngészéssel, átlagos felhasználással, csökkentett képernyő-fényerővel, néhány kisebb igényű applikáció futtatásával nem kevesebb, mint 7 óra 54 percet sikerült kicsiholnunk az Acer Aspire E14-ből. Ugyanilyen környezetben (hálózati tápellátás nélkül) 3 óra 6 perc lett a végeredmény, játékok (magas 3D és CPU igény) és egyéb alkalmazások használata, kevés internethasználat (Skype, webkamera) mellett.

Cikk forrása, fotók: http://www.napimagazin.hu/teszt-acer-aspire-e14-e5-471-akar-7-oran-at-hasznalhato/

Acer Aspire E14 E5-471 specifikációk

Megjelenítő: 14 col magas fényerejű CineCrystal TFT LCD LED háttérvilágítású panel

Maximális felbontás: 1366×768 képpont

CPU: Intel Core i5-4210U @ 2.7 GHz

GPU: Intel HD Graphics 4400

RAM: 4 GB DDR3 SDRAM

HDD: 500 GB

Hálózat: Acer InviLink Nplify 802.11b/g/n Wi-Fi

Aljzatok: USB 2.0 x2, USB 3.0, HDMI, LAN, 3.5 mm audio

Akkumulátor: 6 cellás lítium-ion akkumulátor

Adapter teljesítményfelvétel: 37 W

Méretek: 342 mm x 245 mm x 14.4-25.3 mm

Súly: 2102 gramm

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Gigabyte, Sony, MSI, Epson, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, Gigabyte, MSI