TechAddikt Notebook Asus COMPUTEX 2019: új ASUS ROG gaming laptop-kijelzők, 17.3 col méretben, 240 Hz...

COMPUTEX 2019: új ASUS ROG gaming laptop-kijelzők, 17.3 col méretben, 240 Hz frissítéssel

Az ASUS Republic of Gamers (ROG) bejelentette nagyobb, 17 colos kijelzővel rendelkező új, 240 Hz-es gamer laptopjait, valamint a 4K UHD-s panel részleteit, amelyeket demóként meg lehet tekinteni a Tajpejben, Tajvanban tartott Computex 2019-en.

A prémium minőségű panelek úttörő sebességet, pontosságot és részletgazdagságot kínálnak, amelyek meghatározzák a gamer számítógépek jövőjét. Kitolják a modern technológia határait, így mindenkinek – az esport-versenyzőktől a professzionális tartalomkészítőkig – olyan vizuális élményt biztosítanak, amely rendkívül éles, és tökéletesen egyenletes érzést kelt.

Mindössze egy hónappal azután, hogy a ROG 2019-es tavaszi kollekcióban megérkezett a világ leggyorsabb, 15,6 colos panele, az első 17,3 colos 240 Hz/3ms-os kijelző is debütált a Strix SCAR III és a Hero III esport gamer laptopokon. A Computexen 4K UHD paneleket felvonultató technológia demók is várhatóak, beleértve egy 120 Hz/3ms-os modellt 100% Adobe RGB lefedettséggel, és egy magas dinamikatartományú (HDR) AMOLED panelt is. Az egymással versengő 4K UHD kijelzők kiemelik a ROG elkötelezettségét a lehető legjobb vizuális élmény iránt, megadva a komoly játékosok, a kiemelt felhasználók és a tartalomkészítők számára azokat az eszközöket, melyek segítségével növelhetik a kreativitásukat és hatékonyságukat.

Az első 17 colos, 240 Hz-es kijelzők

A ROG célja, hogy a gamer laptopok kijelző technológiák élvonalában maradjon, megdöntse saját rekordjait a magas képfrissítési frekvencia terén és kitolja a sebesség határait. 2016-ban a G752VS egy olyan 120 Hz-es kijelzővel debütált, amellyel megduplázta a versenytárs laptopok sebességét, miközben megőrizte a kiváló színeket és betekintési szögeket. Ez a törekvés eredményezte a Merck vegyipari óriáscéggel közös projektet, melynek a célja egy új folyadékkristályos kijelző megalkotása volt, amely még nagyobb frekvenciákat képes támogatni. A projekt eredményeként jött létre a világ első 144 Hz-es gamer laptopja a ROG G703 asztali gép kiváltására. A képfrissítési frekvencia felgyorsításán túlmenően a 144 Hz-es panel a GTG pixel válaszidőt is levitte 7ms-ra, amely csaknem négyszeres csökkentést jelent az adott időben rendelkezésre álló alternatívához képest. 2018-ra a válaszidő mindössze 3 ms-ra csökkent, és elterjedt a ROG laptopok teljes termékcsaládja körében.

Ez az innováció iránti elköteleződés sarkallta a ROG-ot arra, hogy bemutasson egy csúcstechnológiájú 240 Hz-es panelt a Strix SCAR II belsejében a CES-en 2019. elején, amellyel új mércét állított fel a hardcore gamer laptopok és a hordozható esport készülékek terén. Ugyanezt a 15 colos panelt bevezették a múlt hónapban a ROG 2019-es tavaszi kollekció több tagjánál is, így az új Zephyrus S GX502-nél, a Zephyrus M GU502-nél, a Strix SCAR III G531-nél és a Strix Hero III G531-nél is.

Most a Strix SCAR III G731 és a Hero III G731 az első olyan modellek, amelyek a kiterjesztett 17 colos képernyőkbe 240 Hz/3ms kijelzőket helyeznek. Az akár NVIDIA® GeForce RTX™ 2070-es grafikával, mely a ROG Boost-nak köszönhetően képes eljutni a gyárilag túlhúzott területre is, elég lóerővel rendelkezik ahhoz, hogy háromszámjegyű képfrissítést produkáljon a pörgős játékokban, és a versenyszintű esportban a rendkívül egyenletes játékélmény érdekében.

Amikor a magas képfrissítési frekvencia nagy felbontással párosul

Hosszú távú panelpartnerünk, az AUO kifejlesztett egy olyan 4K UHD panelt, amely akár 120 Hz-es (4K120) képfrissítésre is képes, ez a szokványos UHD kijelzők duplája. A ROG ezt az úttörő 15,6 colos panelt a Zephyrus S GX502 ultravékony gamer laptop egy módosított változatában mutatja be.

A 4K120-as kijelző mind a játékban, mind a tartalom-előállításban kiemeli a Zephyrus S sokoldalúságát. Az NVIDIA G-SYNC® technológia a kijelző képfrissítési frekvenciáját szinkronizálja a GeForce RTX 2070 GPU képkocka sebességével, így megszünteti a képszaggatást és kiegyensúlyozza a teljesítmény-ingadozásokat a normál játékmenet során. A 3 ms-os válaszidő segíti megőrizni a tiszta képet a pörgős játék során is, a 400 nit-es háttérvilágítás pedig javítja a láthatóságot világosabb környezetben is.

A kreatív oldalon a művészek széles színskálából válogathatnak, amely 100%-ban lefedi a Adobe RGB színterét, vagyis sokkal szélesebb a terjedelme, mint a standard sRGB-nek. A panelt gyárilag is lehet kalibrálni, illetve PANTONE® validálásra is van lehetőség, hogy a szakemberek és a tartalomgyártók számára garantálni lehessen a színpontosságot.

Teljeskörű innováció

A kijelző technológiát egy másik irányban bővítve a ROG egy 4K UHD AMOLED kijelzőt is bemutat, amely egy másik Zephyrus S teszt-gépben kapott helyet. Ez a konfiguráció statikus 60 Hz-es képfrissítési frekvenciával dolgozik, de ultragyors, 1 ms-os válaszidővel rendelkezik. A HDR kijelző 80,000:1 kontrasztarányt kínál, amelyet mély, gazdag fekete színek támogatnak. Lefedi a filmgyártásban szokványosan használt DCI-P3 színtér 100%-át, így ez a kísérleti számítógép különösen hasznosnak bizonyul a videószerkesztésben. Ez a kijelző, amely csatornánként nyolc bitet képes megjeleníteni, plusz a dithering segítségével további kettőt, több mint egymilliárd egyedi színárnyalat megjelenítésére képes.

Mivel a panel nagyon könnyű, a védő üvegbevonat alig valamivel növeli a laptop teljes súlyát. Az AMOLED és az üveg kombinációja csak egy kicsivel nehezebb, mint a matt TFT változat.

Sokoldalú kijelzők

Az újonnan piacra dobott ROG Zephyrus S GX531 és GX701 különleges verziói hagyományos TFT technológiájú HDR kijelzőket kínálnak. A 144 Hz és 3ms mellett Full HD paneljeik villámgyors sebességet produkálnak a 400-as VESA hitelesítésű HDR kijelzőn. Bár a szoftveres támogatás még mindig elég kevés a magas dinamikatartományra alkalmas API híján, ezek a csúcstechnológiájú kijelzők egymilliárdnál is több színt jelenítenek meg erőteljes háttérvilágítással és lokális dimmeléssel akár 16 egyedi zónában.

A ROG Mothership egy részletgazdag 4K UHD kijelzővel is elérhető, amely a HDR Zephyrus laptopok sorát gyarapítja a ROG standján a Computex 2019-en. A forradalmi állított formatényező 4K UHD panellel kapható, amely akár 60 Hz-es képfrissítést is felmutathat a G-SYNC-kel. A 4K120 tech demóhoz hasonlóan, a panel lefedi az Adobe RGB színtér 100 %-át, így különösen vonzó lehet olyan videós szakemberek számára, akik natívan akarnak szerkeszteni 4K UHD-s felvételeket.

Azoknak a grafikus szakembereknek, akik a standard sRGB színtérrel dolgoznak, a ROG 2019-es tavaszi kollekciója több modellt is tartalmaz, amelyeket a színpontosság garantálása érdekében gyárilag kalibráltunk. A Zephyrus S GX502, GX531, GX701 és a Zephyrus M GU502 konfigurálható PANTONE hitelesített panelekkel, és a GX701 kivételével mindegyik kapható akár 240 Hz-es sebességgel és 3 ms-s válaszidővel.